Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού προστασίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το υπέρογκο ενεργειακό κόστος προχωρεί η κυβέρνηση.
Ήδη μετά τις ανακοινώσεις χθες αργά το βράδυ από τους προμηθευτές ενέργειας των τιμολογίων για τον Οκτώβριο, διαμορφώνεται ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο. Σημειώνεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις των εταιρειών ο πήχης για τα οικιακά τιμολόγια ξεκινάει από τα 0,57630 ευρώ/KWh και φτάνει στα 0,685 ευρώ/KWh, ενώ το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ Γ1/Ν1 για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες είναι στα 0,595 ευρώ/KWh και στα 0,607 ευρώ/KWh για κατανάλωση άνω των 500 KWh. Με αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση των τιμών σε σχέση με τον Σεπτέμβριο κατά περίπου 25%.
Οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης
Οι συγκεκριμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για το ύψος των επιδοτήσεων του Οκτωβρίου για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, αλλά και τον τρόπο κατανομής τους αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το πρωί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα.
Η κυβερνητική στρατηγική εδράζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
-Να διασφαλιστούν προσιτές τιμές ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
-Να ληφθούν ρυθμιστικές αποφάσεις για την αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου από αυτές της ηλεκτρικής ενέργειας
-Να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού
Με βάση όσα δήλωσε χθες ο κ. Σκρέκας αναμένεται ότι στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχιστεί η απορρόφηση του 90% με 94% των αυξήσεων και ότι τα νοικοκυριά θα στηριχθούν ανεξαρτήτως εισοδήματος και εάν πρόκειται για κύρια ή μη κύρια κατοικία.
Επί της ουσίας, στόχος της κυβέρνησης είναι η λιανική τιμή να παραμείνει μετά την επιδότηση στα 15 λεπτά η κιλοβατώρα, με σημείο αναφοράς το βασικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για κατανάλωση έως 500 KWh το μήνα.
Το νέο στοιχείο που προστίθεται πλέον είναι η δημιουργία τριών κλιμακίων κατανάλωσης, με βάση τις οποίες θα υπάρξει κατανομή της επιδότησης. Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρώτο κλιμάκιο θα αφορά ουσιαστικά το βασικό τιμολόγιο αναφοράς για χαμηλή κατανάλωση έως 500 KWh/μήνα, όπου θα κατανέμεται το υψηλότερο ποσοστό επιδότησης. Στο επόμενο κλιμάκιο το πιθανολογείται ότι θα περιλαμβάνει τιμολόγια με κατανάλωση έως 1000 KWh/μήνα η επιδότηση θα είναι χαμηλότερη. Στο τρίτο κλιμάκιο με τις υψηλές καταναλώσεις το ύψος της επιδότησης θα είναι ακόμη χαμηλότερο.
Ταυτόχρονα εισάγεται ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας έτσι ώστε οι περιπτώσεις με τις υψηλότερες καταναλώσεις και τη μικρότερη επιδότηση, εφόσον πετύχουν περιορισμό της κατανάλωσης κατά 15% να δικαιούνται μεγαλύτερο ποσό έκπτωσης.
Όπως επισήμανε χθες ο Κ. Σκρέκας «θα δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση εφόσον μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, όταν έρθει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός να λάβουν μια επιπλέον επιδότηση».
Το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι αποφάσεις που αφορούν τα τιμολόγια του φυσικού αερίου. Εδώ, ο στόχος της κυβέρνησης είναι μετά την επιδότηση να υπάρξει μια αποκλιμάκωση της τιμής κατά περίπου 50%. Δηλαδή, το ποσοστό «απορρόφησης» είναι αντικειμενικά πιο περιορισμένο λόγω της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου σε επίπεδα πολλαπλάσια σε σχέση με πέρυσι.
Έτσι, επί της ουσίας, η ενίσχυση θα έχει στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών για τους καταναλωτές από 24 λεπτά ανά θερμική κιλοβατώρα στα 12-14 λεπτά.
Στην περίπτωση του φυσικού αερίου, ωστόσο, δεν προβλέπεται η δυνατότητα περαιτέρω έκπτωσης λόγω εξοικονόμησης καθώς, όπως έχει εξηγήσει ο ΥΠΕΝ, είναι δύσκολο να γίνει επιμερισμός στις πολυκατοικίες που έχουν κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο.
Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, με βάση τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπεται η συνέχιση της έκπτωσης κατά 20 λεπτά ανά λίτρο μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι «επιδοτείται, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης-θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 15η Οκτωβρίου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Το ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο».
Επιπλέον προβλέπεται και δυνατότητα παράτασης ή και αναπροσαρμογής του ποσού της επιδότησης, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Διαβάστε ακόμα:
Ρεύμα: Κάτω από τα 60 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας στο σύνολο σχεδόν της αγοράς
Τα γκάλοπ, οι αλλαγές στα ΕΛΤΑ, τα νέα Αττικά κόλπα και η νέα επένδυση του Γερμανού