search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΥΠΕΝ: Διπλάσιες επενδύσεις που θα φτάσουν τα 200 δισ. ευρώ έως το 2030 για την ενέργεια και το κλίμα

Πρόσθετες θέσεις εργασίας 38.000 φέρνει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και μείωση 50% στην κατανάλωση φυσικού αερίου - Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέα πτώση στην τιμή του την Πέμπτη 19/1/2023

Επενδύσεις συνολικού ύψους 24,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε όλους τους τομείς και τις μεταφορές που συνδέονται με την ενέργεια και το κλίμα σε ετήσια βάση και συνολικά κοντά στα 200 δις. έως το 2030, προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που θέτει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι πρόσθετες θέσεις εργασίας που εκτιμάται ότι θα ανοίξουν με το νέο σχεδιασμό υπολογίζονται σε 38.000.

Μόνο για την αναβάθμιση κτιρίων μέσα από προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης θα δαπανώνται το χρόνο 642 εκ. ευρώ. Χωρίς τον τομέα των μεταφορών, οι ετήσιες επενδύσεις θα διαμορφωθούν σε 10,4 δις (ενεργειακές αναβαθμίσεις, αντλίες θερμότητας κ.α). «Οι δράσεις που δρομολογούνται θα κινητοποιήσουν σχεδόν διπλάσιες επενδύσεις, συγκριτικά με το υφιστάμενο ΕΣΕΚ, σε όλους τους τομείς που εμπλέκονται στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης», σημείωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας κατά την παρουσίαση του σχεδίου. Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα θα είναι από τα πρώτα κράτη-μέλη που θα καταθέσουν Εθνικό Σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι τον Απρίλιο του 2023.

Το σχέδιο προβλέπει ραγδαία κατά 50% μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου έως το 2030, η οποία θα αντικατασταθεί με άλλες μορφές καθαρής ενέργειας (ηλιακή, αιολική, αποθήκευση, υδρογόνο).

Ειδικότερα, το 2030 το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται ότι θα παράγεται από ΑΠΕ, έναντι υφιστάμενου στόχου 61% ενώ η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με το 1990 προβλέπεται να φτάσει το 55% και μείωση κατά 6% η εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με το ΕΣΕΚ του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, για το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων από ηλιακή ενέργεια προσδιορίζεται στα 14,1 GW και συνολικά στα 36,1 GW για όλες τις τεχνολογίες (αιολικά, υδροηλεκτρικά, υπεράκτια αιολικά κ.α). Στο τέλος του 2022 η συνολική ισχύς φωτοβολταϊκών ήταν 5 GW. Ξεχωριστή θέση στο σχεδιασμό λαμβάνουν τα υπεράκτια αιολικά, τα οποία υπολογίζονται να φτάσουν τα 2,7 GW μέχρι το 2030 με στόχο τα 17 GW ως το 2050. Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι είναι η τεχνολογία που θα συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ.

Για τα χερσαία αιολικά, μπαίνει ένα φρένο λόγω του κορεσμού που παρατηρείται και των περιορισμένων θέσεων. Το εθνικό σχέδιο προτείνει αύξηση εγκατεστημένης ισχύος από τα 5 GW στα 7 GW.

Σε ότι αφορά τις μονάδες αερίου, η εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει από τα 5 GW σήμερα στα 7 GW το 2030 για να μειωθεί και πάλι στα 5 GW έως το 2050. Οι μονάδες αυτές δεν θα χρησιμοποιούν μόνο φυσικό αέριο αλλά θα έχουν την δυνατότητα αξιοποίησης και άλλων καυσίμων (υδρογόνου κ.α).

Για την ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ και την καλύτερη διαχείριση του ηλεκτρικού χώρου, έως το τέλος της δεκαετίας θα εγκατασταθούν συστήματα αποθήκευσης ισχύος 9,3 GW. Εξ αυτών 2,5 GW αφορούν μονάδες αντλησιοταμίευσης και 5,6 GW μπαταρίες. Σχετικά με τη συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή του φυσικού αερίου, η παρουσία του έως το 2030 παραμένει η ίδια όπως και στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ, δηλαδή στα 6,9 GW. Όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας θα χρειαστεί για το σκοπό αυτό να αποσυρθούν παλαιότερες μονάδες φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσκοπήσεις (Νο2), ο Καλογρίτσας, τα «μαύρα» και ο Βουρλιώτης, το μυστήριο με τη Μαρτίνου και ο… χάρτινος βασιλιάς

Χρυσές λίρες: Πόσες «σκότωσαν» και πόσες αγόρασαν οι Έλληνες μέσα σε μία 20ετία (πίνακας)

 

Exit mobile version