search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΥΠΕΝ: Στα σκαριά η απόφαση για τη λειτουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που θα επιδοτήσει τις ανατιμήσεις ρεύματος

Σήμερα σε νομοσχέδιο του υπουργείου ο νέος ειδικός λογαριασμός των 150 εκατ. ευρώ και η εφαρμογή του μηχανισμού για το antitrust της ΔΕΗ

Mε κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί από τους υπουργούς Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτούν οι όροι και οι κανόνες λειτουργίας του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που θα επιδοτήσει τα ελληνικά νοικοκυριά με 150 εκατομμύρια ευρώ για να ελαφρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος.

Σήμερα εκτός απροόπτου αναμένεται να κατατεθεί στην βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που αφορά στην ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή εξοικονόμηση, με το οποίο θα θεσμοθετηθεί ο νέος μηχανισμός που θα αποτελέσει ένα νέο ειδικό λογαριασμό.

Όπως έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, η κυβέρνηση θα επιδοτήσει τις αυξήσεις στο ρεύμα με 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι τις 300 κιλοβατώρες. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα στηρίξει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό που υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει το 72% των καταναλωτών. Ωστόσο οι επιβαρύνσεις είναι μονόδρομος και ήδη οι φουσκωμένοι λογαριασμοί που παραλαμβάνουν οι οικιακοί πελάτες δείχνουν μεγάλες αυξήσεις λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής άνω του 40%. Ταρίφες που είναι υψηλότερες και από την κατανάλωση ενέργειας, κάτι που αργά ή γρήγορά αρχίζει να γίνεται αντιληπτό από τα νοικοκυριά χωρίς να μπορεί να μεταβληθεί αισθητά με την κρατική επιδότηση.

Χθες η υπόθεση του αυξημένου ενεργειακού κόστους βρέθηκε στην κορυφή της επικαιρότητας, με την Μεγάλη Βρετανία να πρωταγωνιστεί ξανά στις δυσλειτουργίες που έχει προκαλέσει στους προμηθευτές και το retail το τσουνάμι των ανατιμήσεων. Η κυβέρνηση της Βρετανίας αναζητά σωσίβιο τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παρόχους καθώς η εκτίναξη των τιμών έχει στεγνώσει την ρευστότητά τους, με αποτέλεσμα να καταρρέει η μία εταιρεία προμήθειας μετά την άλλη.

Στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ενταχθεί και η ρύθμιση για τον φάκελο antitrust της ΔΕΗ με βάση και την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν. Εξέλιξη, την οποία ενεργοποίησε από την περασμένη Παρασκευή η ΔΕΗ, διαθέτοντας μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Γερμανίας τις πρώτες ποσότητες στην τιμή των 153 ευρώ /MW. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από την πλευρά των συμμετεχόντων στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Το νομοθετικό πλαίσιο καθορίζει ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει ενέργεια σε μία εύλογη έκπτωση στους προμηθευτές σε σχέση με την αγορά της επόμενης μέρας (DAM) προκειμένου να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερή τιμή κάθε μέρα  κάτι που θα τους προστατεύσει και από τις μεγάλες διακυμάνσεις.

Επιπλέον εντός 15 ημερών από την απόφαση δημιουργείται θέση εντολοδούχου με αρμοδιότητες παρακολούθησης, ο οποίος θα αναλάβει την επίβλεψη της εφαρμογής των διαδικασιών και των στόχων. Οι ποσότητες που θα διαθέτει η ΔΕΗ θα ορίζονται από τον ΑΔΜΗΕ και τυχόν αδιάθετα θα μεταφέρονται σε επόμενο τρίμηνο.

Η συμφωνία με την Κομισιόν για το κλείσιμο του antitrust φακέλου προβλέπει τη διάθεση μέσω διμερών συμβολαίων στους ιδιώτες προμηθευτές για φέτος το 50% της λιγνιτικής παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς και από 40% το 2022 και το 2023.

 

 

Exit mobile version