Εντός των ημερών αναμένεται να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση με τον μαθηματικό τύπο, που θα υπολογίζει τη χρέωση ανά κιλοβατώρα του ενιαίου τιμολογίου που θα ισχύει από τις αρχές της νέας χρονιάς.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν κάνει βήμα πίσω στην πολιτική του «πράσινου» ειδικού τιμολογίου, κόντρα στη δυσαρέσκεια των προμηθευτών ενέργειας που υποστηρίζουν ότι το ΥΠΕΝ εμποδίζει τον ανταγωνισμό και κινδυνεύει να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει η πολιτεία που είναι τα χαμηλότερα τιμολόγια καθώς οι προμηθευτές θα ενσωματώσουν στις τιμές το ρίσκο της χονδρεμπορικής.
Η συνάντηση με τον ΕΣΠΕΝ
Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας συναντιούνται σήμερα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όπου αναμένεται να ζητήσουν να επισπευστούν οι ανακοινώσεις σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων. Οι εκπρόσωποι του κλάδου θα εκφράσουν παράλληλα και τις αντιρρήσεις τους ως προς το προτεινόμενο τιμολόγιο, θεωρώντας μάλιστα ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για την νέα τιμολογιακή πολιτική και θα ζητήσουν να υπάρξει παράταση του μέτρου πέραν τις 1ης Ιανουαρίου. Κατά τη συνάντηση, το προεδρείο του ΕΣΠΕΝ (Σύνδεσμος Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας) αναμένεται να συζητήσει και για τις αλλαγές στο άρθρο 42 του κώδικα προμήθειας που προτείνει το υπουργείο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Οι προμηθευτές βάζουν στο τραπέζι και το θέμα που των επιδοτήσεων που χορηγήθηκαν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις (35kVA), τις οποίες ακόμη δεν έχουν εισπράξει από την πολιτεία παρότι υπήρξαν διαβουλεύσεις για μήνες. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι έχουν καταβάλλει 800 εκατ. στην αγορά, τα οποία για να εισπραχθούν χρειάζονται υπεύθυνες δηλώσεις από τους καταναλωτές ότι δεν έχουν λάβει άλλου είδους ευρωπαϊκή επιδότηση. Για τα χρήματα αυτά, λένε στελέχη του κλάδου πρέπει να υπάρξει ειδική ρύθμιση από το υπουργείο μέχρι τέλη του 2023, καθώς τότε εκπνέει η ισχύς του μέτρου στήριξης της αγοράς, διαφορετικά κινδυνεύουν να επιβαρύνουν με ζημιές τον κλάδο προμήθειας. Οι εταιρείες ζητούν επίσης αλλαγές και στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας αφού όπως λένε θα πρέπει να μπει ένα φρένο στο χρόνο παραμονής των καταναλωτών σε ένα πάροχο.
Πώς θα υπολογίζεται η χρέωση
Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου το πακέτο των μέτρων για τους καταναλωτές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ωστόσο έχει καθυστερήσει η ΚΥΑ της εξειδίκευσης του ενιαίου τιμολογίου, την οποία περιμένουν οι εταιρείες για να υπολογίσουν τα δικά τους πακέτα ηλεκτρικής ενέργειας και να ενημερώσουν τους πελάτες τους την 1η Δεκεμβρίου. Το νέο ex antes κυμαινόμενο τιμολόγιο (με ανακοίνωση εκ των προτέρων της τιμής της κιλοβατώρας την 1η κάθε μήνα) θα περιλαμβάνει ένα μηνιαίο πάγιο που θα εφαρμόσει κάθε προμηθευτής κατά το δοκούν, μια σταθερή χρέωση που θα είναι ίδια για όλο το μήνα και ένα συντελεστή κυμαινόμενης χρέωσης που θα λαμβάνει υπόψη του την χονδρεμπορική τιμή του προηγούμενου μήνα. Ο νέος τύπος θα ενσωματώνει επίσης όγκο κατανάλωσης και ένα premium στην τιμή με βάση το ρίσκο του κάθε παρόχου, κάτι που αυτομάτως θα το κάνει πιο ακριβό. Παράλληλα θα έχει την δυνατότητα της διόρθωσης, χωρίς όμως να είναι σαφές αν θα είναι μόνο προς τα πάνω (υπέρ των εταιρειών) ή και προς το κάτω, πιστώνοντας στους καταναλωτές διόρθωση τιμών για τον επόμενο μήνα εφόσον οι προμηθευτές έχουν ποντάρει σε άνοδο των τιμών.Στο τιμολόγιο αυτό υπολογίζεται να μετακινηθούν όσοι καταναλωτές δεν έχουν συνάψει συμβόλαια με τους παρόχους και σε αυτή την κατηγορία το υπουργείο εκτιμά θα περάσουν περί τα 3 εκ. μετρητές.
Μιλώντας προ ημερών στην βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε ότι το ΥΠΕΝ προσπάθησε να δημιουργήσει ένα τιμολόγιο όσο πιο κοντά γίνεται στο φθηνότερο, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει από την αρχή ποια θα είναι η τιμή τον επόμενο μήνα.
Δήλωσε επίσης ότι με αυτό το τιμολόγιο θα μπορούν οι καταναλωτές, ανοίγοντας τη σχετική σελίδα της ΡΑΑΕΥ, να συγκρίνουν τις τιμές και να επιλέγουν τον φθηνότερο πάροχο, αφού σε κάθε λογαριασμό και σε κάθε μήνυμα που θα λαμβάνουν θα υπάρχει link που θα τους οδηγεί στη σύγκριση τιμών. Ο υπουργός εξήγησε επίσης ότι οι καταναλωτές θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν πάροχο. «Οι εταιρείες όμως, είπε, «θα υποχρεωθούν, σε αυτό ειδικά το τιμολόγιο, να κάνουν ανταγωνισμό τιμών, με γνώση των τιμών από τους καταναλωτές. Και ο ανταγωνισμός τιμών μόνο καλό θα είναι για τον καταναλωτή».
Διαβάστε ακόμη
Ο Μαραθώνιος έφερε υψηλούς τζίρους στην Αθήνα – Τονωτική «ένεση» για τον τουρισμό
Πλειστηριασμοί: Τα ιστορικά ονόματα και τα… μαγαζιά-φιλέτα που βγαίνουν στο σφυρί (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ