Την συνεργασία της με τις γειτονικές χώρες για την ασφάλεια εφοδιασμού και την αντιμετώπιση των ενεργειακών κρίσεων, ενδυναμώνει η Ελλάδα, οργανώνοντας την επόμενη Τρίτη διάσκεψη κορυφής στην Αθήνα με τη συμμετοχή των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.
Στην Αθήνα θα βρεθούν οι υπουργοί Ενέργειας της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Ρουμανίας, οι οποίοι στην συνέχεια θα συμμετάσχουν και σε ανοικτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο καθιερωμένο ενεργειακού φόρουμ που διοργανώνει την ίδια μέρα το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).
Η Ελλάδα, ενισχύει τη συνεργασία της με τις γειτονικές χώρες, υλοποιώντας στρατηγικές υποδομές που θα προσφέρουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας και αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και το νέο γεωπολιτικό και ενεργειακό σκηνικό που διαμορφώνεται αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων το ρόλο της περιοχής, κάτι που επιβεβαίωσε προ εβδομάδων και η Σύνοδος των Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Βερολίνο με την συμμετοχή της ΕΕ. Σε αυτή συμμετείχαν οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων Αλβανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Εργεζοβίνη αλλά και η Ελλάδα.
Η Γερμανία επιδιώκει την επιτάχυνση με κάθε μέσο της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που αναβαθμίζει τον ρόλο των χωρών αυτών. Στρατηγικής σημασίας κρίνεται στο πλαίσιο αυτό, η συμβολή της Ελλάδας τόσο ως χώρας παραγωγού ενέργειας, κυρίως ΑΠΕ, αλλά και ως κόμβου για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών πόρων από τη Μεσόγειο, μέσω παλιών και νέων διαδρομών που διέρχονται από τα Δυτικά Βαλκάνια (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία) προς την κεντρική Ευρώπη.
Για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, η χώρα μας σχεδιάζει να διπλασιάσει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Ιταλία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, ενώ θα τριπλασιάσει τη δυναμικότητα της αντίστοιχης ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αλβανία, μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ο διεθνής χάρτης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων εμπλουτίστηκε πρόσφατα και μια νέα ηλεκτρική λεωφόρο που προβλέπει την διασύνδεση Ελλάδας-Αυστρίας, για την μεταφορά πράσινης ενέργειας μέχρι την Γερμανία.
Το νέο καλώδιο αρχικής δυναμικότητας 3 GW με προοπτική να φτάσει τα 9 GW, θα ξεκινάει από την Ελλάδα και θα φτάνει στην Αλβανία ενώ εξετάζονται εναλλακτικές οδεύσεις για να καταλήξει στην Βόρεια Ευρώπη. Η χερσαία προβλέπεται να διασχίζει Μαυροβούνιο, Κροατία και Σλοβενία και από εκεί να φτάσει στην Αυστρία και στη νότια Γερμανία. Η υποθαλάσσια θα ξεκινά από τα παράλια της Αλβανίας, θα συνεχίζει στη Σλοβενία και στη συνέχεια θα βγαίνει ξανά χερσαία με προορισμό την Αυστρία και την νότια Γερμανία.
Το σχέδιο όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας έχει υποβληθεί στο Βερολίνο και στην Βιέννη και οι συνομιλίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.
Επίσης η λειτουργία του IGB, η κατασκευή των νέων πλωτών σταθμών FSRU στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade και στην Κόρινθο από την Διώρυγα Gas, είναι έργα που προάγουν αυτό το σχεδιασμό και ενισχύσουν σημαντικά την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Διαβάστε ακόμη
Εφορία: Έρχονται πρόστιμα για ελέγχους που έγιναν από το… 2018
ΥΠΟΙΚ: Απειλούνται με κυρώσεις οι δήμοι που δεν κάνουν εξοικονόμηση ρεύματος
Melody Nelson: Ένα… «πολυεθνικό» 25μετρο yacht στο σφυρί – Πώς βρέθηκε στην Ελλάδα (pics)