Πέντε εκατομμύρια τόνοι διαμαντόσκονης: Αυτή είναι η λύση που προτείνουν επιστήμονες για να μειωθεί η θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1,6 βαθμούς Κελσίου, ώστε να αποτραπούν οι δραματικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης.
Το… λαμπρό πλάνο των ειδικών θέλει τη σκόνη από διαμάντια να είναι η πλέον καταλληλότερη για την ψύξη του πλανήτη, καθώς θα μπορούσε να αντανακλά το ηλιακό φως και να μειώσει τη θερμότητα, με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Geophysical Research Letters να αναλύει τον συλλογισμό πίσω από την πρόταση.
Επιστημονική ομάδα που απαρτίζεται από περιβαλλοντολόγους, μετεωρολόγους και γεωεπιστήμονες κατέληξαν ότι αν… πασπαλίσουν τη στρατόσφαιρα με αερολύματα διαμαντιού θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της θερμοκρασίας.
Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατα κλιματικά μοντέλα συνέκρινε αερολύματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, «ζυγίζοντας» τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, την ανάκλαση φωτός και θερμότητας και υπολογίζοντας τα αποτελέσματα της καθίζησής τους στην ατμόσφαιρα.
Ασβεστίτης, καρβίδιο του πυριτίου, διαμάντι, αλουμίνιο, ανατάσης, ρουτίλιο, διοξείδιο του θείου: Ποιο από όλα είναι το ιδανικότερο; Οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι η σκόνη διαμαντιού ήταν η καλύτερη επιλογή, επειδή τα σωματίδιά του αντανακλούν το περισσότερο φως και θερμότητα και παραμένουν ψηλά για μεγαλύτερη διάρκεια.
Για αυτούς τους λόγους, το διαμάντι φαντάζει… ο καλύτερος φίλος του πλανήτη, με την έμπνευση για την εφαρμογή του να αντλείται από μία φυσική διαδικασία: Τα ηφαίστεια. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κατά την έκρηξη ηφαιστείων, εκτοξεύονται εκατ. τόνοι διοξειδίου του θείου στη στρατόσφαιρα. Εκεί, το αέριο αντιδρά με υδρατμούς και άλλα αέρια σχηματίζοντας αιωρούμενα σωματίδια που αντανακλούν το ηλιακό φως πίσω στο διάστημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η θερμοκρασία, όπως συνέβη στην περίπτωση του όρους Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991, έπειτα από την οποία καταγράφηκε μείωση θερμοκρασίας κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου για αρκετά χρόνια.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Science η τεχνητή έγχυση θείου θα μπορούσε να προκαλέσει περιβαλλοντικές συνέπειες, καθώς τα μικροσκοπικά σταγονίδια θειικού οξέος είναι ένα από τα κύρια συστατικά της όξινης βροχής. Τα διαμάντια είναι χημικά αδρανή, επομένως μπορεί να μην αντιδρούν για το σχηματισμό της. Επομένως και σε αυτή την περίπτωση μοιάζουν κατάλληλα.
Επιπλέον, τα αερολύματα θείου ενδέχεται να καταστρέψουν το στρώμα του όζοντος και να μεταβάλλουν τη θερμοκρασία της στρατόσφαιρας με συνέπειες στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Βέβαια, το «αστραφτερό» σχέδιό τους δεν είναι τόσο οικονομικό, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα κόστιζε σχεδόν 200 τρισεκατομμύρια δολάρια αν αναπτυσσόταν η μέθοδος από το 2035 έως το 2100, πολύ περισσότερο από την πιο συμβατική πρόταση χρήσης σωματιδίων θείου.
Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει το Earth.com η ιδέα της διαμαντόσκονης παρουσιάζει σημαντικές τεχνολογικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις, καθώς ακόμα και η απλή διαδικασία δημιουργίας και σύνθεσής της σε τέτοια κλίμακα απαιτεί εξελίξεις στις τρέχουσες τεχνολογίες και υποδομές παραγωγής.
Επιπλέον, η ανάπτυξη 5 εκατ. τόνων διαμαντόσκονης ετησίως περιλαμβάνει την ανάπτυξη εξειδικευμένων αεροσκαφών ή διαστημοπλοίων ικανών να διασκορπίζουν τα σωματίδια στο απαιτούμενο ύψος.
Μερίδα επιστημόνων, επισημαίνει το Science, αντιτίθενται στη διενέργεια σχετικών ερευνών, εκφράζοντας ανησυχία για τις απρόβλεπτες συνέπειές τους και εκτιμούν ότι αποσπούν την προσοχή από την απαραίτητη μελέτη γύρω από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των κλιματικών επιπτώσεων.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της έκθεσης, Σάντρο Βατιόνι, περιβαλλοντολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής Ινστιτούτο Επιστήμης της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος Ζυρίχης (ETH) στην Ελβετία υποστηρίζει πως η μη διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας για την ηλιακή γεωμηχανική «παραμελεί το εύρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε».
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση αποτελεί ένα πολύπλοκο εγχείρημα που απαιτεί διεθνή συνεργασία και έρευνα, καθώς και έλεγχο για την ορθή εκτέλεσή του.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη:
Ηχηρό «κανόνι» στη Γερμανία: Πώς η deeptech Lilium «έκαψε» κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ
Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί τα επόμενα τρία χρόνια – Τα «μυστικά» του μαθηματικού τύπου
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Βαριές «καμπάνες» σε όσους καθυστερούν τις υποβολές δηλώσεων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα