Συχνότερη αλλαγή των συντελεστών τιμολόγησης που θα καθορίζουν την τελική τιμή της κιλοβατώρας του ενιαίου τιμολογίου ρεύματος, ζητούν οι προμηθευτές ενέργειας, θεωρώντας ότι μόνο με τον τρόπο αυτό μπορούν να διασφαλιστούν φθηνότερες χρεώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οι πάροχοι ενέργειας περιμένουν από μέρα σε μέρα, την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία με βάση έναν αλγόριθμο θα υπολογίζει τις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας του νέου τιμολογίου που θα είναι σταθερές για όλο το μήνα και θα ανακοινώνονται την 1η μέρα κάθε μήνα. Η ΚΥΑ θα εξειδικεύσει το νόμο που υποχρεώνει τις εταιρείες ηλεκτρισμού στην εφαρμογή ενός κοινού τιμολογίου για όλη την αγορά.
Η συνάντηση με τον ΕΣΠΕΝ
Το θέμα των τιμολογίων συζητήθηκε εκτενώς χθες μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου και του προεδρείου του ΕΣΠΕΝ (Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας), ενόψει των μεγάλων αλλαγών που φέρνει η κυβέρνηση στις επιδοτήσεις και τα μέτρα στήριξης από αρχές του 2024.
Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο κ. Σκυλακάκης στους εκπροσώπους του ΕΣΠΕΝ στα νέα ειδικά τιμολόγια οι προμηθευτές θα καθορίζουν μια σταθερή ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας, για ένα εξάμηνο, στη βάση ενός εύρους διακύμανσης της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας με άνω και κάτω όριο.
Εάν το εύρος χονδρεμπορικών τιμών που έχει θέσει ο προμηθευτής ξεπερνιέται (δηλαδή όταν η χονδρεμπορική τιμή είναι μικρότερη του κάτω ορίου ή μεγαλύτερη του άνω) τότε θα ενεργοποιείται ένας μηχανισμός διακύμανσης (ένα είδος ρήτρας), ο οποίος θα περιλαμβάνει έναν βασικό συντελεστή προσαύξησης που θα επιλέγεται ελεύθερα από τον προμηθευτή και παραμένει σταθερός για ένα τρίμηνο.
Ο αλγόριθμος θα περιλαμβάνει και έναν δεύτερο συντελεστή, ο οποίος θα διαμορφώνεται βάσει του βασικού συντελεστή και θα λαμβάνει υπόψη τις τιμές χονδρεμπορικής των δύο προηγούμενων μηνών. Στις χρεώσεις αυτές θα μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και μία μηνιαία πάγια χρέωση ύψους 5 ευρώ η μέγιστη.
Όπως υποστήριζαν χθες οι πάροχοι ενέργειας αν οι συντελεστές αυτοί είναι «κλειδωμένοι» για τρεις μήνες αυξάνεται πολύ το ρίσκο στον κλάδο της προμήθειας, κάτι που σημαίνει υψηλότερα τιμολόγια στην αγορά, επομένως και ακριβότερες τιμές για τους καταναλωτές. Στην βάση αυτή ζητούν οι συντελεστές αντί τριμήνου να αναθεωρούνται ανά μήνα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός έδειξε κατανόηση στον προβληματισμό των προμηθευτών για συχνότερη τροποποίηση των συντελεστών, την οποία και θα μελετήσει το υπουργείο.
Στο νέο τιμολόγιο θα μετακινηθούν όσοι καταναλωτές δεν έχουν συμβόλαια προμήθειας με εταιρείες, τους οποίους το ΥΠΕΝ έχει υπολογίσει σε 3 εκατομμύρια. Οι εταιρείες θα πρέπει μέχρι την 1 Δεκεμβρίου να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τα νέα τιμολόγια σταθερής και κυμαινόμενης χρέωσης που πλέον θα φέρουν χρωματική σήμανση (μπλε, κίτρινα, πορτοκαλί) για να μπορούν να τα ξεχωρίζουν οι καταναλωτές με το προτεινόμενο ενιαίο τιμολόγιο του ΥΠΕΝ να έχει πράσινο χρώμα.
Τι θα γίνει με κακοπληρωτές και επιδοτήσεις
Διέξοδο έδωσε χθες το ΥΠΕΝ και στην μεγάλη εκκρεμότητα με τις επιδοτήσεις που χορήγησαν οι προμηθευτές σε επιχειρήσεις με παροχές ισχύος 35 kVA (φούρνους, κομμωτήρια, αγρότες), χωρίς οι δαπάνες αυτές να έχουν καταβληθεί ακόμη στις εταιρείες.
Οι προμηθευτές για να πληρωθούν από τον ΔΑΠΕΕΠ ( που είναι ο Διαχειριστής του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης) τις επιδοτήσεις χρειάζονται υπεύθυνες δηλώσεις από τους καταναλωτές ότι δεν έχουν λάβει άλλου είδους ευρωπαϊκή επιδότηση.
Για τα χρήματα αυτά, λένε στελέχη του κλάδου πρέπει να υπάρξει ειδική ρύθμιση από το υπουργείο μέχρι τέλη του 2023, διαφορετικά κινδυνεύουν να επιβαρύνουν με ζημιές στους ισολογισμούς τους. Το ΥΠΕΝ δεσμεύτηκε χθες ότι η επίμαχη ΚΥΑ, θα υπογραφεί για να «ξεκλειδώσει» τις οφειλές που υπολογίζονται σε 800 εκ.
Σε ό,τι αφορά το θέμα με τις αλλαγές στο άρθρο 42 του κώδικα προμήθειας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, θα ισχύσουν δύο ασφαλιστικές δικλείδες για να τερματίσουν τον ενεργειακό «τουρισμό». Η πρόταση του ΥΠΕΝ, η οποία προβλέπει ότι αν ο καταναλωτής σε διάστημα μιας πενταετίας έχει ανεξόφλητες οφειλές σε δύο παρόχους (ενώ έχει πάει σε τρίτο), δεν θα μπορεί να μετακινηθεί εάν προηγουμένως δεν εξοφλήσει τον τελευταίο προμηθευτή στον οποίο βρίσκεται. Η πενταετία ισχύει αναδρομικά από το 2020.
Η ρύθμιση αυτή θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην εισήγηση της ΡΑΑΕΥ που προβλέπει αφενός το δικαίωμα του προηγούμενου παρόχου να αιτηθεί στον ΔΕΔΔΗΕ διακοπή παροχής για πρώην πελάτη του που δεν έχει εξοφλήσει δύο λογαριασμούς ρεύματος και αφετέρου δικαίωμα σήμανσης στην πλατφόρμα «Θαλής» του ΔΕΔΔΗΕ των πελατών με ανεξόφλητες οφειλές (Debt Flagging).
Μέτρα για την αντιμετώπιση των τζαμπατζήδων ζητάει επιτακτικά η αγορά καθώς διαπιστώθηκε ότι το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί από τον περασμένο Αύγουστο με τη θεσμοθέτηση της ελεύθερης μετακίνησης των καταναλωτών ανά μήνα.
Σήμερα, ο ενεργειακός τουρισμός αντιπροσωπεύει το 60% των ληξιπρόθεσμων οφειλών της λιανικής αγοράς και συγκεκριμένα ποσό 900 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Ανοίγει το βιβλίο προσφορών της ΕΤΕ – «Θερμό» το ενδιαφέρον για το 20%+2% των μετοχών
Γάζα: Έτοιμος να εισβάλλει στα τούνελ της Χαμάς ο ισραηλινός στρατός (tweets)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ