search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΥΠΕΝ: Πρόσκληση για προτάσεις ανάπτυξης ειδικού σχεδίου δράσης για τα βιοαπόβλητα

Εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων» του ΤΠΑ Περιβάλλοντος και Ενέργειας- Το αναλυτικό αντικείμενο, ο προϋπολογισμός και οι προθεσμίες

Την πρόθεση χρηματοδότησης για την υποβολή πρότασης στο «ΤΠΑ Περιβάλλοντος και Ενέργειας», στον Άξονα Προτεραιότητας «Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων» με τίτλο «Ανάπτυξη Ειδικού Σχεδίου Δράσης για τα βιοαπόβλητα, αξιοποίηση παραγόμενου βιοαερίου από τους Χ.Υ.Τ., καταγραφή αναγκών αποκατάστασης Χ.Υ.Τ., προσαρμογή εγκαταστάσεων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων/Υπολειμμάτων (ΧΥΤΑ/Υ) και 12 μεγάλων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) (πλην ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ΕΥΑΘ ΑΕ), στην κλιματική ανθεκτικότητα» προβλέπει χθεσινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ.Σκυλακάκη.

Με την απόφαση καλείται ως καταρχήν δυνητικός δικαιούχος η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΓΓΣΔΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), για την υποβολή προτάσεων πράξεων, προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του παραπάνω άξονα Προτεραιότητας του ΤΠΑ του ΥΠΕΝ.

Ως δυνητικοί δικαιούχοι θεωρούνται και όσοι φορείς έχουν συνάψει σχετικό έγγραφο (προγραμματική σύμβαση ή έγγραφο αρμοδίου οργάνου για την πρόθεση υλοποίησης του έργου). Σε αυτή την περίπτωση η πρόταση υποβάλλεται από τον φορέα που έχει ή θα αναλάβει την υλοποίηση της πράξης.

Το αντικείμενο

Ειδικότερα, το αντικείμενο της συγκεκριμένης πρόθεσης χρηματοδότησης αφορά:

1)Στην ανάπτυξη Ειδικού Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη παραγωγής αστικών βιοαποβλήτων και την χωριστή συλλογή τους από μεγάλους παραγωγούς, καθώς και τον καθορισμό ειδικού νομοθετικού πλαισίου για την διευρυμένη ευθύνη τους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων και το άρθρο 20 του ν.4819/2021 (Α΄129), καθορίζονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την πρόληψη σπατάλης τροφίμων και την χωριστή συλλογή σε μεγάλους παραγωγούς αστικών βιοαποβλήτων τύπου HO.RE.CA, υπεραγορές και άλλων συναφών παραγωγών. Για να ενισχυθεί η συνέργεια μεταξύ των υποχρεώσεων των μεγάλων παραγωγών και των αντίστοιχων δράσεων

αρμοδιότητας ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, ώστε να μεγιστοποιηθεί η πρόληψη, η χωριστή συλλογή και η οργανική ανακύκλωση, απαιτείται να εκπονηθεί ειδικό σχέδιο δράσης, να λάβει χώρα εκτεταμένη διαβούλευση και, τέλος, να συνταχθεί ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για τον καθορισμό της διευρυμένης ευθύνης των μεγάλων παραγωγών.

2) Στην ανάπτυξη και διαμόρφωση προτάσεων για την αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου από τους Χ.Υ.Τ. στη χώρα. Θα διενεργηθεί παρουσίαση εναλλακτικών λύσεων Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου από Χώρους Υγειονομικής Ταφής, παρουσίαση και ανάλυση μεθοδολογίας & διαθέσιμων μοντέλων για τον υπολογισμό της παραγωγής βιοαερίου από Χ.Υ.Τ. στην Ελλάδα, προκαταρκτική εκτίμηση παραγωγής και ανάκτησης βιοαερίου από Χ.Υ.Τ. ανά Περιφερειακή Ενότητα με παρουσίαση διαγραμμάτων & αποτελεσμάτων, καθώς και καταγραφή και παρουσίαση «επόμενων βημάτων» για την Υλοποίηση Έργων Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου στην Ελλάδα.

3) Στην καταγραφή των αναγκών αποκατάστασης των Χ.Υ.Τ. της χώρας. Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, καταγραφή και ανάλυση στοιχείων (όπως χωρητικότητα, έτος λειτουργίας, ποσότητες διατιθέμενων αποβλήτων, σύσταση αποβλήτων, εκτιμώμενη υπολειπόμενη χωρητικότητα) των Χ.Υ.Τ.Α./Υ. στην Ελλάδα. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί καταγραφή των εμπλεκόμενων Φορέων.

4) Στην μελέτη και εξειδίκευση των αναγκών προσαρμογής Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ), Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και 12 μεγάλων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) (πλην ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ΕΥΑΘ ΑΕ), στην κλιματική ανθεκτικότητα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της κλιματικής ανθεκτικότητας των περιβαλλοντικών υποδομών της χώρας, τη σύνδεσή της με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας και τον κομβικό ρόλο που κατέχει το περιβάλλον στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, προκύπτει η αναγκαιότητα για αξιοποίηση νέας γνώσης με σκοπό τη διαμόρφωση και τον προσδιορισμό του πλαισίου ελέγχου της τρωτότητας των παρεμβάσεων που υλοποιούνται.

Η δαπάνη και η προθεσμία

Όπως αναφέρεται, η δημόσια δαπάνη (ΕΠΑ) που διατίθεται με την παρούσα ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης ανέρχεται σε 272.800 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24% – ο οποίος είναι επιλέξιμος προς χρηματοδότηση – και κατανέμεται, ανά άξονα προτεραιότητας. Σημειώνεται ότι κάθε πρόταση που θα υποβληθεί θα πρέπει να εμπίπτει σε έναν Άξονα Προτεραιότητας.

Όσον αφορά την προθεσμία, τονίζεται ότι οι προτάσεις υποβάλλονται μόνο μέσω του ΠΣ ΕΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/, έως, αποκλειστικά, την 27η/12/2024 και ώρα 14:00 (ημερομηνία λήξης υποβολής πρότασης).

Διαβάστε ακόμη

ΙΟΒΕ: Η Ελλάδα έχει μόλις 10 γήπεδα γκολφ ενώ θα μπορούσε να έχει πάνω από 50 (pic)

Πλειστηριασμοί: Ποια ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί» αυτή την εβδομάδα (pics)

Έρχεται η αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε κλειστά ακίνητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version