Το Ηνωμένο Βασίλειο στρέφεται στην τεχνητή νοημοσύνη για να μπορεί να προβλέπει πότε τα σύννεφα επηρεάζουν την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, αναζητώντας τον μηχανισμό μείωσης της εξάρτησης της χώρας από ορυκτά καύσιμα ως εφεδρική πηγή ενέργειας.
Το National Grid ESO, ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου της χώρας, συνεργάζεται με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Open Climate Fix με σκοπό να σχεδιάσει ένα σύστημα παρακολούθησης που εντοπίζει και καταγράφει τις κινήσεις του νέφους σε συνδυασμό με τις ακριβείς θέσεις των ηλιακών συλλεκτών. Το εργαλείο αναμένεται να παρέχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τις τρέχουσες προβλέψεις καιρού.
Η ESO είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση μια ισορροπίας μεταξύ της προσφοράς και ζήτησης στο ηλεκτρικό δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου κάτι που της επέτρεπαν οι συνθήκες όταν η συνολική ενέργεια της χώρας προερχόταν από άνθρακα και φυσικό αέριο. Όμως με τα ηλιακά συστήματα και τις ανεμογεννήτριες να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη διείσδυση, μια μικρή αλλαγή στον αέρα ή ένα διερχόμενο σύννεφο μπορεί να οδηγήσουν σε μια δραματική αλλαγή στην προσφορά.
Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος, η ESO εξακολουθεί να βασίζεται σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα που λειτουργούν υποστηρικτικά και μπορούν να παρέμβουν άμεσα. Οι εταιρείες που τρέχουν και εκμεταλλεύονται αυτές τις εγκαταστάσεις, οι οποίες συνήθως καίνε φυσικό αέριο, αμείβονται για να παραμείνουν σε κατάσταση πλήρους αναμονής και να είναι σε επιφυλακή. Είτε καταλήξουν να προμηθεύουν με ηλεκτρική ενέργεια το δίκτυο είτε όχι- με τους καταναλωτές να πληρώνουν το τίμημα.
«Εάν είστε πιο σίγουροι για τις προβλέψεις σας, τότε δεν χρειάζεται να έχετε τόσο μεγάλο αποθεματικό», δήλωσε η Καρολίνα Τορτόρα, επικεφαλής στρατηγικής καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού στο National Grid ESO.
Η διαχείριση της ηλιακής ενέργειας είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Αυτή τη στιγμή, η ESO δεν είναι σε θέση να γνωρίζει για όλα τα ηλιακά πάνελ της χώρας. Ενώ ορισμένες εγκαταστάσεις βρίσκονται σε μεγάλες συστοιχίες που είναι εύκολο να εντοπιστούν, πολλές άλλες είναι διασκορπισμένες σε ταράτσες σε όλη τη χώρα. Ακόμη και με τέλεια κατανόηση των νεφών, θα ήταν ακόμα δύσκολο να προβλεφθεί η ακριβής παροχή ρεύματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ESO έχει επίσης σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση των ηλιακών πόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όσον αφορά στην πρόβλεψη του καιρού, οι προβλέψεις για τον ήλιο μπορούν να καλύψουν μόνο ευρύτερες περιοχές. Το Open Climate Fix θα χρησιμοποιήσει τη μηχανική εκμάθηση για να αναλύσει τις δορυφορικές εικόνες και να εντοπίσει εάν οι αναμενόμενες κινήσεις του νέφους ενδέχεται να σκιάσουν συγκεκριμένους ηλιακούς συλλέκτες.
Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα στους χειριστές των δωματίων ελέγχου της ESO σε περίπου έξι μήνες, δήλωσε η Τορτόρα. Αυτή η πληροφορία θα δώσει στην ESO μεγαλύτερη δύναμη στην τροφοδοσία σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στην εταιρεία να μειώσει τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων και να έχει χρόνο να ενεργοποιήσει άλλες πηγές ενέργειας, όπως μπαταρίες.
Διαβάστε ακόμη:
Εμβολιασμός: Πρόστιμο €5.000 για πλαστό πιστοποιητικό – Στη Βουλή η τροπολογία για τις αναστολές
Αυτό είναι το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας
Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Λαύριο και Ραφήνα – 9 μποφόρ στο Αιγαίο