Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που συγκροτήθηκε εν μέσω ενεργειακής κρίσης προσφέροντας πολύτιμους πόρους στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχίσει να επιδοτεί και μετά το 2023 τους καταναλωτές.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης επιβεβαίωσε χθες το σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, λέγοντας ότι το πακέτο των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών στα οποία θα επικεντρωθεί από την νέα χρονιά η οικονομική στήριξη θα βασιστεί στο ταμείο των εσόδων από τα δικαιώματα των ρύπων που τροφοδοτούν το ΤΕΜ. Ωστόσο, ο υπουργός άφησε ανοικτή την πόρτα στήριξης και των υπόλοιπων καταναλωτών αν το απαιτήσουν οι συνθήκες και οι τιμές οδηγηθούν σε νέα ανοδική κούρσα, ανησυχία που μεταφέρουν οι γενναίες ανατιμήσεις που ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες οι προμηθευτές ενέργειας για την τιμή της κιλοβατώρας το Νοέμβριο, στην σκιά του πολεμικού σκηνικού στην Μέση Ανατολή και των γεωπολιτικών αναταραχών που μπορεί να προκαλέσει.
Η ανακατεύθυνση πόρων επανέλαβε ο κ. Σκυλακάκης παρουσιάζοντας χθες την μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των δασών, είναι επιβεβλημένη όταν έχεις να αντιμετωπίσεις αυτά που ζήσαμε το τελευταίο καλοκαίρι. «Έχουμε ένα καινούριο κλίμα που δεν ξέρουμε ποιο είναι. Θα σας έλεγα ότι στο μέρος στο οποίο ζούμε, ξέρουμε για το κλίμα, όσα ξέρει κάποιος κοιτώντας μέσα από μια χαραμάδα μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο». Αυτή η αβεβαιότητα, τόνισε ο υπουργός σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερο χώρο στην προσαρμογή.
Σημείωσε πάντως ότι τα 150 εκ. ευρώ που προορίζονται για τα δάση, ειδικά για το 2024 που είναι έτος προσαρμογής στα νέα μέτρα και προετοιμασίας θα είναι πολύ λιγότερα αφήνοντας χώρο για τις άλλες επιδοτήσεις στο ρεύμα. Μιλώντας για την διατήρηση χαμηλών τιμών στην αγορά ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν την τελική τιμή. Οι ρευματοκλοπές, οι οποίες επιβαρύνουν σε ποσοστό 4,8% τους λογαριασμούς ρεύματος, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που διογκώθηκαν κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, η διείσδυση των ΑΠΕ καθώς και το κόστος των ρύπων και των τιμών του φυσικού αερίου που έχουν άμεση επίπτωση στην χονδρεμπορική τιμή. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει παρεμβάσεις στις τιμές του αερίου αλλά μπορεί να αναζητήσει λύσεις στα άλλα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε το ΥΠΕΝ έχει επεξεργαστεί μια δέσμη μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες με στοχευμένη στήριξη στους οικιακούς χρήστες προσαρμοσμένη στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και με νομοθετική ρύθμιση για ένα ενιαίο τιμολόγιο στο ρεύμα που θα προσφέρουν όλοι οι πάροχοι.
Σε σχέση με τους κραδασμούς που προκύπτουν από το καπέλο της Βουλγαρικής κυβέρνησης στο ρωσικό φυσικό αέριο, με την επιβολή φόρου 10,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις ποσότητες του καυσίμου που διακινείται μέσω των βουλγαρικών εδαφών, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έδειξε να τηρεί στάση αναμονής. «Το μέτρο έχει και δεν έχει επιπτώσεις» δήλωσε χθες σε ερώτηση του newmoney ο κ. Σκυλακάκης, λέγοντας ότι πρέπει να δούμε πόσο θα κρατήσει και τί στάση θα ακολουθήσουν οι εμπλεκόμενοι.
Η κρατική συμφωνία με την Gazprom (μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας) που έγινε επί Σοβιετικής Ένωσης όταν οι Ρώσοι καθόριζαν την πολιτική της Βουλγαρίας, είπε χθες ο κ.Σκυλακάκης προβλέπει παραδόσεις στο Σιδηρόκαστρο και όπως δήλωσε δεν επηρεάζουν τις τιμές της ΔΕΠΑ. Θέμα όμως που σαφώς θα καθοριστεί από την στάση που θα κρατήσει η Κομισιόν, η οποία κατόπιν μαζικών αντιδράσεων των κρατών –ακόμη και δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας-έχει ξεκινήσει να εξετάζει την νομιμότητα του μέτρου.
Διαβάστε ακόμη
Ψάλτης – Orcel: Πώς έφτασαν στο deal μεταξύ Alpha Bank και UniCredit – Τα ντεσού της συμφωνίας
Αndrea Orcel: O εκρηκτικός CEO της Unicredit – Γιατί τον αποκαλούν «βασιλιά των deal»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ