Το 2023 δεν ήταν μία καλή χρονιά για τις μέλισσες. Σε λιγότερο από ένα χρόνο οι μελισσοκόμοι στις ΗΠΑ έχασαν τα μισά μελίσσια τους ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, παρασιτικών λοιμώξεων και των φυτοφαρμάκων.
Οι μέλισσες αποτελούν θεμελιώδες είδος για την ισορροπία των οικοσυστημάτων καθώς επικονιάζουν περισσότερα από 100 είδη φυτών που παράγουν προϊόντα, όπως ξηρούς καρπούς, λαχανικά, μούρα, εσπεριδοειδή.
Η απώλεια που καταγράφηκε είναι της τάξης του 48%, υψηλότερη από την προηγούμενη χρονιά (39%) και από τον μέσο όρο των τελευταίων 12 ετών (39,6%), σύμφωνα με σχετική έρευνα του πανεπιστημίου του Μέριλαντ.
Το παράσιτο Varroa destructor, ήταν ο κύριος ένοχος θανάτου των μελισσών, όπως και η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων, καθώς και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Όλα αυτά, τη στιγμή που παρατηρείται περιορισμένη παραγωγικότητα από τις μέλισσες που εξακολουθεί να μειώνεται σε σταθερό βαθμό και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ειδικοί μέχρι πρότινος δε μπορούσαν να βρουν απάντηση στο ερώτημα γιατί οι μέλισσες παράγουν λιγότερο μέλι, ωστόσο μελέτη από ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια επιχειρεί να δώσει απάντηση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την ανθρώπινη δραστηριότητα που επιδρά στον αριθμό των αγριολούλουδων είναι η πιθανότερη εξήγηση πίσω από την παραγωγή μελιού στις ΗΠΑ.
Η εντομολόγος Γκαμπριέλα Κουίνλαν που συντόνισε την έρευνα εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή συνδέεται με τη μείωση της παραγωγής μελιού, η οποία παρατηρείται τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990.
Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε στοιχεία σχετικά με την αλλαγή στην παραγωγικότητα των μελισσών στις ΗΠΑ λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα, τη χρήση γης, τη χρήση ζιζανιοκτόνων και την παραγωγικότητα του εδάφους τα τελευταία 50 χρόνια.
Ακριβώς αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό, δηλαδή η ικανότητα του εδάφους σε μια δεδομένη περιοχή να υποστηρίζει την ανάπτυξη των φυτών σύμφωνα με τη χημική-φυσική του σύνθεση, αποδείχθηκε ότι συνδέεται άμεσα με την παραγωγικότητα των μελισσών. Στις ΗΠΑ, τόσο σε θερμές όσο και σε ψυχρές περιοχές, η υψηλότερη παραγωγικότητα του εδάφους βρέθηκε να έχει άμεση σχέση με την υψηλή παραγωγή μελιού.
Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κλιματικές συνθήκες και τα χαρακτηριστικά του εδάφους καθιστούν δυνατή την πρόβλεψη της μέσης παραγωγικότητας κάθε περιοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα, φαινόμενα όπως η εδαφική απώλεια, εξαιτίας της οποίας ελαττώνονται οι περιοχές με πράσινο όπου οι μέλισσες μπορούν να συγκεντρώσουν νέκταρ με το οποίο δημιουργούν το μέλι τους, η χρήση ζιζανιοκτόνων και ο καιρός επηρεάζουν την ετήσια μεταβλητότητα της παραγωγικότητας των μελισσών.
Η διαθεσιμότητα των άγριων λουλουδιών, επομένως, φαίνεται να είναι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει τον όγκο του μελιού που μπορεί να παράγει κάθε μεμονωμένη αποικία μελισσών. Δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσία προστατευόμενων φυσικών περιοχών, και επομένως άγριων λουλουδιών, έχει αναδειχθεί ως στοιχείο που μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα των μελισσών.
«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των μοντέλων που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι για την πρόβλεψη της παραγωγής μελιού, καθώς και τη διεξαγωγή νέων πειραμάτων, τα οποία επιτρέπουν στους αγρότες να κατανοήσουν καλύτερα τις υπηρεσίες που παρέχουν στο οικοσύστημα τα έντομα που επικονιάζουν», πρόσθεσε η Κουίνλαν.
Photo: Pexels
Διαβάστε ακόμη
Μετωπική σύγκρουση για τα τιμολόγια ρεύματος – Προς διεύρυνση η «χρωματική παλέτα»
Michael Horton (The Jamestown Foundation): Γιατί η Δύση δεν μπορεί να σταματήσει τους Χούθι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ