Στην σκιά της ενεργειακής κρίσης θα ανοίξει τις πύλες του το Νέο Εξοικονομώ, ένα πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνεται στο «βαρύ οπλοστάσιο» του ΥΠΕΝ και υπολογίζεται να διαχυθεί σε 50.000 νοικοκυριά.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανοίγει το δρόμο για νέες ρυθμίσεις με σκοπό να απορροφήσει το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις δρομολογώντας τα πράσινα διμερή συμβόλαια (PPA’s) και την αυτοπαραγωγή με συστήματα ΑΠΕ.
Όπως δήλωσε χθες στην βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η πλατφόρμα του νέου προγράμματος Εξοικονομώ θα ενεργοποιηθεί εντός Οκτωβρίου και θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι συνολικοί πόροι θα ανέλθουν σε 632 εκατομμύρια ευρώ αλλά με την μόχλευση υπολογίζεται να φτάσουν το 1 δις ευρώ.
Το ύψος της επιδότησης ξεκινά από 40% και φτάνει το 75%, ανάλογα µε το ατοµικό ή οικογενειακό εισόδηµα, ενώ για την ίδια συµµετοχή, προβλέπονται χρηµατοδοτικά εργαλεία ώστε να καλυφθεί µε τραπεζικό δανεισµό. ∆ικαίωµα συµµετοχής στο πρόγραµµα έχουν για πρώτη φορά και ιδιοκτήτες για σπίτια που ενοικιάζουν, υπό την προϋπόθεση ότι ο ενοικιαστής το χρησιµοποιεί ως κύρια κατοικία.
Για την αναβάθμιση των κτιρίων η πολιτεία έχει προϋπολογίσει επενδύσεις 3 δις, ευρώ την επόμενη πενταετία και πάνω από 600.000 κτίρια έως το 2030.
Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα φτάνει στο 62% της συνολικής δαπάνης. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα γίνεται ταυτόχρονα σε όλη την Επικράτεια.
Τι αλλαγές φέρνει το νέο πρόγραμμα
Η κυβέρνηση ρίχνει στην μάχη των μέτρων, ένα πρόγραμμα που η βασική του φιλοσοφία διαφοροποιείται από το προηγούμενο προκειμένου να «αγκαλιάσει» όσους έχουν πραγματική ανάγκη με επιπλέον κονδύλι δράσεων συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ κατά της ενεργειακής φτώχειας.
«Για να κάνουμε το Πρόγραμμα πιο δίκαιο, καταργούμε τη χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων, δημιουργούμε λίστα επιλαχόντων, ενώ θεσπίζουμε ως σημαντικότερο κριτήριο την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων» επανέλαβε χθες στην βουλή ο υπουργός. Στόχος της κυβέρνησης είναι να φυσήξει ένας πιο πράσινος άνεμος στα κτίρια την επόμενη πενταετία.
Μια πρώτη και μεγάλη αλλαγή είναι ότι καταργείται η χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων και εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης. Για πρώτη φορά εισάγονται κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 21% του ποσοστού μοριοδότησης.
Επίσης μπαίνουν κριτήρια βαθμοημερών, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής. Το σημαντικότερο όμως κριτήριο θα αποτελέσει η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50% και ακολούθως το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.
Σημαντική επίσης αλλαγή αποτελεί η κατανομή των πόρων, η οποία στο εξής θα γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια. Αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν και μάλιστα μία όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.
Με στόχο την ψηφιοποίηση του κράτους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος.
Το πρασίνισμα βιομηχανίας και επιχειρήσεων
Το εξοικονομώ θα βγει στην αγορά μαζί με άλλες τρεις παρεμβάσεις της κυβέρνησης που αποτελούν μέτρα άμυνας απέναντι στο κύμα των ανατιμήσεων.
Οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες του υπουργείου περιλαμβάνουν την υιοθέτηση διμερών πράσινων συμβολαίων μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών ενέργειας (PPA’s), την άρση των περιορισμών για την εφαρμογή της αυτοπαραγωγής αλλά και τα έργα αποθήκευσης τα οποία θα βάλλουν περισσότερες ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.
Όπως δήλωσε χθες στην βουλή ο κ. Σκρέκας η πρόταση για τα διμερή συμβόλαια που στόχος είναι να περιλαμβάνει και επιδότηση θα υποβληθεί εντός των ημερών στην Κομισιόν. Επιπλέον ρυθμίζεται το μέτρο της αυτοπαραγωγής χωρίς όριο εγκατεστημένης ισχύος ώστε μια ενεργοβόρος βιομηχανία να μπορεί να εγκαθιστά ένα φωτοβολταϊκό πάρκο για αυτοκατανάλωση ενέργειας και να έχει χαμηλό κόστος.
Είχε προηγηθεί υπουργική απόφαση με την οποία ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση που είχε περάσει πέρσι με τη δυνατότητα αύξησης στα 3 MW της μέγιστης ισχύος των μονάδων ΑΠΕ για αυτοπαραγωγή, από 1 MW που ίσχυε.
Διαβάστε ακόμα:
Το σχέδιο που θα μεταμορφώσει τη ΔΕΗ: Επενδύσεις, εξαγορές, νέες δραστηριότητες
Θεσσαλονίκη: Τα projects που αλλάζουν την εικόνα στη «βασίλισσα του Βορρά» (pics)