Νέο κύμα διαγωνισμών αποθήκευσης ρίχνει στην μάχη για την ανάπτυξη της αγοράς των ΑΠΕ, η κυβέρνηση με την ολοκλήρωση των οποίων θα ενισχύσει το οπλοστάσιό της με 1.700 MW μέχρι τα τέλη του έτους.
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για 175 MW με χρηματοδότηση ύψους περίπου 85 εκ. ευρώ από το REPowerΕU για μπαταρίες δίωρης διάρκειας.
Μετά το Πάσχα, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί και ο τρίτος διαγωνισμός της ΡΑΑΕΥ για μεμονομένες μπαταρίες τετράωρης αυτή την φορά διάρκειας και συνολικής ισχύος 300 MW που αποτελούν το τρίτο και τελευταίο τμήμα του διαγωνισμού για standalone μπαταρίες που ξεκίνησε πέρσι τον Αύγουστο και συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο του 2024 αντίστοιχα. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την εγκατάσταση των έργων αυτών σε κάποια από τις πρώην λιγνιτικές περιοχές. Ωστόσο, το πεδίο των περιοχών εγκατάστασης εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί. Υπενθυμίζεται ότι η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης από τον πρώτο στον δεύτερο διαγωνισμό (από 200.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ στα 100.000 ευρώ) διεύρυνε το χαρτοφυλάκιο που πρόκειται να λάβει λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση ανοίγοντας το δρόμο και ένα έξτρα (τέταρτο) διαγωνισμό τουλάχιστον 400 MW .
Θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί των 300 MW για τετράωρες μπαταρίες αποθήκευσης που αναμένεται να βγει στον αέρα μετά το Πάσχα και άλλοι δύο δίωρης διάρκειας μπαταρίας αποθήκευσης ενέργειας δυναμικότητας 325 MW και 200 MW αντίστοιχα, για τους οποίους αναζητούνται πόροι από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού της ΕΕ. Οι διαγωνισμοί θα ενισχύσουν το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αύξηση της διείσδυσης των έργων αποθήκευσης με μπαταρίες, που αποτελεί το αντίδοτο και στις μεγάλες στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην αγορά με τις περικοπές στην παραγωγή και τον κορεσμό του δικτύου.
Όμως οι σχεδιασμοί του υπουργείου δεν σταματούν σε αυτούς τις δημοπρασίες που προβλέπουν επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση. Αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός των 250 MW έργα ΑΠΕ με ενσωματωμένη μπαταρία, με βάσει τους όρους που περιλαμβάνονται στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που είναι στην βουλή.
Με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται η υποχρέωση εγκατάστασης συσσωρευτών και η επιβολή περιορισμών έγχυσης στους σταθμούς που θα επιλεγούν κατόπιν συμμετοχής σε ανταγωνιστική διαδικασία.
Διαβάστε ακόμη
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ανθεκτική η Ελλάδα και στη νέα κρίση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ