Στην κήρυξη ως αναδασωτέας έκτασης δάσους εμβαδού 46.330.240 τ.μ., η οποία καταστράφηκε λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη θέση «Δαδιά» στον Έβρο προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στην περιοχή στις 21 Ιουλίου 2022 κατασβέστηκε στις 26 Αυγούστου 2022, δηλαδή κράτησε πάνω από έναν μήνα, προκαλώντας μεγάλη οικολογική καταστροφή.
Η περιγραφόμενη έκταση των 46.330 στρεμμάτων συνορεύει Βόρεια με δασικού και μη δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, Νότια με δασικού χαρακτήρα και αναδασωτέες εκτάσεις, Ανατολικά με δασικού και μη δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και την Εθνική Οδό και Δυτικά με δασικού χαρακτήρα εκτάσεις.
Σκοπός της κήρυξης της έκτασης ως αναδασωτέας, είναι η διατήρηση του δασικού της χαρακτήρα, ο αποκλεισμός της διάθεσής της για κάθε άλλη χρήση και η αποκατάσταση της δασικής βλάστησης, με φυσική ή τεχνητή αναδάσωση. Σημειώνεται ότι πριν την καταστροφή της από πυρκαγιά, η έκταση καλύπτονταν από δασική βλάστηση τραχείας πεύκης, δρυός με διάσπαρτα άτομα φιλύρας, φράξου, γαύρου, κρανιάς, κουμαριάς, ρεικίου και σφενδάμου.
Από την σχετική απόφαση εξαιρούνται οι εκτάσεις που καταλαμβάνουν τα αγροτεμάχια, οι δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, το υφιστάμενο οδικό δίκτυο και το δίκτυο αντιπυρικών ζωνών, που βρίσκονται εντός της εν λόγω της περιοχής.
To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τη WWF Ελλάς που δραστηριοποιείται εκεί επί 30 χρόνια, τo Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι από τις παλαιότερες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα και φιλοξενεί 3 από τα συνολικά 4 είδη γύπα της Ευρώπης. Επιπλέον φιλοξενεί και τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο. Αποτελεί επίσης ένα από τα λίγα καταφύγια και άλλων σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο θαλασσαετός, ο βασιλαετός και ο κραυγαετός που αναπαράγονται στα δάση της περιοχής. Παράλληλα, στο Πάρκο συναντάμε ακόμα 205 είδη πουλιών, μια εξαιρετικά υψηλή ποικιλία ειδών αμφιβίων και ερπετών, καθώς και μια τεράστια πληθώρα μικρών και μεγάλων θηλαστικών: από λύκους και ζαρκάδια, μέχρι σκίουρους και 24 είδη νυχτερίδων.
Διαβάστε ακόμα:
Πράγα: Οικονομία, ενεργειακή κρίση και «μαχαίρια» στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής
Πώς θα «γλιτώσουν» οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τον πονοκέφαλο του Ε9