Τα στελέχη των αμερικανικών εταιρειών ενέργειας αλλά και της κυβέρνησης Μπάιντεν έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στους Ευρωπαίους ομολόγους τους οι οποίοι παραπονιούνται για το πρόσφατο Inflation Reduction Act (IRA) το οποίο θα χρηματοδοτήσει την αμερικανική αγορά ενέργειας με δισεκατομμύρια δολάρια: «Σταματήστε τα παράπονα και προχωρήστε σε παρόμοιες επενδύσεις».
Σε πρόσφατο συμπόσιο κατά τη διάρκεια της CERAWeek την οποία διοργάνωσε η S&P Global, η Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνχολμ, παιάνισε τα πλεονεκτήματα της νέας αμερικανικής νομοθεσίας για τις υποδομές και το Inflation Reduction Act, οι οποίες ενδέχεται να μετατρέψουν τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο «επίκεντρο» των βιομηχανιών παραγωγής καθαρής ενέργειας και των συναφών επενδύσεων στον τομέα.
Τα $360 δισ. τα οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν «ρίχνει» στη συγκεκριμένη αγορά έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία κατηγορεί τους Αμερικανούς για αθέμιτο ανταγωνισμό.
«Πιστεύουμε στον υγιή ανταγωνισμό. Όπως έχουμε πει προηγουμένως, κι εσείς μπορείτε να προχωρήσετε σε παρόμοιες κινήσεις. Θα πρέπει να προσφέρετε κίνητρα για την παραγωγή καθαρής ενέργειας στη χώρα σας», υπογράμμισε προς πάσα ενδιαφερόμενο η Γκράνχολμ.
Τα νομοσχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν υποδεχθεί με ζέση και τα μεγαλοστελέχη των ενεργειακών κολοσσών, δεδομένης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και των προβλημάτων που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Τα δισεκατομμύρια δολάρια κινήτρων του IRA προσελκύουν πληθώρα εταιρειών οι οποίες θέλουν να καινοτομήσουν στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. Αυτό, όμως, αποτελεί ευθεία απειλή για την Ευρώπη, τον Καναδά και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες οι οποίες θα πρέπει να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον CEO της γαλλικής TotalEnergies SE, Πατρίκ Πουγιάν, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε θα πρέπει να παραπονιούνται, αλλά να ακολουθήσουν παρόμοια τακτική. Το νομοσχέδιο Μπάιντεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στην Ευρώπη και να παρέχουν τα ίδια, ή περισσότερα κίνητρα με αυτά των ΗΠΑ».
Ο CEO της Exxon Mobil Corp., Ντάρεν Γουντς, από την πλευρά του τόνισε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να άρει την υπερβολική φορολόγηση των πετρελαϊκών η οποία θα αντισταθμίσει χρόνια επενδύσεων των εταιρειών αυτών σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο αμερικανικός κολοσσός επαναπροσεγγίζει τη στρατηγική που ακολουθεί στην Ευρώπη και επενδύει περισσότερο στις ΗΠΑ.
Οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές φαίνεται πως ανησυχούν, τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία και η έλλειψη ρωσικών ροών φυσικού αερίου έχει αυξήσει την αναγκαιότητα για την ενεργειακή μετάβαση της Γηραιάς Ηπείρου. Παρ’ όλα αυτά, η μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή στρατηγική ενδέχεται να επηρεάσει βιομηχανίες όπως η Tesla Inc. και η Volkswagen AG οι οποίες επενδύουν περισσότερο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της αρχής εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε., «η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και σταθερότητα απειλούνται».
Όσο για το στέλεχος της Sunnova Energy International Inc., Μέγκαν Νάτινγκ, τονίζει πως «η νέα “κούρσα” για την εξέλιξη της καθαρής ενέργειας είναι κάτι το θετικό. Εδώ και χρόνια, η E.E. μας ζητά να ακολουθήσουμε τις υποσχέσεις της Συμφωνίας του Παρισιού. Τώρα που το κάναμε, ανησυχούν».
Δεν είναι, πάντως, μόνο το μέγεθος του IRA το οποίο το κάνει ελκυστικό για τις επιχειρήσεις και τους ενεργειακούς κολοσσούς, αλλά και η απλότητά του. Τόσο οι μικρομεσαίες, όσο και οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενώ τα πρότζεκτ δε χρειάζεται να περάσουν από γραφειοκρατικό κυκεώνα έτσι ώστε να απολαμβάνουν φορολογικά κίνητρα. Το νομοσχέδιο, παράλληλα, δεν τιμωρεί τους κολοσσούς παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου.
«Το IRA έχει μόνο πλεονεκτήματα», τόνισε ο CEO της Cenovus Energy, Άλεξ Πουρμπέ, υπογραμμίζοντας πως ο Καναδάς θα πρέπει να υιοθετήσει παρόμοιο νομοσχέδιο το οποίο θα επιταχύνει την απανθρακοποίηση της οικονομίας της χώρας. Στελέχη από την Αυστραλία και την Ιαπωνία δήλωσαν, επίσης, υποστηρικτές των προτάσεων του Inflation Reduction Act.
Όσο για την Γκράνχολμ, υπογράμμισε πως «δεν απολογούμαστε για τις επενδύσεις που κάνουμε. Δε θέλουμε να προκαλέσουμε εμπορικό πόλεμο αλλά θέλουμε να φέρουμε πίσω τους “χαμένους κρίκους” της εφοδιαστικής μας αλυσίδας».
Διαβάστε ακόμη
Μητσοτάκης: Εκλογές τον Μάιο – Tο «κλειδί» της δεύτερης κάλπης
Θεοδόσης Μιχαλόπουλος: Σε φάση αναδιάρθρωσης η Microsoft Hellas – Τι γίνεται με τα Data Centers