Πολυσχιδής και πολυβραβευμένος ο όμιλος ITA, συμφερόντων της οικογένειας Γερασίμου, συμπυκνώνει στη δράση του τη συσσωρευμένη εμπειρία αρκετών δεκαετιών πλέον στον χώρο της πράσινης ενέργειας.
Με θεμελιωτή και επικεφαλής τον Αντώνη Γερασίμου, έναν άνθρωπο πρωτοπόρο στον συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος μάλιστα έχει χαρακτηριστεί «πρύτανης της αιολικής ενέργειας και των ΑΠΕ», ο όμιλος διαθέτει πολλές και ποικίλες δραστηριότητες. Από την ανάπτυξη και συντήρηση έργων ΑΠΕ, την αφαλάτωση και την τηλεθέρμανση μέχρι την αφύγρανση της μηδικής (πολυετές τριφύλλι) για τη μετατροπή της σε ζωοτροφή, αλλά και την παραγωγή των πολύχρωμων πιπεριών που οι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει και όλοι βλέπουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Η αφετηρία και η προσωπική σφραγίδα
Με ρίζες από τον Πειραιά και τη Μήλο, ο Αντώνης Γερασίμου ξεκίνησε τη διαδρομή του στη ζωή και τον επαγγελματικό στίβο μέσα σε αντίξοες συνθήκες, όταν η Ελλάδα βγαίνοντας από τη σκληρή περιπέτεια του πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου προσπαθούσε να… τινάξει τις στάχτες και να σταθεί ξανά όρθια. Το ίδιο και εκείνος που με βασικό εφόδιο το ανήσυχο πνεύμα του και την όρεξη για γνώση αναζήτησε το μέλλον του μεγαλώνοντας μεταξύ του μεγάλου λιμανιού της χώρας και της Μήλου, όπου επέστρεφε κάθε καλοκαίρι.
Εκεί, στο νησί της μητέρας του, ήρθε σε επαφή με αυτό που θα ονομάζαμε σήμερα κυκλική οικονομία και το οποίο αποτύπωνε τη στάση των κατοίκων απέναντι στις προκλήσεις της καθημερινότητας και τα δώρα της φύσης. Ηταν μια εποχή όπου, σε αντίθεση με τον σημερινό υπερκαταναλωτισμό, τίποτε δεν πήγαινε χαμένο, λες και υπήρχε γραμμένη στο μυαλό των απλών ανθρώπων η ανάγκη της ισορροπημένης διαχείρισης και αξιοποίησης των φυσικών πόρων.
Σπούδασε μηχανολόγος ηλεκτρολόγος μηχανικός με εξειδίκευση στη Nαυπηγική Mηχανική στο Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο και αποφοίτησε μεταξύ των πρώτων φοιτητών του έτους του. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργαζόταν σποραδικά σε βιομηχανίες και μεγάλες κατασκευαστικές εκείνης της περιόδου γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την παραγωγική διαδικασία, αλλά και τη σημασία της ενέργειας.
Αρκετά χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, είχε μάθει τα πάντα γύρω από τις τότε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που ακόμη βρίσκονταν σε πρωτόλειο στάδιο διεθνώς. Εκείνος όμως είχε τη διορατικότητα να προβλέψει την «επανάσταση» που θα ακολουθούσε. Ετσι, το 1988 έβαλε τα θεμέλια για τον όμιλο ITA, τον πρώτο στην Ελλάδα και από τους πρώτους διεθνώς που πόνταρε στις ΑΠΕ.
Ακόμη θυμάται μία από τις πρώτες πειραματικές ανεμογεννήτριες που στήθηκε σε έναν μικρό χώρο σαν… κοτέτσι που του είχε παραχωρηθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Η συνέχεια ήταν διαφορετική, καθώς ανέλαβε την κατασκευή των πρώτων 18 αιολικών πάρκων της χώρας για λογαριασμό της ΔΕΗ και ορισμένων ιδιωτικών εταιρειών. Παράλληλα, με την εμπειρία του συνέβαλε στη διαμόρφωση του αρχικού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου αξιοποιώντας το επιτυχημένο παράδειγμα της Δανίας.
Από το 1994 και μετά ακολούθησαν αρκετά ακόμη αιολικά πάρκα, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλους παίκτες της αναδυόμενης αγοράς της πράσινης ενέργειας, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να στήνονται υβριδικά έργα προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης πόρων με στήριξη από AΠE, με χαρακτηριστικότερο το πολυβραβευμένο project της αφαλάτωσης στη Mήλο. Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Γερασίμου ήταν από τους πρωτοπόρους και στο πεδίο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, για το οποίο τώρα ανοίγονται μεγάλες προοπτικές και στη χώρα μας. Μάλιστα ήδη από το 2007 η κοινοπραξία ITA Group – ΤΕΡΝΑ κατέθεσε αίτηση για το πρώτο στην Ελλάδα -και από τα πρώτα στην Ευρώπη- αιολικό πάρκο ισχύος 450 MW στους Πεταλιούς, με δέσμευση για υψηλή ελληνική προστιθέμενη αξία, το οποίο όμως δεν προχώρησε. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2017, το ITA Group έκανε νέα πρόταση για αιολικό πάρκο ισχύος 234 MW, ανατολικά της Μυκόνου, χωρίς ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση να υπάρξει ευόδωση του σχεδίου…
Τα έργα ΑΠΕ
Σήμερα ο όμιλος ΙΤΑ, με πρόεδρο τον Αντώνη Γερασίμου και διευθύνουσα σύμβουλο την κόρη του Μανταλένα Γερασίμου, κατέχει σημαντική θέση στα έργα ΑΠΕ και στη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού & θερμότητας υψηλής απόδοσης με χρήση φυσικού αερίου, ενώ δραστηριοποιείται και σε άλλα επιχειρηματικά πεδία σχετικά με την ενέργεια και το περιβάλλον, εστιάζοντας σε καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές. Παράλληλα, διατηρεί συνεργασίες με ορισμένα από τα πιο βαριά ονόματα του κλάδου διεθνώς, όπως η leader στις ανεμογεννήτριες δανέζικη Vestas και η αντίστοιχη στα έργα ΑΠΕ Orsted, η γερμανική Techem, η κορυφαία στην Ευρώπη κατασκευάστρια βανών για εξειδικευμένες εφαρμογές ολλανδική Mokveld, η δανέζικη εταιρεία προμονωμένων σωληνών Logstor, η ολλανδική εταιρεία λειτουργίας και συντήρησης ανεμογεννητριών Bettink κ.ά. Ετσι, μία από τις δραστηριότητες του ITA Group αφορά τις μελέτες, τις εργολαβίες EPC, την κατασκευή, τη διαχείριση, αλλά και την επενδυτική συμμετοχή για ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα. Ακόμη, μέσω της θυγατρικής M&S αναλαμβάνει τη λειτουργία και συντήρηση του συνόλου του μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.
Η Αιολική Μήλου
Το ITA Group δημιούργησε εδώ και αρκετά χρόνια το πρώτο έργο στη χώρα μας που συνδυάζει μονάδα αφαλάτωσης με χρήση αιολικής ενέργειας, ένα project μπροστά από την εποχή του, το οποίο ήρθε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα λειψυδρίας στο νησί της Μήλου. Το έργο υλοποιήθηκε και λειτουργεί μέσω της εταιρείας Αιολική Μήλου Α.Ε., που ασχολείται ειδικότερα με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (αιολική ενέργεια) και την παραγωγή πόσιμου νερού μέσω της διαδικασίας αφαλάτωσης με αντίστροφη ώσμωση του θαλασσινού νερού. Το αιολικό πάρκο εγκαταστάθηκε, αρχικά, το 1999 με ισχύ 1,2 MW μέσω 2 Α/Γ Vestas. Το 2005 έγινε επέκταση του αιολικού σταθμού κατά 0,85 MW, ενώ το 2007 έγινε και δεύτερη επέκταση του έργου κατά 0,6 MW. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι 2,65 MW. Η μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού της εταιρείας τέθηκε σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2007. Εκτοτε αποτελεί το βασικό προμηθευτή του Δήμου Μήλου με υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό. Η δυναμικότητα της μονάδας ήταν αρχικά 2.000 κ.μ./ημέρα και στη συνέχεια έγιναν επεκτάσεις, με αποτέλεσμα σήμερα η δυναμικότητά της να ανέρχεται σε 4.500 κ.μ. / ημέρα.
Το έργο συμβάλλει όχι μόνο στην αυτονομία του νησιού, αλλά και στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του. Και τούτο καθώς η λειτουργία του σήμανε την πλήρη υποκατάσταση πόσιμου ύδατος που μέχρι τότε προερχόταν από μεταφορά με υδροφόρα πλοία ή από τοπικές γεωτρήσεις. Επίσης, η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία της αντίστροφης ώσμωσης απαιτεί μόνο ηλεκτρική ενέργεια και όχι θερμική που θα χρειαζόταν τη μεταφορά καυσίμων στο νησί.
Ετσι, ο συνδυασμός της μονάδας αφαλάτωσης με χρήση της αιολικής ενέργειας οδηγεί σε βέλτιστα οικονομικά και τεχνικά αποτελέσματα για το νησιωτικό περιβάλλον και τους κατοίκους της Μήλου προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Θέρμη Σερρών
Ο όμιλος δίνει το «παρών» και στον τομέα της τηλεθέρμανσης, καθώς μέσω της εταιρείας Θέρμη Σερρών Α.Ε. έθεσε σε λειτουργία από το 2007 τον σταθμό Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), αποτελώντας την πρώτη εφαρμογή του είδους στην Ελλάδα.
Το έργο παρέχει συμπαραγόμενο ηλεκτρισμό στο εθνικό σύστημα μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει τις ανάγκες θέρμανσης χώρων και ζεστού νερού χρήσης των κτιρίων της πόλης των Σερρών. Τα υπόγεια δίκτυα μεταφοράς και διανομής, κατασκευασμένα από ειδικούς προμονωμένους σωλήνες, τροφοδοτούν με θερμότητα τους θερμικούς υποσταθμούς στις εγκαταστάσεις του κάθε καταναλωτή.
Ο σχεδιασμός της μονάδας ΣΗΘΥΑ και του δικτύου τηλεθέρμανσης βασίστηκε στις θερμικές ανάγκες της πόλης. Η πολύ υψηλή αποδοτικότητα της λειτουργίας της εξασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση, ενισχύοντας και την αξιοπιστία του ηλεκτρικού δικτύου των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής. Επιπρόσθετα, η χρήση φυσικού αερίου σε αντικατάσταση μικρών καυστήρων πετρελαίου διάσπαρτων εντός του αστικού ιστού επιφέρει μεγάλη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και φέρνοντας δραστική μείωση στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Πρόκειται για επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ που έγινε αρχικά σε συνεργασία με τον γερμανικό όμιλο Techem. H γερμανική πλευρά συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της Θέρμη Σερρών με ποσοστό 50% μέσω της θυγατρικής της Techem Hellas, ωστόσο το 2016 το ITA Group εξαγόρασε τη συμμετοχή της Techem στην κοινή εταιρεία μετονομάζοντάς τη σε Tηλεθέρμανση Σερρών.
H εταιρεία διαθέτει υπόγειο δίκτυο διανομής θερμού νερού μήκους περί τα 60 χλμ. και τροφοδοτείται από έναν κεντρικό σταθμό συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας στα όρια της πόλης με καύση φυσικού αερίου. O σταθμός ΣHΘYA έχει εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 16 MWe και 66 MWth θερμική, από μια συστοιχία 4 ηλεκτροπαραγωγών ζευγών φυσικού αερίου. Για την κάλυψη αιχμιακών θερμικών φορτίων, στο εργοστάσιο έχουν εγκατασταθεί συμπληρωματικά 5 λέβητες φυσικού αερίου υψηλής αποδοτικότητας, ολικής ισχύος 75 MW, και 4 θερμοδεξαμενές συνολικής ισχύος 24 MW. Σήμερα, η θερμική ισχύς του δικτύου της Tηλεθέρμανσης Σερρών ανέρχεται σε 116 MW.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη αξιολογείται η δυνατότητα επιπλέον παραγωγής ψύξης, από το ίδιο δίκτυο, κατά τη διάρκεια του θέρους.
Η Μηδική Σερρών
Η Μηδική Σερρών αποτελεί ένα από τα τελευταία επιχειρηματικά εγχειρήματα του ITA Group. Με έδρα στο Πάρκο Ομόνοιας στην περιοχή των Σερρών, είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής αφυδατωμένης μηδικής στην Ελλάδα, με παραγωγή άνω των 27.000 τόνων προϊόντος ετησίως και με συμβεβλημένους παραγωγούς που καλλιεργούν 20.000 στρέμματα μηδικής. Κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η ξήρανση και εμπορία αγροτικών προϊόντων για παραγωγή ζωοτροφών σε μορφή χαρτοδέματος και σύμπηκτο για ζώα που εκτρέφονται σε αγροκτήματα. Οι τελικές δοκιμές για το εργοστάσιο έγιναν τον Ιούνιο του 2021 και από το 2022 ξεκίνησε κανονικά η παραγωγική του λειτουργία.
Η καλλιέργεια της μηδικής γίνεται σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τις εγκαταστάσεις, από έμπειρους παραγωγούς του κάμπου των Σερρών στο πλαίσιο της Συμβολαιακής Γεωργίας και με την καθοδήγηση επιστημονικού προσωπικού της εταιρείας. Η θερμική ενέργεια που απαιτείται για την αφυδάτωση της μηδικής προέρχεται από τη Θέρμη-Τηλεθέρμανση Σερρών σε μορφή ζεστού νερού. Η διαδικασία αφυδάτωσης πραγματοποιείται με επαναστατικό τρόπο σε ένα ξηραντήριο ταινίας που χρησιμοποιεί ροή ζεστού αέρα κάτω των 100°C διατηρώντας το σύνολο των θρεπτικών στοιχείων της μηδικής και εξασφαλίζοντας την παραγωγή ποιοτικής τυποποιημένης ζωοτροφής, υψηλής διατροφικής αξίας.
Τα Θερμοκήπια Δράμας
Η Θερμοκήπια Δράμας Α.Ε. αποτελεί μια ακόμη πρωτοποριακή επένδυση του ομίλου, καθώς το θερμαινόμενο με ΣΗΘYA θερμοκήπιο είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και βρίσκεται σε λειτουργία από το 2006, παράγοντας τις ιδιαίτερα δημοφιλείς πολύχρωμες πιπεριές.
Πρόκειται για επενδυτικό εγχείρημα που βασίζεται στην εξοικονόμηση ενέργειας με έναν πρωτοποριακό συνδυασμό της ενεργειακής τεχνολογίας της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας με υαλόφρακτη θερμοκηπιακή μονάδα υψηλής τεχνολογίας 100 στρεμμάτων, η οποία είναι εγκατεστημένη παραπλεύρως του σταθμού. Η μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ), ισχύος 4,8 MW και θερμικής ισχύος 4,9 MW, ικανοποιεί τις υψηλές απαιτήσεις σε θερμότητα για τη θέρμανση και αφύγρανση των 100 στρεμμάτων, ενώ επιπλέον γίνεται καθαρισμός των καυσαερίων του φυσικού αερίου για την παραγωγή CO2, το οποίο διοχετεύεται στα φυτά του θερμοκηπίου για την αύξηση της παραγωγικότητας.
Η μονάδα είναι εγκατεστημένη στο 3ο χιλιόμετρο της οδού Δράμας – Μικροχωρίου και η καλλιέργεια γίνεται με τη μέθοδο της υδροπονίας. Το κόστος κατασκευής ανήλθε στα 25 εκατ. ευρώ και το θερμοκήπιο παράγει σε ετήσια βάση 2.700 τόνους χρωματιστές πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί και πράσινες), σε συμμόρφωση με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας. Η εταιρεία, ωστόσο, έχει στα σκαριά και δεύτερο σταθμό, καθώς εξασφάλισε πρόσφατα από τη ΡΑΑΕΥ βεβαίωση παραγωγού για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό ΣΗΘΥΑ με καύσιμο φυσικό αέριο, εγκατεστημένης ισχύος 4.8 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 4,8 MW, στη θέση Αμπελόκηποι της Δημοτικής Ενότητας Δράμας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι εταιρικοί βραχίονες του ITA Group είναι κερδοφόροι, σημειώνοντας σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών κάθε έτος.
Διαβάστε ακόμη
Ορεινό τουρισμό 4 εποχών θέλουν τώρα οι χειμερινοί προορισμοί (πίνακας + pic)
WSJ: Κοινό μυστικό σε Tesla και SpaceX η χρήση ναρκωτικών από τον Έλον Μασκ
Μαίρη Χατζάκου: Το νοικοκύρεμα της ΜΕΒΓΑΛ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ