search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Υιοθέτησε μία κότα: Κάνει καλό στο περιβάλλον (pics)

Είναι χαριτωμένες, αλλά και χρήσιμες αφού παράγουν αυγά και αποτελούν έναν από τους πιο οικολογικούς τρόπους «ανακύκλωσης» οργανικών αποβλήτων

Μία κότα γεννά κατά μέσο όρο 300 αυγά ετησίως, αν δε, πρόκειται για τη λευκή κότα, τη βασίλισσα της ωοτοκίας, τότε τα αυγά αυξάνονται σε 330. Βέβαια, σημαντικός παράγοντας για την παραγωγή αυγών είναι οι καιρικές συνθήκες, καθώς καταγράφεται μείωση όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή.

Μπορεί στην επαρχία η εκτροφή κότας να είναι συνηθισμένη υπόθεση, όμως, στις πόλεις σπάνια συναντά κανείς κήπους και αυλές με κοτέτσια. Κι όμως, οι οικόσιτες κότες έχουν πολλά πλεονεκτήματα.

Ας ξεκινήσουμε από το αισθητικό κομμάτι: Μπορεί να μην καταλαμβάνουν την πρώτη θέση σε ζήτημα ομορφιάς συγκριτικά με άλλα εντυπωσιακά πτηνά, όπως τα παγώνια με την ουρά τους που θυμίζει ζωγραφικό πίνακα, ή τους πολύχρωμους μελισσοφάγους, όμως, και οι κότες έχουν τη χάρη τους. Εξάλλου, δεν είναι λίγα τα «καλλιστεία» που διεξάγονται αναδεικνύοντας εκείνες με μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως οι Κοτσίν με φτερά και πούπουλα από την κορυφή ως τα νύχια  – στην κυριολεξία αφού καλύπτονται από φτέρωμα ακόμα και στα πόδια -, ή εκείνες της οικογένειας Σίλκι Μπαντάμ με το χνουδωτό «καπέλο» τους ή ακόμα οι Αγιάμ Τσεμάνι, οι οποίες εξαιτίας ενός γονιδίου που προκαλεί υπερμελάγχρωση είναι κατάμαυρες εξωτερικά, αλλά και στα εσωτερικά του όργανα, αλλά και το αίμα τους είναι πολύ σκούρο.

Photo: Commons.wikimedia/ Benjamint444/ Silky Bantam

Τα συμπαθή και χαριτωμένα πτηνά, όμως, δεν ικανοποιούν μόνο το βλέμμα, αλλά είναι και πάρα πολύ χρήσιμα. Πέρα από την παραγωγή φρέσκων αυγών αποτελούν έναν από τους πιο οικολογικούς τρόπους ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων με ελάχιστες εκπομπές αερίων.

Είναι γνωστό ότι τα τρόφιμα αν δεν απορριφθούν σωστά αποτελούν σημαντική πηγή εκπομπών μεθανίου, με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ να αναφέρει πως εξαιτίας του γοργού ρυθμού αποσύνθεσής τους στους χώρους υγειονομικής ταφής συμβάλλουν σε περισσότερες εκπομπές μεθανίου από οποιοδήποτε άλλο υλικό. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 58% των εκπομπών μεθανίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα προέρχεται από τα απορρίμματα τροφίμων που έχουν αποτεθεί σε χώρους υγειονομικής ταφής. Η κότα δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα, αφού τρώει με ικανοποίηση όλα τα υπολείμματα τροφών.

Ένα κοτόπουλο καταναλώνει περίπου 3,5 κιλά τροφής κάθε μήνα, επομένως η τροφή αυτή μπορεί να προέρχεται από την κουζίνα σας χωρίς να χρειαστεί να την προμηθευτείτε από ειδικό κατάστημα. Βέβαια, μόνο μία κότα ενδεχομένως να μην είναι απόλυτα αποτελεσματική, αλλά αν περισσότερα νοικοκυριά αποφάσιζαν να εφαρμόσουν την ίδια μέθοδο αποκτώντας με τη σειρά τους κότες, σίγουρα η ποσότητα… βιολογικής ανακύκλωσης θα αυξανόταν σημαντικά.

Photo: Commons.wikimedia/ Kangwira/ Ayam Cemani

Αν έχετε κήπο ή αυλή, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο, γιατί η κότα δε θα γευθεί μόνο όσα έχουν περισσέψει από το μεσημβρινό γεύμα, αλλά θα φροντίσει να ξετρυπώσει κάθε έντομο που μπορεί να κρύβεται μέσα σε θάμνους και κάτω από πεσμένα φύλλα.

Σχετικά με αυτό, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον έθεσαν μία ομάδα πουλερικών σε μία μικρή δοκιμασία. Τοποθέτησαν εκατοντάδες παράσιτα «δολώματα» σε φύλλα, κάποια από αυτά μέσα στο κοτέτσι και κάποια εκτός του χώρου. Μια ημέρα αργότερα, εξέτασαν και τους δύο σωρούς και ανέκτησαν τυχόν εναπομείναντα παράσιτα. Διαπίστωσαν τότε ότι όσα βρίσκονταν στο σωρό μέσα στο κοτέτσι τα είχαν καταβροχθίσει οι κότες, αποδεικνύοντας ότι τα πουλιά απήλλαξαν το σημείο από τα πιθανά παράσιτα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Με αυτόν τον τρόπο, τρέφεται το κοτόπουλο, δε χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν επιβλαβή ζιζανιοκτόνα και τα περιττώματα της κότας – με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο – είναι ιδανικά για να ενισχυθεί οικολογικά ο κήπος.

Photo: Commons.wikimedia/ Chefsbird/ Cochin

Την ίδια ώρα, δε είναι απαραίτητη η αγορά αυγών, καθώς μία οικογένεια που εκτρέφει κότες μπορεί να καταναλώσει τα αυγά της και να χαρίσει σε γείτονες και συγγενείς όσα δε χρειάζεται.

Το γεγονός ότι χρησιμοποιεί κανείς αυγά από «δικές του κότες» σημαίνει ότι δε βασίζεται καθόλου σε φάρμες εντατικής εκτροφής, στις οποίες τα πτηνά συχνά ζουν σε δύσκολες συνθήκες.

Επιπλέον, σε σύγκριση με τα μηρυκαστικά είδη (βοοειδή, κατσίκες), τα κοτόπουλα παράγουν λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και οξειδίου του αζώτου, για την εκτροφή τους δεν είναι απαραίτητη η εκμετάλλευση μεγάλων εκτάσεων γης, έχουν μικρότερες επιπτώσεις στον κύκλο του νερού και δεν επιδρούν αρνητικά στο οικοσύστημα.

Κοτέτσι στο Μιλάνο

Δεν είναι τυχαίο ότι δήμοι στην Ιταλία αποφάσισαν να προσφέρουν στους πολίτες δωρεάν ή επιδοτούμενη υιοθεσία οικόσιτων κοτόπουλων, ώστε να μειωθεί ο αριθμός αποβλήτων. Ανάμεσα σε αυτούς ο δήμος Βαλντάρνο και Βαλντισιέβε στην Τοσκάνη με την πρωτοβουλία «Υιοθετήστε δύο κότες», σύμφωνα με την οποία δύο κότες αυγοπαραγωγής διατέθηκαν σε κάθε οικογένεια σε μία προσπάθεια να εκπαιδευθούν οι πολίτες σχετικά με τα περιβαλλοντικά κι εκπαιδευτικά οφέλη από την εκτροφή κοτόπουλων. Από την μία ελαχιστοποιούνται τα απόβλητα και από την άλλη παράγονται φρέσκα αυγά, ενώ την ίδια ώρα τα παιδιά μαθαίνουν να φροντίζουν ένα ζώο. Συνολικά «υιοθετήθηκαν» 600 κότες από 300 οικογένειες και το πρόγραμμα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Θερμής υποδοχής έτυχε μία ακόμα πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο Μιλάνο, έπειτα από συνεργασία ανάμεσα στο  Ίδρυμα Cariplo, την πλατφόρμα Civic Crowfunding και την ομάδα Agroforesta που ανακτά εγκαταλελειμμένες εκτάσεις και φυτεύει οπωροφόρα δέντρα μαζί με πολίτες. Ως αποτέλεσμα, σε ένα τμήμα του πάρκου Βετάμπια στο Κορβέτο υπάρχει πλέον ένα κοτέτσι, από το οποίο κάθε πολίτης με αντάλλαγμα μία δωρεά μέσω crowdfunding, θα μπορεί να υιοθετήσει μια κότα, να πάρει αυγά (ή να αποφασίσει σε ποιον θα τα δωρίσει) και να συμμετάσχει στην κατασκευή κοτετσιών. Προς το παρόν, τουλάχιστον 100 είναι οι οικογένειες που συγκαταλέγονται στους συνιδιοκτήτες του πτηνοτροφείου, λίγα λεπτά από την καρδιά της ιταλικής πρωτεύουσας της μόδας, στο οποίο φιλοξενούνται 150 κότες. Κάθε Κυριακή, λοιπόν, οι Μιλανέζοι μπορούν να επισκεφθούν την κότα που έχουν υιοθετήσει, να συλλέξουν αυγά και να απολαύσουν το πικνίκ τους με φρούτα από τα δέντρα του πάρκου.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη 

«Απόβαση» του Γ. Προκοπίου στο project του Ελληνικού – Τι σηματοδοτεί η συμφωνία με τη Lamda

Κάρλος Μορένο: Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο του τουρισμού της (pics)

Ξεκινά η «μάχη» για τη νέα εποχή του ΣΕΒ-Σπύρος Θεοδωρόπουλος vs Ιουλίας Τσέτη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version