Σε απόρριψη της προσφυγής της εταιρείας «Ελλημέτ Ελληνικά Μεταλλεία Α.Ε.» κατά υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για υπόθεση μεταβίβασης των μισθωτικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του λατομείου αδρανών υλικών στο Μεσαίο Ωραιοκάστρου προχώρησε η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ.
Συγκεκριμένα, η Ελλημέτ Α.Ε. προσέφυγε κατά εγγράφου της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου, της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με το οποίο η υπηρεσία απαντούσε σε σχετικό αίτημα της εταιρείας.
Το αίτημα που υποβλήθηκε στις 3 Ιουλίου 2023 αφορούσε την έκδοση απόφασης έγκρισης μεταβίβασης των μισθωτικών δικαιωμάτων της Ελλημέτ Α.Ε., που απορρέουν από συμβολαιογραφική σύμβαση μίσθωσης του 2020, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο εκμίσθωσε στην ίδια λατομική έκταση αδρανών υλικών εμβαδού 214.968,95τ.μ. που βρίσκεται εντός της λατομικής περιοχής της Τοπικής Κοινότητας Μεσαίου, της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας, του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, προς την εταιρεία «Μαρκούδης Ε.Π.Ε.».
Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, η προσφυγή κατά του εγγράφου της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου, της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με ημερομηνία 17 Αυγούστου 2023, ασκήθηκε απαραδέκτως διότι όπως αναφέρεται «αυτό στερείται εκτελεστότητας, αφού συνιστά έγγραφο πληροφοριακού χαρακτήρα, καθώς δεν επιφέρει άμεση μεταβολή στον εξωτερικό νομικό κόσμο και δεν θεσπίζει κάποιο κανόνα δικαίου».
Όπως διευκρινίζεται, με το προσβαλλόμενο έγγραφο η εν λόγω Διεύθυνση ενημερώνει την προσφεύγουσα ότι θα εξετάσει το αίτημά της μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ επί της Ε825/2021 αίτησης ακύρωσης και σε καμία περίπτωση δεν προβαίνει σε απόρριψή του.
Σημειώνεται ότι την αίτηση ακύρωσης άσκησε ο Δήμος Ωραιοκάστρου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τμήμα Ε’), στρεφόμενο κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την ακύρωση της με αριθμό 58401/28-12-2020 απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, με θέμα την έγκριση μεταβίβασης μισθωτικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων εκμετάλλευσης του εν λόγω δημόσιου λατομείου αδρανών υλικών προς την εταιρεία Ελλημέτ Α.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών, την οποία υπογράφει ο Προϊστάμενός της Πέτρος Τζεφέρης, απορρίπτει για τυπικούς λόγους ως απαράδεκτη την προσφυγή της Ελλημέτ Α.Ε. που υποβλήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2023. Όπως είναι ευνόητο κατά της απόφασης αυτής είναι δυνατή προσφυγή ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.
Η δραστηριότητα της Ελλημέτ
Η Ελλημέτ Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Κούτρα (Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο εμπειρότατος παράγοντας του κατασκευαστικού κλάδου Δημήτρης Κούτρας) έχει συσταθεί από τον Δεκέμβριο του 2005 και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα στο πεδίο των μεταλλευτικών και λατομικών εκμεταλλεύσεων.
Αποτελεί τον μεταλλειοκτήτη των οριστικών παραχωρήσεων χρωμίτη περιοχής Κοζάνης-Γρεβενών. Έτσι, μεταξύ των κύριων έργων της εταιρείας περιλαμβάνεται η εξόρυξη χρωμίτη από το όρος Βούρινο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επένδυση συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία μονάδας παραγωγής σιδηροχρωμίου στην Κοζάνη.
Η μονάδα θα αφορά στη μεταλλουργική κατεργασία εμπλουτισμένων κοιτασμάτων χρωμίτη, που εξορύσσονται από το Βούρινο και θα εμπλουτίζονται στα εργοστάσια εμπλουτισμού της Ελλημέτ στις θέσεις Βεγγίστρες και Σκούμπτσα.
Σημειώνεται ότι το τελικό παραγόμενο μετάλλευμα του σιδηροχρωμίου αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα υψηλών προδιαγραφών.
Η εταιρεία έχει ξεκινήσει την εξόρυξη χρωμίτη από το 2018 και μετά από μια διακοπή τη συνεχίζει μέχρι σήμερα, ενώ με την ολοκλήρωση της επένδυσης που προωθείται κατά στάδια, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί τέταρτη χώρα παραγωγής σιδηροχρωμίου στην Ε.Ε.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλημέτ Α.Ε. συμμετείχε και στο διαγωνισμό εκμίσθωσης του μεταλλείου των Μολάων στη Λακωνία.
Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι οι μέτοχοι της έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με πλέον πρόσφατη αυτή που αποφασίστηκε από τη Γ.Σ. της 7ης Ιουνίου 2023 για ΑΜΚ κατά 880.005 ευρώ. Έτσι, σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 8.000.006 ευρώ, διαιρούμενο σε 1.142.858 μετοχές ονομαστικής αξίας 7 επτά ευρώ η κάθε μία.
Διαβάστε ακόμη
ΤΑΙΠΕΔ: Το παρασκήνιο πίσω από τον διαγωνισμό για τα «χρυσά» 627 στρέμματα στο Πόρτο Χέλι
Μόνιμες φοροελαφρύνσεις αν βρεθούν 2-3 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ