search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Υδρογόνο: «Καθοριστικής σημασίας το 2023» – Τι αναφέρει ο CEO της «Hydrogen Europe»

Μέχρι το 2030, 10 εκατομμύρια τόνοι υδρογόνου θα πρέπει να παράγονται στην Ευρώπη και 10 εκατ. τόνοι θα πρέπει να εισάγονται σε ετήσια βάση, τόνισε μεταξύ άλλων, ο CEO του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου «Hydrogen Europe»

Την πεποίθηση ότι η νέα χρονιά θα φέρει σημαντικές εξελιξεις γύρω από την αξιοποίηση του υδρογόνου, εξέφρασε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, πρώην Ευρωβουλευτής και νυν CEO του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου «Hydrogen Europe».

Αν η δεκαετία του 1990 επισήμανε ο κ. Χατζημαρκάκης ήταν η δεκαετία του άνεμου, η δεκαετία του 2000 η δεκαετία της ηλιακής ενέργειας και η δεκαετία του 2010 η δεκαετία των μπαταριών, τότε η δεκαετία του 2020 θα μπορούσε να εξελιχτεί στη δεκαετία του επόμενου εφαλτηρίου της ενεργειακής μετάβασης: του Υδρογόνου. Σίγουρα θα αναδείξει το υδρογόνο ως πρωταγωνιστή στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες ενεργειακές εξελίξεις καθώς και την περαιτέρω διεύρυνση, εμβάθυνση και ενδυνάμωση της αγοράς του.

Στη συνέχεια ο κ. Χατζημαρκάκης τόνισε ότι: «Το 2023 θα είναι καθοριστικής σημασίας καθώς μέσα από τις τρέχουσες νομοθετικές εξελίξεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες ολοκληρώνονται το προσεχές διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα προσδιοριστεί το μέγεθος της αγοράς υδρογόνου στα επόμενα 10 χρόνια.

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ξεκάθαροι: μέχρι το 2030, 10 εκατομμύρια τόνοι υδρογόνου θα πρέπει να παράγονται στην Ευρώπη και 10 εκατομμύρια τόνοι θα πρέπει να εισάγονται σε ετήσια βάση. Οι αντίστοιχες νομοθετικές δεσμίδες που θα καθορίσουν το απαραίτητο πλαίσιο, θα έχουν προσδιοριστεί το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2023.

Όπως η φετινή, 27η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή – COP27 – βασίστηκε στα αποτελέσματα της COP26, έτσι και οι αποφάσεις και ανακοινώσεις που απορρέουν από τη φετινή COP27, θα πρέπει να διερευνηθούν και να αναπτυχθούν σε συνάρτηση με την επερχόμενη COP28 στο Ντουμπάι για να έχουν αποτέλεσμα.

Η περιοχή της MΕΝΑ, με πρωταγωνιστές την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία, συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων των ενδιαφερόμενων μερών και αποκτά σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις αυτές. Οι δύο προαναφερθείσες χώρες προσβλέπουν στην παραγωγή τεραστίων ποσοτήτων υδρογόνου, στοχεύοντας στη μεταφορά του και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η Ελλάδα θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα και ίσως το πιο σημαντικό σημείο εισόδου υδρογόνου στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Σαουδική Αραβία το έχει δηλώσει άλλωστε ξεκάθαρα, με την Αίγυπτο να βρίσκεται σε στενές διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τον αγωγό EastMed και την δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου.

Η Ελλάδα θα παίξει το κεντρικό ρόλο στην ενδυνάμωση αυτών των συνομιλιών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα, μέσω του εμπορικού της στόλου, την ομαλή μετάβαση μέχρι την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής.

Η αμμωνία, το LOHC και η μεθανόλη θα είναι σημαντικοί μεταφορείς υδρογόνου και τα πλοία θα είναι το κύριο μέσο μεταφοράς τους. Η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Xi Jing Ping στη Σαουδική Αραβία ανέδειξε τη νέα γεωπολιτική σημασία αυτών των εξελίξεων. H Κίνα πλέον κατέχει την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή ηλεκτρολυτών (electrolyzers) υπογραμμίζοντας το τεράστιο ενδιαφέρον για το υδρογόνο.

Ως ιδιοκτήτες μεγάλων τμημάτων του λιμανιού του Πειραιά, η διαφαινόμενη σύσφιξη των σχέσεων Κίνας και Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα σαφές μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση. Συνολικά, η εξέλιξη αυτή μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα «γίγαντα του υδρογόνου». Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί σαφή και κυρίως «εθνική» κατανόηση του θέματος και των προοπτικών και δεν θα πρέπει να επισκιάζεται από τις επερχόμενες εθνικές εκλογές».

Διαβάστε ακόμη

Market pass: Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις στο gov.gr – Αναλυτικά οι οδηγίες

Οι διερευνητικές τις άγιες ημέρες, η Drag Pasok, τα μυστήρια της ΑΒΑΞ, τα 29 του Σπύρου και το real estate του Σωκράτη

Γιώργος Νίκας: Οι business ενός πλούσιου γόνου που χάνει σε πλειστηριασμό το πατρικό του σπίτι στη Στησιχόρου (pics)

Exit mobile version