Συνθήκες παράλυσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δείχνουν οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου που συνεχίζουν να σπάνε όλα τα ρεκόρ αφού η τιμή στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF υποχωρεί σήμερα κάτω από τα 170 ευρώ η μεγαβατώρα, παραμένει όμως σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Το μαρτύριο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τους διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι παρομοιάζει με ατομική βόμβα που απειλεί τα θεμέλια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Το υψηλότερο κόστος φρενάρει επενδύσεις, αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να κλείσουν ή να περιορίσουν την παραγωγή τους, ενώ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη καλπάζει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει τη στιγμή που η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, ρίχνοντας βαριά σκιά στις οικονομικές προοπτικές.
Το γεγονός μάλιστα ότι η αποκλιμάκωση τιμών δεν είναι ορατή ούτε και μετά το α΄τρίμηνο του 2022, αποδεικνύεται και από τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων (futures) που παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και φτάνουν τα 165 ευρώ/MW με πρόβλεψη για 123,5 ευρώ/MW το καλοκαίρι του 2022.
Την ίδια στιγμή, οι εξαντλημένες αποθήκες της ΕΕ, η μειωμένη παραγωγή πράσινης ενέργειας αλλά και η εκτίναξη της ζήτησης λόγω καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με την στάση της Ρωσίας στην τροφοδοσία της ΕΕ με αέριο και την απόσυρση τεσσάρων πυρηνικών μονάδων στην Γαλλία που κατά παράδοση αποτελεί κύριο εξαγωγέα ενέργειας στην Ευρώπη, πυροδοτούν το απειλητικό κοκτέιλ τιμών που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα η ελληνική κυβέρνηση.
Στην αρχή της εβδομάδας η τιμή η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν στα 216,21 ανά μεγαβατώρα.
Ήδη για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να επιδοτηθούν οι τιμές ηλεκτρισμού αλλά και τα επιδόματα θέρμανσης έχουν εκταμιευτεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης πόροι άνω των 500 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο όσο μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα, γίνεται αντιληπτό ότι οι δαπάνες για την αγορά ηλεκτρισμού θα εκτοξευτούν σε πάνω από 3 δισ. ευρώ και θα χρειαστούν πρόσθετες ενέσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν.
Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ που έχει τη ευθύνη για τη διαχείριση των δικαιωμάτων ρύπων που αποτελούν το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο των επιδοτήσεων, για το 2022 υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τα CO2 θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ ωστόσο υπολείπονται από τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών που συνεχώς μεγαλώνουν.
Η ξέφρενη κούρσα τιμών στην αγορά ηλεκτρισμού συνεχίζεται και σήμερα με την ελληνική αγορά να χτυπά νέα ρεκόρ στο χρηματιστήριο ενέργειας καθώς η χονδρεμπορική τιμή προσεγγίζει τα 416 ευρώ/MW αυξημένη κατά 21,5% και υπολογίζεται να φτάσει η μέγιστη έως και τα 542,5 ευρώ MW. Την υψηλότερη τιμή κατέχει μακράν η Γαλλία, όπου η τιμή χονδρεμπορικής σκαρφαλώνει στα 452,94 ευρώ/MW ενώ με εξαίρεση την Ελβετία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ισπανία και την Πορτογαλία οι τιμές ξεπερνούν τα 400 ευρώ / MW.
Το εγχώριο ενεργειακό μείγμα δικαιολογεί την τσουχτερή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αφού σήμερα το 52,68% της ζήτησης θα καλυφθεί από φυσικό αέριο, από υδροηλεκτρικά το 15,27% ενώ από ΑΠΕ μόλις το 11,94%.
Διαβάστε ακόμη:
Το Ελεγκτικό Συνέδριο δίνει το «πράσινο φως» για το καζίνο στο Ελληνικό
DG Comp: Ενέκρινε την εξαγορά της WIND από τη United Group
ΔΕΗ: Είσοδος στα telecoms με πιλοτικό σχέδιο στο Περιστέρι αρχές του 2022