Πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει σε αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα ύψη των κτιρίων, ασκεί μερίδα των δήμων της Αττικής. Η συζήτηση θα κορυφωθεί τις επόμενες μέρες, καθώς οι ΟΤΑ έχουν ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο για να καθορίσουν την στάση τους.
Οι δήμαρχοι των νοτίων προαστίων, πρωτοστατούντος του δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλου, Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη και Γλυφάδας κ. Γιώργου Παπανικολάου, ζητούν πάγωμα της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών, τονίζοντας ότι οι άδειες που ήδη έχουν εκδοθεί θα συνεχίσουν να υφίστανται ως έχουν.
Οι τρεις δήμοι τάσσονται υπέρ του περιορισμού του τσιμέντου και επικαλούνται τις περσινές ρυθμίσεις της κυβέρνησης που εξαίρεσε από το μπόνους στο ύψος των κτιρίων τις άδειες σε Ψυχικό, Φιλοθέη και Εκάλη.
Η φωτιά που έχει ανάψει εντείνει τις ανησυχίες πολιτών και επενδυτών που επιδιώκουν να προλάβουν τις εξελίξεις και σπεύδουν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες με το υφιστάμενο καθεστώς. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς στους επίμαχους ΟΤΑ παρατηρείται μεγάλη οικιστική και τουριστική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τυχόν αναστολή έκδοσης σε όσες άδειες προβλέπεται αύξηση ύψους, να προκαλεί μεγάλες δυσλειτουργίες και προβλήματα στα σχέδια δόμησης των συγκεκριμένων περιοχών.
Δίχως άλλο, πρόκειται για ακόμη ένα αγκάθι που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος μετά το μπλόκο που προκάλεσαν στις πολεοδομίες οι αποφάσεις του ΣτΕ για την εκτός σχεδίου δόμηση, για την οποία το ΥΠΕΝ επιδιώκει να δώσει λύση με νέα νομοθετική ρύθμιση.
Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, παρουσία της διακεκριμένης νομικού και καθηγήτριας στο ΕΚΠΑ, κ. Γλυκερίας Σιούτη, αποφασίστηκε η διαβίβαση προς το ΥΠΕΝ εισήγησης για την αναστολή οικοδομικών αδειών, βήμα που όπως δήλωσε η δημοτική αρχή θα ακολουθήσουν και οι δήμοι Γλυφάδας, Παπάγου και Πετρούπολης. Ο κ. Κωνσταντέλος μίλησε επίσης και για πρωτοβουλίες από την πλευρά της ΚΕΔΕ, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις για τον ΝΟΚ, ενώ απέφυγε να απαντήσει για τους χειρισμούς που θα κάνει σε περίπτωση που δεν εισακουστούν οι εκκλήσεις.
Αναφερόμενος στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, είπε ότι ψηφίστηκε το 2012, όμως από τότε έχουν γίνει πάνω από 37 αναθεωρήσεις και τροποποιήσεις που προκαλούν υποβάθμιση στην πόλη και αφήνουν ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Από την πλευρά της, η κ. Σιούτη, περιγράφοντας την πρόσφατη απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, υποστήριξε ότι δίνει μεγάλη έμφαση στο γεγονός ότι η μείωση της κάλυψης και της υπέρβασης του ύψους δεν είναι κατά ανάγκη αρνητική, αρκεί να μην είναι οριζόντια. Μπορεί, όπως τόνισε, να υιοθετηθεί σε περιοχές, οι οποίες είναι πυκνοδομημένες και δεν έχουν καθόλου πράσινο ή κοινόχρηστους χώρους. Χρειάζεται επομένως κατά περίπτωση εξέταση, με βάση τα οικιστικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά κάθε δήμου.
Ποιο είναι το πρόβλημα
Αφορμή για το νέο πολεοδομικό αλαλούμ είναι η πρόσφατη απόφαση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις για τα μπόνους τετραγωνικών και ύψους που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Η σχετική απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 6 Μαρτίου και λόγω σπουδαιότητας του θέματος παραπέμπεται στην ολομέλεια του ΣτΕ, έχει ανάψει τα αίματα σε πολλούς ΟΤΑ της Αττικής, οι οποίοι εποπτεύουν τις υπηρεσίες δόμησης που εκδίδουν τις οικοδομικές άδειες.
Αφορμή για την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου στάθηκε η προσφυγή που έχει καταθέσει ο δήμος Αλίμου κατά οικοδομικής αδείας για ανέγερση πολυκατοικίας, η οποία επρόκειτο να χρησιμοποιήσει τις ευεργετικές διατάξεις του ΝΟΚ (αύξηση κατά 10% στην δόμηση με μείωση της κάλυψης και επιπλέον τετραγωνικά για φύτεμα του δώματος). Με τις ρυθμίσεις αυτές τα κτίρια θα… ψήλωναν πάνω από τα 20 μέτρα, αντί 14 μέτρων πριν τις γενναιοδωρίες του ΝΟΚ.
Η θέση του ΥΠΕΝ
Το υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται να βγάλει «τα κάστανα από την φωτιά», διαμηνύοντας ότι δεν είναι στις άμεσες προθέσεις του (πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης του ΣτΕ) οι νομοθετικές αλλαγές (παρότι παραδέχεται ότι επεξεργάζεται νέα κριτήρια), και τονίζει ότι εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, όπως ισχύουν.
Το ΥΠΕΝ διαμηνύει επίσης στους δημάρχους ότι αναστολές οικοδομικών αδειών ισχύουν μόνο στις περιοχές για τις οποίες υφίσταται σχετική διάταξη νόμου ή απόφαση υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση, προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ», αναφέρει το υπουργείο και προτρέπει τους δημάρχους να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
Στο θέμα παρενέβη χθες και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ), κ. Δημήτρης Ξυνομηλάκης, υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση για το ΝΟΚ προκαλεί εκφοβισμό και σύγχυση σε πολίτες, μελετητές και στους υπαλλήλους των πολεοδομιών. Η αναστολή των οικοδομικών αδειών, τονίζει, δεν επιβάλλεται με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και επισημαίνει ότι οι Δημοτικοί Άρχοντες προΐστανται των ΥΔΟΜ ως προς το διοικητικό σκέλος και ότι τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής είναι ανεξάρτητα γνωμοδοτικά όργανα της πολιτείας.
«Χωρίς αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις ή αμετάκλητες κρίσεις περί αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων και χωρίς οδηγίες και κατευθύνσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τις οποίες θα ενημερώνονται τόσο οι ΥΔΟΜ, όσο και οι ιδιώτες μελετητές μηχανικοί, κάθε άλλη πληροφορία ή οδηγία περί του τρόπου εφαρμογής συγκεκριμένων διατάξεων είναι αυθαίρετη και παράγει ασύμμετρα αποτελέσματα».
Διαβάστε ακόμη
Έλληνες εφοπλιστές: Παγκόσμιοι κυρίαρχοι σε τάνκερ και LNG
Πωλητήριο σε ένα ιστορικό ξενοδοχείο των Καλαβρύτων (pics)
Εξωδικαστικός: Διαγραφή οφειλών μέχρι 60% και για δάνεια σε Ελβετικό φράγκο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ