Mεταβολή στα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως προς την ανάπτυξη νέων μονάδων φυσικού αερίου, επιφύλαξε το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή.
Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση προχώρησε σε άρση των περιορισμών που είχε θέσει στο αρχικό σχέδιο και έβαζαν απαγορευτικό στην έκδοση νέων αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο.
Η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι για τις υφιστάμενες άδειες παραγωγής για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί Προσφορά Σύνδεσης και επομένως δεν έχουν κλείσει ηλεκτρικό χώρο μέχρι την έναρξη του νόμου, ο σχεδιασμός ακυρώνεται.
Στο τελικό όμως νομοσχέδιο η πρόβλεψη αυτή απαλείφθηκε, επιτρέποντας την κατασκευή και νέων μονάδων ακόμη και αν δεν βρίσκονται σε ώριμο αδειοδοτικό στάδιο.
Παρέμεινε ως είχε, η πρόβλεψη του νόμου, σύμφωνα με την οποία σε όσες μονάδες λιθάνθρακα, φυσικού αερίου ή πετρελαϊκών προϊόντων έχουν χορηγηθεί όροι σύνδεσης και δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία ή δοκιμαστική λειτουργία, έχουν την δυνατότητα έως την 30ή Ιουνίου 2023 να μετατραπούν σε άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από αίτημα στη ΡΑΑΕΥ.
Η τροποποίηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι δυνατή εφόσον δεν αφορά την αύξηση ισχύος των μονάδων, με εξαίρεση σταθμούς που βρίσκονται σε λειτουργία ή δοκιμαστική λειτουργία, για τους οποίους επιτρέπεται και η τροποποίηση της ισχύος.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι άδειες παραγωγής επιτρέπεται να τροποποιούνται και λόγω αλλαγής καυσίμου, με καύσιμο που έχει χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, διάταξη που προδιαθέτει για τη μετατροπή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, Πτολεμαίδα 5.
Με βάση το σχεδιασμό εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία η μονάδα της Μυτιληναίος στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, ισχύος 826 MW που είναι και η πρώτη που ανοίγει τον χορό της νέας γενιάς σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου υψηλής απόδοσης.
Στο τέλος του 2023 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη μονάδα των Motor Oil– ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ισχύος 877 MW, στην Κομοτηνή. Προ τριμήνου εγκαινιάστηκε η έναρξη της κατασκευής της νέας μονάδας αερίου από την ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, τον όμιλο Κοπελούζου, ισχύος 840 MW, στην Αλεξανδρούπολη με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.
Στη σειρά περιμένουν και άλλα επενδυτικά σχέδια για μονάδες φυσικού αερίου, τα οποία έχουν προσφορά όρων σύνδεσης αλλά και άδειες περιβαλλοντικών όρων ή βρίσκονται εν αναμονή λήψης επενδυτικής απόφασης όπως είναι η Elpedison. Στην πρώτη κατηγορία είναι οι μονάδες Λάρισα Θερμοηλεκτρική και Καράτζης επίσης στην Λάρισα δυναμικότητας 660 MW.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΥΠΕΝ για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400kV, για τη «διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου, ισχύος 870MW, της μονάδας που φαίνεται να εκπροσωπούν ελληνοισραηλινά συμφέροντα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επενδυτές βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες με σκοπό να κλείσουν την χρηματοδότηση του έργου και να ξεκινήσουν την κατασκευή μέχρι τα τέλη του έτους. Και οι δύο μονάδες διαθέτουν όρους σύνδεσης από το 2020 και 2021 αντίστοιχα και πλέον πολλοί αναρωτιούνται, ποιες από τις επίμαχες άδειες θα προχωρήσουν ή θα τροποποιήσουν το σχεδιασμό τους σε μονάδες αποθήκευσης.
Σε ότι αφορά την Elpedison, οι δύο μέτοχοι, η Helleniq Energy και η Edison, έχουν λάβει όρους σύνδεσης εδώ και ένα χρόνο για την μονάδα παραγωγής ισχύος 826 MW στη Θεσσαλονίκη, για την οποία βρίσκονται πολύ κοντά στην λήψη επενδυτικής απόφασης. Δεν θα προχωρήσει λόγω αλλαγής του ενεργειακού περιβάλλοντος η υλοποίηση της μονάδας φυσικού αερίου της ElvalHalcor ισχύος 556 MW στη Θίσβη Βοιωτίας, η οποία μάλιστα πρόσφατα πήρε έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
Διαβάστε ακόμη
Elpedison: Ένα βήμα πριν από το τελικό «ΟΚ» για τη νέα μονάδα (pic)
Κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας
MSD: Η βιοφαρμακευτική εταιρεία που επενδύει σταθερά στην καινοτομία