Σε τέσσερις ισόποσες δόσεις θα κατανεμηθούν οι χρεώσεις χρήσης διανομής ενέργειας και δυναμικότητας των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου το δίμηνο Νοεμβρίου –Δεκεμβρίου 2021 προκειμένου να ελαφρύνουν το κόστος που επωμίζονται από το ράλι του καυσίμου. Οι δόσεις αυτές θα εξοφλούνται από τους προμηθευτές προς τους διαχειριστές έως την 10η ημέρα κάθε μήνα, με την πρώτη να καταβάλλεται τον Μάρτιο του 2022 (για τον μήνα Νοέμβριο) και η δεύτερη τον Απρίλιο του 2022 (για το μήνα Δεκέμβριο).
Αντίστοιχα, οι προμηθευτές θα επιμερίζουν προς είσπραξη στους λογαριασμούς, τις σχετικές χρεώσεις των καταναλωτών για την ίδια περίοδο κατανάλωσης, μεταθέτοντας το βάρος για το μήνα Νοέμβριο στο λογαριασμό Απριλίου 2022 και για το Δεκέμβριο στο λογαριασμό Μαϊου. Με τον τρόπο αυτό δίνεται μια πίστωση χρόνου στους καταναλωτές ώστε να καταβάλλουν το κόστος που τους αναλογεί σε μια περίοδο που θα έχει περιοριστεί λόγω καιρικών συνθηκών το κόστος θέρμανσης.
Τα μέτρα για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους επεκτείνονται και για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις της μέσης και χαμηλής τάσης και συμπεριλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, προσφέροντας ένα «μαξιλάρι» στην αγορά λόγο της έκρηξης των τιμών χονδρεμπορικής.
Σε συνέχεια των εξαγγελιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή κρίση, θεσμοθετείται επίσης η αναστολή της καταβολής χρεώσεων για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από 1 Νοεμβρίου έως και 31 Μαρτίου του 2022. Προβλέπεται μάλιστα ότι η ρύθμιση μπορεί να παραταθεί. Τα ΥΚΩ αναστέλλονται για τους 5 αυτούς μήνες για τους καταναλωτές βιομηχανικής χρήσης, Βιομηχανικής χρήσης μέσης τάσης, γενικής χρήσης, αγροτικής χρήσης κ.α. Κατόπιν αυτών και για όσο διάστημα ισχύσει η ρύθμιση, οι προμηθευτές ενέργειας δεν θα ενσωματώνουν στο λογαριασμό την σχετική χρέωση των ΥΚΩ.
Παράλληλα με άλλη διάταξη, στην ίδια τροπολογία, το ΥΠΕΝ επιλύει και το θέμα της τροφοδοσίας της λιγνιτικής μονάδας της Μελίτη, που αποτελούσε αγκάθι για την απρόσκοπτη λειτουργία της. Με την διάταξη που περιλήφθηκε στο σχέδιο νόμου τροποποιείται το ύψος των εγγυητικών επιστολών για την αποκατάσταση των λιγνιτωρυχείων. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ περιορίζει την διάρκεια ζωής του ορυχείου αλλά και την επιφάνεια εργασιών, κάτι που περιορίζει το ύψος της εγγυητικής επιστολής που καλείται να υποβάλλει ο ιδιοκτήτης του ορυχείου της Αχλάδας που τροφοδοτεί με καύσιμο την λιγνιτική μονάδα.
Για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας ενόψει της χειμερινής περιόδου η λειτουργία της Μελίτης κρίνεται απαραίτητη και για αυτό το λόγο το υπουργείο αναστέλλει την υποχρέωση της εταιρίας για κατάθεση εγγυητικής επιστολής μέχρι τις 30 Μαϊου 2022, διάστημα που θα πρέπει να καταθέσει τροποποιημένη ΑΕΠΟ για να υπολογιστεί βάσει αυτής το ύψος της εγγυητικής. Μέχρι πάντως να εκδοθεί η νέα ΑΕΠΟ, οι αρμόδιες υπηρεσίες υποχρεούνται να εκδίδουν άδειες βάση της υφιστάμενης, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών στα λιγνιτωρυχεία.