Διευκρινίσεις σχετικά με τα στοιχεία του ACER για τις επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους στα νοικοκυριά, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο Οργανισμός της ΕΕ για τη συνεργασία των ρυθμιστικών αρχών, σε πρόσφατη έκθεση ανέφερε ότι η Ελλάδα μαζί και με άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ολλανδία εμφανίζουν μεγάλες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Για τη χώρα μας αναφέρει συγκεκριμένα ότι το κόστος ρεύματος ξεπερνά κατά 6% το διαθέσιμο εισόδημα.
Στο ΥΠΕΝ επισημαίνουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης ως προς την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της στη χώρα μας, είχε έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό (ανάμεσα σε άλλους, όπως αλλαγή του ενεργειακού μείγματος κλπ): Να ελαφρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο και να καταστήσει προσιτές τις τιμές της ενέργειας για τους καταναλωτές.
Σειρά στοιχείων αποδεικνύουν ότι αυτό το έχει καταφέρει η κυβέρνηση, όπως ο σχετικός πίνακας του ACER που δείχνει ότι η χώρα μας είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην ελάφρυνση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Επίσης, πίνακες που δημοσίευσε η Eurostat και το HEPI (Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας) επιβεβαιώνουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει σε προσιτά επίπεδα τις τιμές ενέργειας εν μέσω πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, έχει φέρει αποτελέσματα.
Στον πίνακα της Eurostat που ακολουθεί φαίνεται ποια είναι η τελική τιμή που πληρώνει για την ενέργεια.
Δείτε εδώ τον pinakas1
Σχετικά με τη συζήτηση για το «σταθμισμένο κόστος για τον ηλεκτρισμό» (δηλ. ποσοστό δαπανών για την ενέργεια σε σχέση με το εισόδημα), που αφορά στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών (ύψος του κατώτατου μισθού, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της οικονομίας, η μείωση της ανεργίας), το ΥΠΕΝ τονίζει ότι έχουν σημειωθεί μεγάλες βελτιώσεις κατά την τελευταία τριετία. Ωστόσο πρόκειται για εξελίξεις που χρειάζονται κι άλλο χρόνο, προκειμένου να αποτυπωθούν στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και να επηρεάσουν το σταθμισμένο κόστος για τον ηλεκτρισμό.
Ενδεικτικά είναι τρία ακόμα στοιχεία: Πρώτον, ότι η χώρα με το μεγαλύτερο σταθμισμένο κόστος για τον ηλεκτρισμό (Νορβηγία) έχει μια ανεπτυγμένη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, από την οποία αναμένει κέρδη- ρεκόρ για το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη δεν είναι ανάλογη των τελικών τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής.
Δεύτερον, η Πορτογαλία έχει τα τελευταία επτά χρόνια σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία, όμως, δεν έχει καταφέρει να μεταβάλλει τη δομή της πορτογαλικής οικονομίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αυξήσει την αγοραστική δύναμη των Πορτογάλων. Και τρίτον, ότι μέσα στις επτά πρώτες ευρωπαϊκές χώρες ως προς τις δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος αναλογικά προς το εισόδημα των πολιτών τους, οι τέσσερις έχουν υποστεί την περιπέτεια των μνημονίων τα περασμένα χρόνια (Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία), δηλαδή πρόκειται για οικονομίες που υφίστανται δομικούς μετασχηματισμούς αυτή την περίοδο.
Για αυτό, όπως επισημαίνεται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να κρατήσει σε προσιτές τιμές τις δαπάνες των καταναλωτών για την ενέργεια, και σε αυτό είναι στις πρώτες θέσεις σε όλη την Ευρώπη.
Ακολουθεί πίνακας που δείχνει ότι η τιμή λιανικής στην Ελλάδα (χώρες με κυμαινόμενα τιμολόγια) είναι η δεύτερη φθηνότερη στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο 2022.
Διαβάστε ακόμα:
UBS: Αγγίζουν τιμές «φούσκας» τα ακίνητα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης
Protofanousi Fruits – PROTO: Ο «άγνωστος» πρωταθλητής των ελληνικών εξαγωγών (pics)