Αποζημιώσεις για τις λιγνιτικές μονάδες σε Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Μεγαλόπολη που θα κλείσουν αλλά και για την αποκατάσταση των ορυχείων και τους εργαζόμενους, διεκδικεί το ελληνικό δημόσιο για λογαριασμό της ΔΕΗ.
Πρόκειται για το πρώτο σκέλος των αιτημάτων που έχει υποβάλλει στην Κομισιόν, καθώς στις διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται και ο μηχανισμός εφεδρείας για την περίοδο 2021-2023, για τις μονάδες που θα αποσυρθούν.
Πρόκειται για δύο από τα πολλά μέτωπα που έχει το ΥΠΕΝ με τις Βρυξέλλες, τα οποία συζητήθηκαν στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα με την επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, παρουσία της Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρας Σδούκου.
Ισχυρό χαρτί για την ΔΕΗ αποτελεί η αναγνώριση που έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ και έχει λάβει, ότι οι λιγνιτικές μονάδες είναι αναγκαίες για την επάρκεια του συστήματος. Με το επιχείρημα αυτό η επιχείρηση επιδιώκει για όσο διάστημα συνεχίσουν να λειτουργούν, να λάβει αποζημίωση για το αυξημένο κόστος λειτουργίας τους.
Ωστόσο στο αίτημα αυτό της ελληνικής πλευράς, η Κομισιόν φαίνεται να τάσσεται υπέρ της διενέργειας διαγωνισμού ώστε να συμμετάσχουν στις εφεδρείες και ιδιώτες.
Αναφορικά με το θέμα της καταδίκης της χώρας μας για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη (Anti-Trust Case), για την οποία διενεργήθηκε πρόσφατα market test, δεν υπάρχει κάποια πρόοδος.
Στην ΕΕ έχουν διαβιβαστεί οι απαντήσεις των ιδιωτών προμηθευτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο μηχανισμός πώλησης πακέτων ρεύματος δεν θα συμβάλλει στο άνοιγμα της αγοράς. Υπό το πρίσμα αυτό, η επίλυση του γόρδιου δεσμού δυσκολεύει και δεν αποκλείεται η λήψη και πρόσθετων μέτρων.
Στην ατζέντα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης βρέθηκαν ακόμη τρία ζητήματα. Το σχήμα αποζημίωσης των υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά αλλά και η αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (carbon leakage) για τη βιομηχανία, δεδομένου ότι το υφιστάμενο σχήμα έχει λήξει από τα τέλη του 2020. Από το καθεστώς της αντιστάθμισης ρύπων, οι βιομηχανίες αναμένουν έσοδα 60 εκατ. ευρώ και διεύρυνσης της βάσης των δικαιούχων.
Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα της κοινοποίησης ενός νέου μηχανισμού για την αποζημίωση της επάρκειας ισχύος που προσφέρουν οι μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα, τα λεγόμενα ΑΔΙ για τα οποία η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται με την Κομισιόν από το 2018.