Στην εφαρμογή αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, μέσα από τα οποία θα εκκινήσει ο νέος και σπουδαιότερος γύρος των σεισμικών ερευνών και στις έξι περιοχές της χώρας που συγκεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον μέχρι το τέλος του 2023, προβλέπει ο νέος οδικός χάρτης της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογοναθράκων.
Στόχος είναι η κινητοποίηση των ελληνικών και διεθνών ομίλων που συμμετέχουν στο ελληνικό upstream ώστε να έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση πριν το τέλος της ίδιας χρονιάς.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται ξεκάθαρα σε κοιτάσματα φυσικού αερίου που όπως δήλωσε χθες στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, οι προκαταρκτικές αξιολογήσεις των στόχων υποδηλώνουν περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανακτήσιμων αποθεμάτων. Όπως μάλιστα ανέφερε σε επίπεδο όγκων, οι εκτιμήσεις προσδιορίζουν ότι το 85% των δοκιμαστικών συνολικών αποθεμάτων είναι φυσικό αέριο. Είναι αυτονόητο ότι η χώρα μας μετά και τη βούληση του Πρωθυπουργού να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων επιχειρεί να κινητοποιήσει τους εγχώριους και διεθνείς παίκτες σε μια συγκυρία ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον επανασχεδιασμό του τομέα αυτού μετά και την αγωνιώδη προσπάθεια της ΕΕ να απαγκιστρωθεί από το ρωσικό αέριο.
Η συλλογή σεισμικών δεδομένων μέσω ερευνητικών σκαφών είναι ένα βασικό βήμα για τον εντοπισμό πιθανών αποθεμάτων. Για αυτό και η ΕΔΕΥ σκοπεύει άμεσα να στείλει επιστολές και να κάνει επαφές με τους ξένους operators όπως τη γαλλική Total Energies και την αμερικανική ExxonMobil, στις οποίες έχουν παραχωρηθεί τα δύο πολύ υποσχόμενα θαλάσσια «οικόπεδα», στη Δυτική και Νοτιοδυτική Κρήτη, προκειμένου να μεταφέρει το μήνυμα αυτό και να έχει πλέον μία χειροπιαστή απόδειξη αν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά τους να συνεχίσουν στις παραχωρήσεις. Διαφορετικά αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια όπως είναι η αντικατάστασή τους από άλλες εταιρείες που ενδιαφέρονται.
Αν οι γεωτρήσεις δείξουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα στις πιο ώριμες περιοχές τότε εκτιμάται ότι μπορεί να αρχίσει η εκμετάλλευσή τους στις αρχές του 2026 ή και νωρίτερα. Κύκλοι της ΕΔΕΥ εκτιμούν πως αν ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες (δύο και τριών διαστάσεων – 2D και 3D) και προχωρήσουν κάποιες ερευνητικές γεωτρήσεις με θετικά αποτελέσματα τότε υπάρχουν τεχνικές λύσεις (π.χ. με τη μίσθωση πλωτής εξέδρας – FPSO) για την εμπορική εκμετάλλευση κοιτάσματος.
Τις προηγούμενες μέρες τα ΕΛΠΕ και η Energean οι οποίες συμμετείχαν στο ραντεβού με τον Πρωθυπουργό της περασμένης Δευτέρας στα γραφεία της ΕΔΕΥ δεσμεύτηκαν ότι θα τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί για τις σεισμικές έρευνες.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε για ρυθμιστικές και άλλες παρεμβάσεις για να τρέξουν γρηγορότερα οι αδειοδοτήσεις. Επί του παρόντος πάντως δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα χρειαστούν θεσμικές παρεμβάσεις και σε ποιο βαθμό. Ωστόσο τα έργα αυτά λαμβάνουν πλέον τον χαρακτήρα των έργων εθνικής σημασίας ώστε να λάβουν ειδικό καθεστώς ταχύτερων αδειοδοτήσεων όπως π.χ. ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ.
Μεταξύ των μπλοκ, η πλέον ώριμη παραχώρηση για να προχωρήσει σε εμπορική εκμετάλλευση, αν τελικά υπάρξει το ανάλογο κοίτασμα φυσικού αερίου αφορά την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ έχει ολοκληρωθεί το ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα με πρόσκτηση 400 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και έχει εντοπιστεί ένας ερευνητικός στόχος με προτεινόμενη τοποθεσία γεώτρησης.
Η Energean δεσμεύτηκε πως με τη λήψη των σχετικών αδειών θα ολοκληρώσει εργασίες όρυξης ερευνητικής γεώτρησης εντός του 2023. Αν εντοπιστεί εμπορικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα η παραγωγή μπορεί να αρχίσει από το τέλος του 2025.
Στο «οικόπεδο 2» δυτικά της Κέρκυρας που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Energean Hellas και Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) προβλέπεται πως μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση (με τρισδιάστατα δεδομένα – 3D) των σεισμικών ερευνών ώστε στις αρχές του 2024 να αποφασιστεί αν θα προχωρήσει ή όχι σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα αποχωρήσει.
Στο επίμαχο μπλοκ η ιταλική πλευρά έχει από τις αρχές του χρόνου επανεκκινήσει τις έρευνες για κοιτάσματα εντός της ΑΟΖ. Επιπλέον, το γειτονικό «οικόπεδο» εντός της ιταλικής ΑΟΖ είχε παραχωρηθεί στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της Edison που αποκτήθηκε από την Energean.
Να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2023 τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στα «οικόπεδα» 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος) και Ιόνιο έχει δηλώσει ότι θα κάνει και η διοίκηση των ΕΛΠΕ. Τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν πρόσφατα το ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα και των δύο παραχωρήσεων έχοντας προχωρήσει στην πρόσκτηση 2.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Στην περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων και σε αυτή την περιοχή μπορεί να αρχίσει η παραγωγή φυσικού αερίου από τις αρχές του 2028.
Αχαρτογράφητα παραμένουν τα νερά για τις Total Energies και της ExxonMobil σε σχέση με τα κρητικά «οικόπεδα» Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης. Πρόκειται για την λιγότερο ώριμη παραχώρηση, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων. Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι φήμες περί αποχώρησης των διεθνών κολοσσών, κάτι ωστόσο που δεν επιβεβαιώνει η πλευρά της ΕΔΕΥ.
Στόχος της εταιρείας είναι η πρόσκτηση 6.500 τετρ. χιλιομέτρων δισδιάστατων δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023.
Αν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα τότε οι 3D σεισμικές έρευνες στα δύο υποσχόμενα «οικόπεδα» θα γίνουν μέχρι το φθινόπωρο του 2024 ώστε να αποφασιστεί αν θα γίνει η ερευνητική γεώτρηση. Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κοιτάσματος, αν υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις, μπορεί να ξεκινήσει από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.