Μετά την πρόσφατη υπογραφή της τροποποιητικής σύμβασης του ΣΔΙΤ για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, που άνοιξε το δρόμο για το πρώτο στάδιο λειτουργίας, η έγκριση από το ΥΠΕΝ της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ) για την κατασκευή των υποδομών στη Μεσσηνία φέρνει πιο κοντά την ολοκλήρωση του project.
Ένα έργο πνοής και το μεγαλύτερο σήμερα στη χώρα μας στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, που αντιμετώπισε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις επί χρόνια.
Τώρα πλέον υπάρχει «αλλαγή σελίδας» και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κινείται με γοργούς ρυθμούς σε επίπεδο προόδου των εργασιών και ολοκλήρωσης του έργου που θα φέρει μια νέα εποχή για την Πελοπόννησο.
Ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί η έγκριση από το ΥΠΕΝ (Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής) της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που αφορά την εγκατάσταση εργοταξίου για τις ανάγκες κατασκευής του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΣΔΑ), αποτελούμενου από Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΜΕΑ -ΧΥΤΥ), της 2ης Διαχειριστικής Υποενότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΤΕΠΕΜ, το γήπεδο εγκατάστασης του εργοταξίου βρίσκεται σε έκταση όμορη του γηπέδου της ΟΣΔΑ, στη Δημοτική Ενότητα Μελιγαλά του Δήμου Οιχαλίας, και σε απόσταση περί τα 650 μέτρα δυτικά του οικισμού Καλλιρόη.
Η έκταση του γηπέδου του εργοταξίου έχει εμβαδόν 6.697,34 τ.μ. και εντός της εγκαθίστανται δύο προσωρινοί χώροι απόθεσης υλικών εκσκαφής (εμβαδού 5.100 τ.μ. και 428 τ.μ.), καθώς και κινητό σπαστηριοτριβείο, σε χώρο εμβαδού περί τα 178 τ.μ.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις
Στην απόφαση προβλέπεται ότι κατά την εγκατάσταση και λειτουργία του εργοταξίου θα πρέπει να εφαρμόζονται οι όροι τα μέτρα, οι περιορισμοί και το πρόγραμμα παρακολούθησης της ΑΕΠΟ του έργου, όπως αυτή εκάστοτε ισχύει, καθώς και πρόσθετοι εξειδικευμένοι όροι όπως:
- Ο πόδας των αποθέσεων των υλικών εκσκαφής θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 1m από τα όρια των εγγύτερων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, προς αποφυγή διασποράς υλικών εκσκαφής στις εν λόγω εκτάσεις.
- Η απόθεση των υλικών εκσκαφής θα πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που ελαχιστοποιεί φαινόμενα διάβρωσης και απόπλυσής τους, με διαμόρφωση των πρανών των σωρών τους με ήπιες κλίσεις.
- Για την αποφυγή απορροής υλικών εκσκαφής που έχουν αποπλυθεί λόγω βροχοπτώσεων προς γειτονικές εκτάσεις ή προς το υδρογραφικό δίκτυο, να κατασκευασθούν προσωρινές διατάξεις κατακράτησής τους, όπως ανεπένδυτοι αύλακες επί των ορίων με τις όμορες στο γήπεδο του εργοταξίου εκτάσεις που δεν ανήκουν στο γήπεδο του ΟΣΔΑ.
- Δεν θα εκτελούνται εντός του γηπέδου του εργοταξίου εργασίες αλλαγής ελαίων οχημάτων και μηχανημάτων, συμπεριλαμβανομένου του κινητού σπαστηροτριβείου.
- Εντός εξαμήνου από την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής της ΟΣΔΑ της 2ης Διαχειριστικής Υποενότητας να απομακρυνθούν κάθε είδους εργοταξιακές εγκαταστάσεις, πλεονάζοντα υλικά, απόβλητα και οι αποθέσεις υλικών εκσκαφής.
- Το γήπεδο του εργοταξίου θα πρέπει να αποκατασταθεί εντός ενός έτους από την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής της ΟΣΔΑ. Η αποκατάσταση θα πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον επαναφορά του ανάγλυφου στην προτεραία μορφολογία (κατά προσέγγιση), αναμόχλευση της επιφάνειας και διάστρωση φυτικής γης για την διευκόλυνση της φυσικής βλαστητικής αποκατάστασης.
Οι υπογραφές και η επένδυση των 152 εκατ. ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Ιανουαρίου έπεσαν οι υπογραφές της τροποποίησης της σύμβασης για το ΣΔΙΤ μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, εταιρείας μέλους του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Έτσι, κατέστη εφικτή η εκκίνηση της μεταβατικής διαχείρισης στις μονάδες του έργου, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας και στη Νέα Κίο Αργολίδας, παρέχοντας σύγχρονες υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες ως κύτταρα ανάπτυξης κυκλικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Παράλληλα, θα δημιουργηθούν 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 200 μόνιμες κατά την περίοδο λειτουργίας (27 έτη). Σε αυτές δεν υπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού, περιβαλλοντικές εκδρομές σχολείων κλπ.).
Συνολικά, πρόκειται για μία επένδυση ύψους 152 εκατ. ευρώ (62,5 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ), η οποία προβλέπει με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής την κατασκευή και λειτουργία:
- τριών Μονάδων Μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ) και τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων/έτος
- τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)
- δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)
Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους.