Τις μεγάλες αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει η ενεργειακή μετάβαση και τον κίνδυνο να επενδυθούν πολλά κεφάλαια σε τεχνολογίες που δεν είναι ώριμες εξέφρασε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας της Ευρώπης (ΙΕΝΕ), δήλωσε ότι μια μικρή χώρα, σαν την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να στραφεί με ευκολία σε νέες τεχνολογίες καθώς θα καταλήξει να πληρώσει παρά πολύ χρήματα, χωρίς αυτά να μεταφράζονται σε ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας ή σε κεφαλαιοποίηση εμπειρίας.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η πράσινη μετάβαση είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις γεωπολιτικές προκλήσεις και να εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Ωστόσο ανέφερε ότι οι τεχνολογίες που ρίχνονται στην μάχη για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι πολλές. «Δεν γνωρίζουμε αν θα επιλεγεί το υδρογόνο, το βιομεθάνιο ή οι μπαταρίες και ένα λάθος στην πρόβλεψη θα έχει τεράστιες οικονομικές ζημιές». Ο κ. Σκυλακάκης χρησιμοποίησε και ένα παράδειγμα από το παρελθόν για να καταδείξει το επιχείρημα του λόγου του, λέγοντας ότι η ΔΕΗ ξόδεψε πάνω από 1 δισ. για την Πτολεμαΐδα 5 και πλέον η επένδυση έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.
Η κριτική για το υδρογόνο
Στην κριτική μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν επενδύει στην παραγωγή υδρογόνου, απάντησε από το ίδιο συνέδριο και η Υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου. Όπως είπε, για την ανάπτυξη του καυσίμου απαιτούνται δαπάνες σε επιδοτήσεις ύψους 700 εκατ ευρώ ετησίως καθώς το υδρογόνο είναι ακόμη μια πολύ ακριβή τεχνολογία που δεν θα μπορούσε να σταθεί στην αγορά χωρίς κρατική στήριξη. Αν τα χρήματα αυτά διοχετευτούν στο υδρογόνο, δεν θα υπάρχουν πόροι για να προστατευθούν οι καταναλωτές, τόνισε. «Πρέπει να κοιτάμε τί δυνατότητες έχει ο προϋπολογισμός και μετά να ασκούμε κριτική», δήλωσε η υφυπουργός.
Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει πράγματι χαμηλές ταχύτητες για την αξιοποίηση του υδρογόνου. Για το 2030, η συνολική παραγωγή εκτιμάται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον σε 0,92 τεραβατώρες που αντιστοιχούν σε δυναμικότητα εγκατεστημένων συστημάτων ηλεκτρόλυσης 300 MW περίπου. Η συνολική κατανάλωση πράσινου υδρογόνου εκτιμάται σε 63,6 τεραβατώρες ανά έτος μέχρι το 2050 το μεγαλύτερο ποσοστό όμως (περί το 70%) εκτιμάται ότι θα καταναλώνονται για παραγωγή συνθετικών υδρογονανθράκων για χρήση στις μεταφορές.
Υπεράκτια ενέργεια
Η πολιτική ηγεσία ανέδειξε χθες τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια, λέγοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει το καλύτερο αιολικό δυναμικό για πλωτά αιολικά σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Όσον αφορά στον κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό, επισημάνθηκε ότι στο νέο ΕΣΕΚ έχουν αναθεωρηθεί οι στόχοι.
Για παράδειγμα, έως το 2030 προβλέπεται η εγκατεστημένη αιολική ισχύ να ανέλθει στα 9,5 GW, από τα οποία τα 2 GW θα είναι υπεράκτια, καθώς και 13,4 GW σε φωτοβολταικά.
Το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα φθάσει στις 64,6 ΤWh στο τέλος της δεκαετίας, με βασική επιδίωξη να έχουν μηδενίσει οι εκπομπές CO2 από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μετά το 2035, όπου προβλέπεται να έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα από την απόσυρση των μονάδων λιγνίτη και τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στα κτίρια.
Η κρίση είναι εδώ
Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση η άποψη είναι ότι δεν έχει τελειώσει. Οι κώδωνες του κινδύνου, είπε η κ. Σδούκου δεν έπαψαν ποτέ να χτυπούν γιατί τα σημερινά 47,3 ευρώ ανά MW/h φυσικού αερίου στην αγορά TTF του Άμστερνταμ, αντιπροσωπεύουν ένα υψηλό επίπεδο.
Υπενθύμισε ότι το α’ εξάμηνο του 2021 ήταν 20€/Mwh. Και το κόστος των CΟ2 ήταν στα 50€.
Στην πραγματικότητα, όπως ανέφερε η υφυπουργός η Ευρώπη βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή εδώ και ενάμιση χρόνο και πρέπει να βασιστεί στις καιρικές και κλιματικές συνθήκες για να αποφύγει τα χειρότερα.
Αυτό αποτελεί ένδειξη αδυναμίας όσον αφορά την ευρωπαϊκή κατάσταση αλλά και τον ασήμαντο γεωπολιτικό ρόλο που παίζει η ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες η τιμή του φυσικού αερίου είναι πέντε φορές χαμηλότερη.
Σαφώς, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για αυτό το χειμώνα. Και η Ελλάδα, χάρη στις υποδομές της, έχει καταφέρει να επανασχεδιάσει τον χάρτη της ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη
Πλατεία Κολωνακίου: Ολη η ιδέα πίσω από τα νέα σχέδια – Συνέντευξη με τους αρχιτέκτονες
3 φυτά που ευνοούν την τύχη, τον πλούτο και την ευημερία σύμφωνα με το Φενγκ Σούι
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ετοιμάζει δύο νέα υβριδικά έργα ΑΠΕ στη Ρόδο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ