Σήματα σταθεροποίησης ή και ελαφράς μείωσης για τα κυμαινόμενα τιμολόγια του Οκτωβρίου στέλνει η χονδρεμπορική αγορά. Η μέση τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται τον Σεπτέμβριο, πέντε ημέρες πριν κλείσει ο μήνας, στα 118,37 ευρώ καταγράφοντας υποχώρηση κοντά στα 10 ευρώ από τη μέση τιμή των 129,83 ευρώ του Αυγούστου και πολύ χαμηλότερα από την τιμή του Ιουλίου των 135,54 ευρώ, που ήταν και η υψηλότερη τιμή της χρονιάς.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η μέχρι στιγμής πορεία της χονδρεμπορικής τιμής διαμορφώνει ένα θετικό κλίμα για τους καταναλωτές, εάν δεν προκύψει κάποιο εξαιρετικά απρόβλεπτο γεγονός που θα ανακόψει την πορεία αποκλιμάκωσης καθώς ο κατεξοχήν παράγοντας εξώθησης της τιμής προς τα πάνω, η υψηλή ζήτηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών, έχει εκλείψει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση της θερμοκρασίας οδήγησε την εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το διάστημα 16-22 Σεπτεμβρίου κάτω από 1 TWH ύστερα από 16 εβδομάδες. Σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα η ζήτηση υποχώρησε κατά 8% και διαμορφώθηκε στις 978 GWH, πορεία που ακολούθησε και η τιμή της μεγαβατώρας καταγράφοντας μείωση κατά 7% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.
Μείωση τιμών
Οι πάροχοι αναμένουν την τελική τιμή που θα κινηθεί η μεγαβατώρα στη χονδρεμπορική αγορά τον Σεπτέμβριο για να ανακοινώσουν τα τιμολόγια του Οκτωβρίου, αν και όπως φάνηκε χθες από την ανακοίνωση της Protergia φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει την αποκλιμάκωση σε σχέση με τον Αύγουστο. H Protergia, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης πάροχος, ανακοίνωσε το «πάγωμα» των τιμολογίων της τον Οκτώβριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
Από την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι πάροχοι και πρωτίστως η ∆ΕΗ θα εξαρτηθεί και το εάν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει και τον Οκτώβριο το μέτρο των επιδοτήσεων για τα νοικοκυριά. Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας προσφάτως την παρέμβασή του προς την πρόεδρο της Ε.Ε. για τις τιμές και το μοντέλο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς, όσο και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ διαβεβαίωσαν με δηλώσεις τους ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές ήταν 1,4 λεπτά/kwh για καταναλώσεις ως 500 κιλοβατώρες τον Σεπτέμβριο και 1,6 λεπτά/ KWH τον Αύγουστο.
Στη μεγάλη εικόνα πάντως της ευρωπαϊκής αγοράς, στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος εξακολουθούν να αποκλίνουν σημαντικά από τις αγορές στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρά την αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών.
Τον Σεπτέμβριο (μέχρι και τις 25 του μηνός) η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα είναι η τέταρτη ακριβότερη μετά την Ιταλία (119,94 ευρώ), τη Ρουμανία (119,98 ευρώ) και την Αλβανία (138 ευρώ). Στις περισσότερες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης η τιμή διαμορφώνεται κάτω από τα 90 ευρώ και στη Γαλλία βρίσκεται στα 57,95 ευρώ. Εκτός συναγωνισμού είναι οι αγορές των σκανδιναβικών χωρών, με την τιμή της μεγαβατώρας να κινείται στα 60,86 ευρώ στη Φινλανδία και στα πολύ χαμηλά των 17,25 ευρώ και 8,53 ευρώ αντίστοιχα στη Νορβηγία και τη Σουηδία.
Αποκλίσεις στην Ευρώπη
Τις μεγάλες αποκλίσεις τιμών στις περιφερειακές αγορές της Ευρώπης εντοπίζει σε ανάλυσή της και η Eurelectric (ένωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρισμού). Σε πρόσφατη ανάλυσή της διαπιστώνει ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πενταπλάσιες στον ευρωπαϊκό Νότο σε σχέση με τις σκανδιναβικές χώρες και σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με την Κεντρική και ∆υτική Ευρώπη.
Οπως αναφέρει, ενώ έως τον Απρίλιο οι τιμές είχαν πλησιάσει τα προ κρίσης επίπεδα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εκτοξεύθηκαν λόγω της αυξημένης θερινής ζήτησης, της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και των χαμηλότερων διασυνοριακών ροών. Ο τελευταίος αυτός παράγοντας, σύμφωνα με τη Eurelectric, προκάλεσε και τις μεγάλες διαφορές στις τιμές μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurelectric, το καλοκαίρι του 2024 οι τιμές στις σκανδιναβικές χώρες διαμορφώθηκαν κατά μέσον όρο στα 20 ευρώ/ MWH, στην Κεντρική και ∆υτική Ευρώπη μεταξύ 60-80 ευρώ/ MWH και στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη πάνω από 100 ευρώ/mwh.
Διαβάστε ακόμη
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρχίζει την υλοποίηση πρωτοβουλιών με ορίζοντα το 2027
Αθήνα: Σε αυτούς τους δρόμους θα μπουν οι 1.000 νέες κάμερες
Fed: Η ομιλία Πάουελ και τα στοιχεία για την απασχόληση θα κρίνουν τη νέα μείωση των επιτοκίων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα