Σε… διεθνή εκστρατεία έχει επιδοθεί η Ουάσιγκτον με στόχο να εξασφαλίσει την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους προσέγγισαν, όπως αναφέρει το Bloomberg, πολλούς σημαντικούς εισαγωγείς φυσικού αερίου στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, σχετικά με την αποστολή των καυσίμων τους στην Ευρώπη εάν ξεσπάσει σύγκρουση για την Ουκρανία.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν μίλησε με αξιωματούχους στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία καθώς και με το Πεκίνο, σύμφωνα με πληροφορίες από ενημερωμένες πηγές. Ωστόσο, η δέσμευση τουλάχιστον από την πλευρά της Κίνας ήταν «περιορισμένη», κατά τις ίδιες πηγές.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη δεν θα έχει έλλειψη ενέργειας σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, κάτι που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει.
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Μόσχα μπορεί να αντιδράσει σε τυχόν πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της σε περίπτωση πολέμου μειώνοντας τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% των αναγκαίων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με παραγωγούς φυσικού αερίου για να δει εάν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σε αυτό τον κύκλο συνομιλιών περιλαμβάνονται το Κατάρ, η Νιγηρία, η Αίγυπτος και η Λιβύη.
Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου έχει μικρή πλεονάζουσα παραγωγή και κανένας παραγωγός δεν απάντησε ότι μπορεί να αντλήσει πολύ περισσότερες ποσότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ,- από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο-, τόνισε μάλιστα ότι οι όγκοι που θα χρειαζόταν η Ευρώπη δεν μπορούν να παρασχεθούν από καμία χώρα.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν ότι συζητούνται πιθανές ανταλλαγές μακροπρόθεσμων συμβολαίων φυσικού αερίου με ασιατικές χώρες.
Ωστόσο από τις αρμόδιες αρχές τόσο της Κίνας, όσο της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας δεν υπήρξε καμία επίσημη απάντηση σε σχετικά ερωτήματα. Την ίδια στάση τήρησαν και τα υπουργεία Ενέργειας της Νιγηρίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης.
Το υπουργείο Ενέργειας της Ινδίας επίσης δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο. Παρόλα αυτά, η κρατική εταιρεία παροχής φυσικού αερίου της Ινδίας GAIL συχνά πουλάει τα φορτία της για τις ΗΠΑ σε Ευρωπαίους εισαγωγείς και μπορεί να επισπεύσει τη διαδικασία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με παράγοντες που έχουν γνώση του θέματος.