Είναι τελικά το Μιλάνο της Ιταλίας η τρίτη πόλη με τον υψηλότερο δείκτη ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μετά την Ντάκα του Μπαγκλαντές και τη Λαχόρη του Πακιστάν, ή όχι;
Σε αυτό προσπαθούν να απαντήσουν ειδικοί και ο ιταλικός Τύπος έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε στη γειτονική χώρα όταν η ελβετική εταιρία τεχνολογίας που ειδικεύεται στην ανάπτυξη προϊόντων για την καταγραφή της ποιότητας του αέρα, IQAir, τοποθέτησε την ιταλική πρωτεύουσα της μόδας στην τρίτη θέση με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως.
Τα δεδομένα αφορούσαν στην περασμένη Κυριακή και σύμφωνα με αυτά το Μιλάνο άγγιξε «κόκκινο» φτάνοντας τοξικά επίπεδα αφού ο δείκτης σημείωσε 193 που σημαίνει «ανθυγιεινός αέρα». Επισημαίνεται ότι ο δείκτης χωρίζεται σε ζώνες: Μεταξύ 50 και 100 ο αέρας είναι ελαφρώς μολυσμένος, μεταξύ 100 και 150 είναι μολυσμένος, μεταξύ 150 και 200 τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά και μεταξύ 200 και 250 τα επίπεδα είναι τοξικά.
Μάλιστα, στο Μιλάνο την περασμένη Κυριακή το ποσοστό των μικροσωματιδίων (PM2.5) ήταν 27,4 φορές μεγαλύτερο από την ετήσια κατευθυντήρια τιμή ποιότητας του αέρα που υποδεικνύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ακολούθησαν οι συστάσεις για αποφυγή άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, χρήσης μάσκας και συσκευών ιονισμού, καθώς και να διατηρούνται κλειστά τα παράθυρα.
Την κατάσταση δεν ευνοεί η απουσία βροχοπτώσεων την τελευταία περίοδο και η θερμοκρασία που παραμένει πάνω από το μέσο όρο της εποχής.
Όλα αυτά τη στιγμή που προ ολίγων ημερών έκθεση του ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) αποκάλυψε ότι στην Παντάνια είχε ξεπεραστεί το κρίσιμο όριο των 50 μg/m3 για τις συγκεντρώσεις PΜ10 (αιωρούμενων σωματιδίων) αρκετές φορές τον περασμένο Ιανουάριο.
Ενοχλημένος ο δήμαρχος: Ειδήσεις των social media
«Πρόκειται για τις συνήθεις αυθόρμητες αναλύσεις, τις οποίες διαχειρίζεται ένας ιδιωτικός φορέας», απάντησε ο δήμαρχος του Μιλάνο, Μπέπε Σάλα, απαντώντας σε δημοσιογράφους που του έθεσαν σχετικά ερωτήματα. Ο Σάλα ενοχλημένος συμπλήρωσε: «Εκπλήσσομαι και με εσάς, δε μπορείτε να μεταφέρετε ειδήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και τόνισε ότι τις επίσημες μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση διεξάγει η Περιφερειακή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (ARPA), σύμφωνα με την οποία αποδεικνύεται το αντίθετο.
Αναφορικά με τις προσπάθειες της περιφέρειας της Λομβαρδίας και του δήμου του Μιλάνο, ο Σάλα δήλωσε ότι συνεχίζουν επισημαίνοντας ότι επί δημαρχίας του έχει αποδείξει ακόμα και με διχαστικές αποφάσεις, αναφερόμενος στο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της ιταλικής πόλης, ότι θέλει να αναλάβει δράση για το περιβάλλον.
Από την άλλη, ωστόσο, ο δημοτικός σύμβουλος της Europa Verde, Κάρλο Μονγκούτζι, επεσήμανε ότι όλες οι μονάδες -ανάμεσά τους και η Arpa- κατέγραψαν πολύ υψηλά ποσοστά μικροσωματιδίων στο Μιλάνο στις 18 Φεβρουαρίου που επιβεβαιώνουν το σοβαρό πρόβλημα της αιθαλομίχλης των τελευταίων εβδομάδων.
«Ο αέρας στο Μιλάνο δεν ήταν ποτέ τόσο τοξικός τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο Μονγκούτζι.
Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;
Ιταλικά δημοσιεύματα προσπαθούν να αποδομήσουν την εκτίμηση της ελβετικής υπηρεσίας, αναφέροντας πως ο χρόνος παρατήρησης δεν επαρκεί ώστε το Μιλάνο να τοποθετηθεί στην τρίτη θέση παγκοσμίως, ενώ δεν υπάρχει η αρμόδια επιτροπή για να αποφασίσει την κατάταξη.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχουμε συγκριτική αξιολόγηση του επιπέδου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις αστικές περιοχές», υπενθυμίζει ο Φραντσέσκο Φοραστιέρε διευθυντής του περιοδικού Επιδημιολογία και Πρόληψη.
Βέβαια, ο Φοραστιέρε προσθέτει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα δεδομένα για τα μικροσωματίδια υπάρχουν και είναι ακριβή: Το Μιλάνο είναι η πιο μολυσμένη πόλη.
Εντούτοις, ο ιταλικός Τύπος επιμένει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να καταλήξουμε ότι η πόλη του οίκου των Σφόρτσα και του Ντουόμο είναι η τρίτη πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο, τη στιγμή που η ελβετική εταιρία καταγράφει μόνο 111 πόλεις με περισσότερους από 300.000 κατοίκους. Κατά συνέπεια για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα της χειρότερης σε ατμοσφαιρική ρύπανση θα πρέπει να καταγράψει όλες τις πόλεις.
Ανάλογη είδηση, πάντως, είχε κυκλοφορήσει και το 2023 όταν η ίδια εταιρία είχε τοποθετήσει στην ίδια θέση το Μιλάνο, μετά την Τεχεράνη και το Πεκίνο.
Και τότε είχε προκληθεί αναστάτωση, με τις ιταλικές εφημερίδες, ανάμεσά τους και η Stampa να αναλύει τους λόγους που το αποτέλεσμα ήταν ανακριβές. Μεταξύ άλλων, τόνιζε ότι η ελβετική εταιρία δε χρησιμοποιεί συμβατά ή πιστοποιημένα όργανα, η επιλογή του σημείου μέτρησης δεν είναι καλά μελετημένη, δεν είναι γνωστά τα ακριβή στοιχεία μέτρησης αφού δε γνωστοποιείται ο χρόνος και ο τόπος λήψης των δεδομένων, οι δείκτες για την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι διαφορετικοί, δεν υπάρχουν μόνο τα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 αλλά και τα PM10, με την ποιότητα του αέρα να είναι η μελέτη όλων των παραγόντων μαζί.
Τι υποστηρίζει η κρατική ARPA
Όπως αναφέρει η Stampa σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, οι σταθεροί σταθμοί παρακολούθησης στο κέντρο της πόλης έδειξαν παντού τιμές PM10 πάνω από το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (50 μικρογραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο, μg/m³). Οι τιμές υπερέβησαν το επίπεδο σχεδόν τρεις φορές. Στη Via Senato, όπου υπάρχει σταθμός παρακολούθησης, τα PM10 κατέγραψαν ημερήσιο μέσο όρο 136 μg/m³. Από την αρχή του έτους υπήρξαν ήδη 24 ημέρες κατά τις οποίες σημειώθηκε υπέρβαση του ορίου. Τα PM 2.5 είναι και αυτά υψηλά: 118 µg/m³. Ενώ τα στοιχεία για το διοξείδιο του αζώτου είναι πιο καθησυχαστικά: 71 µg/m³ (όριο 200, τιμή συναγερμού 400) και το μονοξείδιο του αζώτου στα 1,6 mg/m³ (οριακή τιμή 10).
Έτσι, το Μιλάνο μπορεί να μην είναι η τρίτη πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο, αλλά είναι η πιο μολυσμένη στην Ευρώπη για τα μικροσωματίδια και παρότι έχει λάβει θαρραλέα μέτρα για την κυκλοφορία δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι με τη ρύπανση δε χάνονται μόνο χρήματα αλλά και η υγεία.
Photo: Pexels
Διαβάστε ακόμη
Μεσοπρόθεσμο: Αύξηση στο όριο δαπανών «ψαλιδίζει» τα περιθώρια για έκτακτες παροχές
«Γεωργική Α.Ε.»: Βγαίνουν στο σφυρί οι εγκαταστάσεις στον Αλμυρό (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ