Τα «μπόνους» δόμησης στα ύψη των κτηρίων που καθορίζει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός 2012, καταργεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη και Εκάλη.
Η αλλαγή πλεύσης ως προς το ύψος των κτηρίων στις τρεις περιοχές, προβλέπεται σε τροπολογία που ψηφίστηκε χθες (Μ. Τρίτη 11 Απριλίου) στη Bουλή και θεωρείται προάγγελος για αντίστοιχο «ψαλίδισμα» και σε άλλους δήμους και περιοχές της χώρας που οι όροι δόμησης ορίζονται με ειδικά διατάγματα (Αθήνα, Πειραιάς κ.α).
Με βάση την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η κατάργηση των «μπόνους» δόμησης του ΝΟΚ στις επίμαχες περιοχές απαγορεύει την υπέρβαση του ύψους και του συντελεστή δόμησης, εισάγοντας τροποποιήσεις του κανονισμού για την ορθολογική προστασία συγκεκριμένων περιοχών, προς ενίσχυση των σχετικών τοπικών κοινωνιών αλλά και των ιδιαίτερων ιστορικών και πολεοδομικών χαρακτηριστικών τους.
Πίσω από τη ρύθμιση υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο, καθώς για την επίμαχη τροπολογία υπήρχαν εδώ και εβδομάδες πιέσεις προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει στην ψήφισή της αλλά με τις ενστάσεις του ΥΠΕΝ. Τελικά οι όποιες αντιρρήσεις υπήρξαν κάμφθηκαν, προσπερνώντας και τη δυσαρέσκεια του τεχνικού κόσμου που εκτιμά ότι η ρύθμιση θα επηρεάσει την οικοδομική δραστηριότητα.
Είναι άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του έτους, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς είχε ταχθεί υπέρ των διατάξεων του ΝΟΚ για τα ύψη των κτιρίων, προβλέποντας ότι υπερισχύουν αυτού μόνο τα Προεδρικά Διατάγματα με διατάξεις για προστασία ιστορικών τόπων και κτιρίων όπως το βασιλικό διάταγμα του ’55 για τους όρους δόμησης της Αθήνας.
Απόφαση όμως που συνάντησε τοίχος από κομματικούς, περιβαλλοντικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες των τριών περιοχών (Παλαιού Ψυχικού, της Φιλοθέης, Εκάλης), αλλά και άλλων δήμων όπως ο Δήμος Αλίμου. Ο τελευταίος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατάργηση των «μπόνους» δόμησης του ΝΟΚ με στόχο να εξαφανίσει τα ψηλά κτίρια από το παράκτιο μέτωπο της Αττικής.
Έρχεται ο μπαμπούλας προστίμων και κατεδαφίσεων στη Μύκονο
Στην ίδια τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Bουλή, το ΥΠΕΝ προχώρησε σε σειρά ρυθμίσεων για να αντιμετωπιστεί η αυθαίρετη δόμηση στη Μύκονο. Στο πλαίσιο αυτό, εξειδικεύει τη διαδικασία σύστασης, συγκρότησης και λειτουργίας μικτών κλιμακίων ελέγχου πολεοδομικών παρανομιών, που είχε θεσπίσει πριν από λίγες ημέρες.
Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι όταν ένα πρόστιμο κατακυρωθεί, το αυθαίρετο θα πρέπει να κατεδαφιστεί εντός 1,5 μήνα. Ειδικότερα, αν αφορά επιχείρηση θα αναστέλλεται και η άδεια λειτουργίας. Εφόσον ο ιδιοκτήτης προχωρήσει εντός δεκαημέρου από την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας σε ακίνητο, σε νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, θα επιβάλλεται μόλις το 20% του προστίμου ανέγερσης και πρόστιμο διατήρησης.
Στην περίπτωση που κάποιος προχωρήσει οικειοθελώς σε κατεδάφιση και αποκατάσταση της αυθαιρεσίας εντός 10 ημερών, από την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ και μετά τη διαπίστωση της κατεδάφισης θα εφαρμόζεται διαδικασία διαγραφής ανείσπρακτων προστίμων και αναστολής των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης και των ποινικών διώξεων.
Η άρνηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων να εκτελέσουν τις συμβάσεις κατεδάφισης παραμένει σε ισχύ και προβλέπει την επιβολή προστίμου ύψους από 6.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με το βάρος της παράβασης.
Τέλος, για όσες περιπτώσεις έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία μικτού κλιμακίου ελέγχου κατά την ώρα που κατασκευάζονταν τα αυθαίρετα (δηλαδή επ’ αυτοφώρω), αλλά έως σήμερα δεν έχει συνταχθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ, αυτό θα συντάσσεται εντός τριών ημερών από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δηλαδή το αμέσως επόμενο διάστημα.
Διαβάστε ακόμη:
Τα σημεία – κλειδιά του σχεδίου για «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια
Κώστας Ροζακέας: Η νέα εξαγορά που «ψήνει» η Sarantis και η αναζήτηση της «αντι-Estée Lauder»