Οι παρενέργειες και οι…παράπλευρες συνέπειες της εκλογής Τραμπ και κυρίως της νέας ενεργειακή στρατηγικής που ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος διακήρυξε ήδη από την ορκωμοσία του, συνεχίζονται
Στον μέχρι τώρα προβληματισμό των μεγάλων ενεργειακών ομίλων που προωθούν έργα ΑΠΕ στη χώρα, ήρθε να προστεθεί η ακύρωση μιας επένδυσης ύψους 200 εκατ. δολαρίων. .
Ειδικότερα, η Prysmian ενημέρωσε τις τοπικές αρχές στο Somerset της Μασαχουσέτης για την απόφαση της να μην προχωρήσει με το εργοστάσιο για καλώδια υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που είχε προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στο Brayton Point, σε μια τοποθεσία που προηγουμένως στέγαζε ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, το οποίο έκλεισε το 2017.
Σύμφωνα με την Prysmian, το σύνολο των έργων υποθαλάσσιας μεταφοράς πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ εντοπίζεται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Έτσι η εταιρεία θα επικεντρωθεί σε ευκαιρίες όπως τα κέντρα δεδομένων και η συνολική αύξηση της ζήτησης ενέργειας.
Το χρονικό του…ναυαγίου
Ο ιταλικός όμιλος καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας είχε ανακοινώσει τα σχέδια για τη νέα μονάδα παραγωγής υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς το 2021, όταν την ίδια περίοδο εξασφάλισε συμβάσεις υπό όρους για τα υπεράκτια αιολικά έργα Commonwealth Wind και Park City Wind.
Στις αρχές του 2022, η Prysmian δήλωσε ότι υπέγραψε συμφωνία αγοράς με την εταιρεία CDC για το ακίνητο στο Brayton Point και ότι το εργοστάσιο, το οποίο θα παρήγαγε καλώδια για το Commonwealth Wind ως πρώτο έργο, αντιπροσώπευε επένδυση 200 εκατ. δολαρίων.
Η CDC, η οποία αγόρασε και ανακατασκεύασε την τοποθεσία του πρώην σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, είχε δηλώσει τότε ότι «ο οικονομικός αντίκτυπος της μετάβασης του Brayton Point σε μια ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ξεπεράσει την απώλεια που υπέστη από το κλείσιμο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα».
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη CDC, η Prysmian συνέχισε να εργάζεται για το σχέδιο, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες άδειες. Στα μέσα Ιανουαρίου του 2024 ωστόσο ανακοίνωσε την ακύρωσή του. Απόφαση που σκόρπισε απογοήτευση στην τοπική κοινωνία καθώς ένα εργοστάσιο παραγωγής των υποβρύχιων καλωδίων που συνδέουν υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στο ηλεκτρικό δίκτυο θα δημιουργούσε εκατοντάδες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, η Prysmian ισχυρίζεται ότι η απόφαση της δεν συνδέεται με καμία πολιτική εξέλιξη και ότι είναι αποτέλεσμα στρατηγικής αξιολόγησης των ευκαιριών της αγοράς…
Πιο αναλυτικά σε δήλωσή της ανέφερε ότι αξιολογεί συνεχώς τις ευκαιρίες της αγοράς και ότι αποφάσισε να μην προχωρήσει στην αγορά του ακινήτου στο Somerset και ως εκ τούτου στο έργο Brayton Point.
Σύμφωνα με παρέμβαση εκπροσώπου του ομίλου, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ύψους 18 δισ ευρώ ήταν εξ ολοκλήρου συγκεντρωμένο στην Ευρώπη. Επίσης η Prysmian προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά μεταφοράς θα αξίζει 15 δις ευρώ ετησίως τουλάχιστον, μέχρι το 2030, με την ίδια να διεκδικεί μερίδιο αγοράς περίπου 40%.
Σύμφωνα με φιλικά προσκείμενες προς τον Ιταλικό όμιλο πηγές, η αγορά υποθαλάσσιας μεταφοράς των ΗΠΑ διαφέρει από εκείνη της Ευρώπης όσον αφορά τη ζήτηση, με την υπεράκτια αιολική ενέργεια να αποτελεί πολύ πιο σημαντικό μοχλό ανάπτυξης στις ΗΠΑ από τις διασυνδέσεις.
Στην Ευρώπη, ο όγκος των ευκαιριών από αυτή την άποψη είναι πολύ διαφορετικός, λόγω τόσο των διασυνδέσεων όσο και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
Η Cenergy
Σε αντίθεση με την περίπτωση της Prysmian που έπεσε «θύμα» του νέου αμερικανικού ενεργειακού «δόγματος», η Cenergy, που μέσω της Ελληνικά Καλώδια κατασκευάζει εργοστάσιο στο Μέριλαντ της Βαλτιμόρης φαίνεται να ευνοείται από τις εξελίξεις. Και τούτο καθώς πρόκειται για μονάδα χερσαίων ηλεκτρικών καλωδίων. Κάτι απόλυτα απαραίτητο στο πλαίσιο των έργων υποδομής που έχουν ήδη δρομολογηθεί στις ΗΠΑ.καλ
Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία της Cenergy, είχε ξεκαθαρίσει πως η πρώτη φάση της επένδυσης ύψους 200 εκατ. ευρώ περιορίζεται στην παραγωγή χερσαίων καλωδίων. Σε δεύτερη φάση και μόνο ανάλογα με τις συνθήκες και τη ζήτηση θα προωθηθεί η δεύτερη φάση για την κατασκευή υποβρύχιων καλωδίων.
Διαβάστε ακόμη
Ερχεται νέο πολυτελές ξενοδοχείο στην «καρδιά» της Αθήνας, στην Ακαδημίας 31 (pics)
Έτοιμη η ΕΕ να προτείνει την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αλουμινίου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα