Νέα διοίκηση αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» μετά το πρόσφατο deal μεταξύ του Ομίλου Κοπελούζου, της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Όπως είναι γνωστό, ο Όμιλος Κοπελούζου ήταν αυτός που απέκτησε τη σχετική άδεια για το νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου που θα δημιουργηθεί στην Αλεξανδρούπολη. Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022 υπεγράφη συμφωνία με την οποία η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξαγόρασαν από αυτόν το 51% και 29% αντίστοιχα της εταιρείας που αναπτύσσει τη μονάδα ενώ η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου διατηρεί το 20% των μετοχών.
Στη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο εξελέγη από την Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις 26 Ιανουαρίου αποτυπώνεται αυτή η τριμερής συνεργασία.
Με βάση την απόφαση συγκρότησης του οργάνου, το οποίο έχει πλέον 9 μέλη, Πρόεδρος της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» παραμένει ο Χρήστος Κοπελούζος, Αντιπρόεδρος τοποθετήθηκε ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος ανέλαβε ο Σωτήρης Χατζημιχαήλ, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής & Μετασχηματισμού της ΔΕΗ. Ο κ. Χατζημιχαήλ, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος σε θέματα ενέργειας και ΑΠΕ του Imperial College εργάζεται στη ΔΕΗ για πάνω από 35 χρόνια σε διάφορες θέσεις ευθύνης.
Σε θέσεις μελών του Δ.Σ. τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, το στέλεχος του Ομίλου Κοπελούζου Ιωάννης Αράπογλου, ο Φώτης Μακρυλέας (Finance Controlling Director της ΔΕΗ), ο Περικλής Στρατηγόπουλος (Διευθυντής Κλάδου του ΑΗΣ Κομοτηνής της ΔΕΗ), ο Νικήτας Δημόπουλος (Διευθυντής Κλάδου του ΑΗΣ Μεγαλόπολης της ΔΕΗ) και ο Δημήτρης Ταμβάκης (Project Manager ΑΠΕ στη ΔΕΠΑ).
Το νέο Δ.Σ., του οποίου η θητεία λήγει στις 25 Ιανουαρίου 2028, ανέθεσε ομόφωνα στον Διευθύνοντα Σύμβουλο Σ. Χατζημιχαήλ να ασκεί τη διοίκηση της εταιρείας.
Τα χαρακτηριστικά και το χρονοδιάγραμμα
Το εναρκτήριο λάκτισμα για την κατασκευή της νέας μονάδας δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και πολλών άλλων επισήμων, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.
Ο νέος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, ισχύος 840 MW (δηλαδή περίπου όση η καθαρή ισχύς τριών υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων) με τεχνικό εξοπλισμό της General Electric, θα κατασκευαστεί σε στρατηγικό σημείο (στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης), σε περιοχή δηλαδή που διασταυρώνονται υποδομές εφοδιασμού με φυσικό αέριο αλλά και δίκτυα διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων μέσω των οποίων θα μπορεί να εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια προς τη Βουλγαρία, τη Β.Μακεδονία, τη Σερβία κ.α.
Σημειώνεται ότι η μονάδα θα συνδεθεί στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στη Νέα Σάντα, όπου καταλήγει και η δεύτερη γραμμή διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (Νέα Σάντα- Maritsa East), που θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών σε 1400 MW για την κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε 1700 MW για την κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.
Όπως είχε επισημάνει κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ των τριών ομίλων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, η οποία ελέγχει το 51% της εταιρείας, «η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης εντάσσεται απόλυτα στη στρατηγική μας συμβάλλοντας παράλληλα στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και την περαιτέρω εδραίωση της θέσης της ως καθοριστικού ενεργειακού εταίρου στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μονάδα θα έχει συντελεστή απόδοσης 63% , γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να έχει χαμηλότερο κόστος και κατανάλωση καυσίμου, καθώς και μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, η λειτουργία της αναμένεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής κατά 15% και την κατανάλωση καυσίμου αντίστοιχα κατά 23%.
Παράλληλα, ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται έχει δυνατότητα για καύση υδρογόνου και μπορεί να λειτουργεί με μικτό καύσιμο. Ειδικότερα, θα έχει τη δυνατότητα να καίει υδρογόνο σε μείγμα έως και 50% και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά θα είναι από τις πρώτες μονάδες στην Ευρώπη που θα μπορεί να λειτουργήσει με μείγμα καυσίμου φυσικού αερίου και πράσινου Η2, με περιεκτικότητα σε Η2 μέχρι 50% κατ’ όγκο.
Ακόμη, η νέα μονάδα θα συνδέεται απευθείας με την, υπό κατασκευή, Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) της Gastrade, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με δυνατότητες τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς, αλλά και των γειτονικών χωρών.
Διαβάστε ακόμη
Το disaster story και το νέο σφυρί για την ιστορική Φιλκεράμ – Johnson
H Imperial Tobacco Hellas έγινε Imperial Brands Hellas και ακολουθεί τον δρόμο της Παπαστράτος