Μπλόκο στους κακοπληρωτές του ρεύματος από την καθολική υπηρεσία, μετακινήσεις με μέτρο μεταξύ των παρόχων για όσους αφήνουν φέσια σε λογαριασμούς και σημαντικές αλλαγές στον τομέα των ΑΠΕ για να βγουν από το τέλμα των περιορισμών του ηλεκτρικού χώρου, δίνει με σειρά αποφάσεων και θεσμικών παρεμβάσεων το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αρχής γενομένης από την καθολική υπηρεσία, η οποία συγκεντρώνει όσους καταναλωτές δεν εκπροσωπούνται από πάροχο λόγω ανεξόφλητων οφειλών, το υπουργείο ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες, να περιορίσει στους τέσσερις μήνες την παραμονή τους στο καθεστώς αυτό.
Σήμερα, μπορούν να παραμείνουν στην καθολική υπηρεσία επ΄αόριστον, με αποτέλεσμα η κατηγορία αυτή να αθροίζει περί τους 200.000 καταναλωτές. Οι διατάξεις του νέου θεσμικού πλαισίου που θα παρουσιαστεί εντός των επομένων ημερών, θα προβλέπουν ότι ο καταναλωτής θα διακόπτεται από την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον δεν εξοφλεί τους λογαριασμούς του ρεύματος. Εξαίρεση από τις προβλέψεις του νόμου θα υπάρξει μόνο για τους ευάλωτους καταναλωτές, εκείνους δηλαδή που αποδεδειγμένα δεν μπορούν λόγω οικονομικών δυσχερειών να είναι συνεπείς. Ο νόμος ορίζει ποιος πάροχος θα χρεωθεί την ηλεκτροδότηση αυτών των καταναλωτών, καθώς η πολιτεία έχει επιμερίσει αυτό το καθήκον στις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα και για τον ενεργειακό τουρισμό, με σκοπό να βάλει φρένο στις μετακινήσεις εφόσον υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές. Σήμερα, με το καθεστώς αυτό, οι προμηθευτές έχουν γεμίσει φέσια που την τελευταία διετία αυξήθηκαν περίπου κατά 500 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ανεμπόδιστης μετακίνησης μεταξύ των εταιρειών που διογκώθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Με το νέο πλαίσιο, οι oικιακοί κακοπληρωτές θα μπορούν να αλλάξουν έως και τρεις προμηθευτές αλλά δεν θα μπορούν να μετακινηθούν στον τέταρτο πάροχο αν δεν έχει εξοφληθεί ο τρίτος. Στις επιχειρήσεις, ο χρόνος αυτός πέφτει στους δύο προμηθευτές ώστε να μην μπορούν να μετακινηθούν σε τρίτο αν δεν έχει τακτοποιηθεί ο προηγούμενος. Για τον σκοπό αυτό, η ΡΑΑΕΥ έχει ολοκληρώσει την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα προμήθειας που θα βγει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση.
Το ΥΠΕΝ ετοιμάζεται να πριμοδοτήσει τους συνεπείς πελάτες, με σκοπό τις εύκολες μετακινήσεις μεταξύ των παρόχων, με μέτρα που θα περιορίζουν τη γραφειοκρατία και θα επιτρέπουν ταχύτατες διαδικασίες μεταφοράς. Κάτι που δεν θα ισχύει για τους ασυνεπείς. Παράλληλα, στο κυνήγι μπαίνουν και οι ρευματοκλοπές, οι οποίες αποτελούν ένα φαινόμενο που αντιστοιχεί στο 4,8% της συνολικής αγοράς και επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές με 400 εκατ. ετησίως.
Τα μέτρα για τις ΑΠΕ
Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια των θεσμικών παρεμβάσεων του υπουργείου είναι τα μέτρα τα οποία θα υιοθετήσει για τους νέους διαγωνισμούς ΑΠΕ. Στόχος είναι η απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου και η διαχείριση του μεγάλου όγκου των έργων ΑΠΕ που βαδίζουν με όραμα …το 2100! Σήμερα πέρα από τα 16 GW που έχουν όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο, υπάρχουν και άλλα 35 GW που βρίσκονται στο δρόμο για να λάβουν όρους σύνδεσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια ομάδα του ΥΠΕΝ που συντάσσει τις νέες ρυθμίσεις της αγοράς, προσανατολίζεται σε δύο κυρίως κατευθύνσεις: Στους περιορισμούς στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας πέραν όσων ισχύουν σήμερα και στην υποχρέωση προσθήκης σταθμού αποθήκευσης.
Οι περιορισμοί έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας εντάσσονται στη νέα στρατηγική του ΥΠΕΝ για δημιουργία νέου ηλεκτρικού χώρου αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του υπάρχοντος ηλεκτρικού χώρου.
Τα μέτρα για την δυνατότητα οριζόντιων περικοπών στην ισχύ των ΑΠΕ ψηφίστηκαν πριν δύο χρόνια και πέρσι με υπουργική απόφαση προσδιορίστηκε το ύψος τους. Για παράδειγμα σε νέα φωτοβολταϊκά πάρκα, στις περισσότερες κατηγορίες έργων που λαμβάνουν όρους σύνδεσης με το σύστημα από τον ΑΔΜΗΕ, γίνεται οριζόντια περικοπή 20% της αιτούμενης ισχύος τους. Επιπλέον, τα έργα αυτά δεν επιτρέπεται να εγχέουν στο δίκτυο περισσότερο από το 72% της ισχύος για την οποία έλαβαν όρους σύνδεσης. Ωστόσο, ό,τι περικόπτεται «ανοίγει» το ηλεκτρικό δίκτυο για άλλα νέα έργα.
Με βάση το σχεδιασμό στα έργα που θα προκρίνονται στους νέους διαγωνισμούς οι περιορισμοί έγχυσης ενδέχεται να φτάνουν και στο 50%. Να σημειωθεί ότι ακόμη και οι επιλέξιμοι σταθμοί που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν σταθμό αποθήκευσης θα πρέπει στο εξής να προχωρήσουν άμεσα σε τροποποίηση των αδειών και εγκρίσεων που απαιτούνται για την εγκατάσταση. Μάλιστα, η ρύθμιση θα προβλέπει ότι οι αρμόδιες αδειοδοτούσες αρχές θα χειρίζονται τις σχετικές αιτήσεις κατά απόλυτη προτεραιότητα.
Διαβάστε ακόμη
Οι 11 κορυφαίες εκθέσεις στην Ευρώπη για το 2024 είναι λόγοι που αξίζουν το ταξίδι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ