Με εφιάλτη δίχως τέλος μοιάζει η κατάσταση με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία έχει οδηγήσει σε κατάρρευση 40 εταιρείες προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου.
Έτσι, εκτός από την άμεση συνέπεια της αύξησης των λογαριασμών των νοικοκυριών «κατά αρκετές εκατοντάδες λίρες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, λόγω της κρίσης, έρχεται και επιπλέον «καπέλο» της τάξης τουλάχιστον των 85 λιρών (100 ευρώ), ως έμμεσο κόστος λόγω των διαδοχικών «κανονιών» των προμηθευτών.
Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησε η Ofgem, δηλαδή η «ΡΑΕ» του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την κατάρρευση και της Bulb Energy Ltd. Ωστόσο, την Bulb ακολούθησαν κι άλλοι μικρότεροι παίκτες, με τελευταία, πριν λίγες μέρες τη Zog Energy.
Η ενεργειακή κρίση του Ηνωμένου Βασιλείου, -όπως αναφέρει και το Bloomberg-, οδήγησε στη χρεοκοπία πολλών προμηθευτών και στην πρώτη αναγκαστική εθνικοποίηση από το 2008. Αυτό θα κοστίσει στο μέσο νοικοκυριό επιπλέον 85 λίρες από την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2022. Παράλληλα, σύμφωνα με το BBC σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν δει τους προμηθευτές ενέργειας τους να εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι εκτιμήσεις της Ofgem και οι κινήσεις της κυβέρνησης
Συγκεκριμένα, κάνοντας μια πρώτη δημόσια εκτίμηση του κόστους της κρίσης, η Ofgem δήλωσε ότι η κατάρρευση της Bulb Energy Ltd. και άλλων προμηθευτών θα προσθέσει 80 έως και 85 λίρες στους λογαριασμούς ενέργειας έως το 2022 και το 2023. Η Ofgem παράλληλα προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε μεγάλος προμηθευτής θα αναλάμβανε τους πελάτες της Bulb, -που είναι ο έβδομος μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας στη χώρα-, θα μπορούσε να προκαλέσει ζητήματα και ανησυχίες για τον ανταγωνισμό.
Μετά τον τεράστιο κλυδωνισμό που υπέστη η Bulb Energy τον περασμένο μήνα, διορίστηκε από δικαστήριο ειδικός διαχειριστής στην εταιρεία, ενώ η κυβέρνηση Τζόνσον δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να διαθέσει 1,7 δισεκατομμύρια λίρες για να την υποστηρίξει. Στη γνωμοδότησή της, η Ofgem εκτίμησε ότι η διάσωση της Bulb από άλλον μεγάλο προμηθευτή θα κόστιζε 1,3 δισεκατομμύρια λίρες.
Η Ρυθμιστική Αρχή γνωστοποίησε ακόμη ότι αποφάσισε να διορίσει για πρώτη φορά έναν ειδικό διαχειριστή στην ενεργειακή βιομηχανία λόγω των ανησυχιών ότι ένας από τους υφιστάμενους προμηθευτές θα δυσκολευόταν να απορροφήσει τους 1,7 εκατομμύρια πελάτες της Bulb και μια αποτυχημένη προσπάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει στη δική του χρεοκοπία, δίνοντας έτσι συνέχεια και μεγιστοποιώντας το «ντόμινο» καταρρεύσεων.
Και τούτο καθώς όλοι οι παίκτες της λιανικής αγοράς ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου δίνουν αγώνα επιβίωσης μετά το ράλι του φυσικού αερίου που οδήγησε σε τετραπλασιασμό της τιμής του. Ιδιαίτερα οι μικρότεροι προμηθευτές έχουν παγιδευτεί λόγω της μη αντιστάθμισης και είναι αναγκασμένοι να παρέχουν ενέργεια στους πελάτες τους σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που μπορούν να την αγοράσουν στη χονδρική αγορά.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να πληρώνουν το τίμημα των μαζικών «κανονιών» των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της χώρας από τον ερχόμενο Απρίλιο.
Τι «βλέπουν» οι αναλυτές
Η παραπάνω εκτίμηση για την πρόσθετη επιβάρυνση των νοικοκυριών, όμως, είναι η πιο συντηρητική όπως προκύπτει από τα στοιχεία. Και αυτό γιατί η εκτίμηση της Ofgem είναι πολύ χαμηλότερη από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις των αναλυτών.
Έτσι, για παράδειγμα, σύμφωνα με ανάλυση της Investec Bank Plc, το κόστος που σχετίζεται με την κατάρρευση προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένης της Bulb Energy, ανέρχεται σε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια λίρες. Κάτι που μεταφράζεται σε 120 λίρες ανά νοικοκυριό, επιπλέον της αύξησης στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μετακυλιστεί επίσης στους τελικούς καταναλωτές.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και η ίδια η Ofgem προχώρησε την προηγούμενη Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου σε διόρθωση της εκτίμησής της για το πρόσθετο κόστος των νοικοκυριών (στις 80-85 λίρες), καθώς προηγουμένως είχε προτείνει ότι οι λογαριασμοί θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 200 λίρες.
Με βάση όλα αυτά μένει να φανεί ποιο θα είναι τελικά το πραγματικό χαράτσι που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές και βέβαια για πόσο χρονικό διάστημα…