Το ισχυρό ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων για συμμετοχή στις κοινοπραξίες που διεκδικούν τις έρευνες για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο, επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης για την νέα εταιρική ταυτότητα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), ο υπουργός αναφέρθηκε στις προσδοκίες που έχουν καλλιεργήσει οι σεισμικές έρευνες για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ύπαρξη γεωλογικών σχηματισμών που θα μπορούσαν να κρύβουν ποσότητες ικανές να καλύψουν το κενό που προκαλεί στην Ευρώπη, η απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα για τα επόμενα 10 χρόνια. Οι εκτιμήσεις της ΕΕ προσδιορίζουν το κενό αυτό σε περίπου 30 δισ. κυβικά μέτρα σε ετήσια βάση.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης, στην οποία παρέστη και ο κ. Βαρνάβας Θεοδοσίου, επικεφαλής της ExxonMobil Cyprus, που εποπτεύει τις έρευνες επί ελληνικού εδάφους, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως η κοινοπραξία ExxonMobil – HellenIQ Energy κινείται γρήγορα στις έρευνες στην περιοχή της Κρήτης.
Τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα τις επαφές τους με την ελληνική κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες είχαν και χθες συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, προκειμένου να τους ενημερώσουν για το πρόγραμμα σεισμικών ερευνών και να εξεταστεί ακόμη και η δυνατότητα επίσπευσής του. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφτούν την Ελλάδα και ανώτατα στελέχη της Exxon Mobil προκειμένου να έχουν συναντήσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο με την κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ στον τομέα των ερευνών.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και η διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ είχαν ακόμη μία συνάντηση αρχές Δεκεμβρίου, με στελέχη της Αμερικανικής εταιρείας στο πλαίσιο του Capital Link στην Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, υπολογίζεται ότι ως το τέλος Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες για τυχόν κοιτάσματα υδρογονανθράκων που πραγματοποιεί η κοινοπραξία της αμερικανικής ExxonMobil με την HellenIQ Energy στις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασμός, τότε η πρώτη ερευνητική γεώτρηση θεωρείται εφικτό να γίνει το 2025 ή ακόμη και νωρίτερα, χρονοδιάγραμμα που εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μπροστά από το πρόγραμμα των αντίστοιχων γεωτρύπανων στην Κύπρο που το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ σεισμικών και ερευνητικών γεωτρήσεων ήταν 5 χρόνια.
Η βούληση της κυβέρνησης και της ΕΔΕΥΕΠ είναι να διεισδύσουν στο ελληνικό upstream και νέοι διεθνείς κολοσσοί. Στο πλαίσιο αυτό έχουν φουντώσει τελευταία οι πληροφορίες για ενδιαφέρον της Chevron, χωρίς επί του παρόντος αυτό να επιβεβαιώνεται από κάποια πλευρά.
Στελέχη της ΕΔΕΥΕΠ όπως ο πρόεδρος κ. Ρίκαρντ Σκούφιας υποστήριξαν χθες πως η Ελλάδα έχει καταφέρει ένα παγκόσμιο ρεκόρ στις έρευνες υδρογονανθράκων καθώς μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε επτά σεισμικές έρευνες. Εκτός από τις θαλάσσιες περιοχές, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η ανάπτυξη της παραχώρησης της χερσαίας περιοχής των Ιωαννίνων που έχει αναλάβει η Energean. Η τελευταία ωστόσο έχει δηλώσει ότι δεν είναι εφικτό να γίνει φέτος η γεώτρηση, επικαλούμενοι τους χρόνους που απαιτούνται για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης αλλά και την προεκλογική περίοδο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος αναφέρθηκε χθες στην διαφοροποιημένη στρατηγική του κρατικού φορέα υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι την τελευταία διετία η εταιρεία συντονίζει ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, αλλά και την ανάπτυξη αποθηκών για διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
Διαβάστε ακόμη:
Επενδυτικό «Ελ Ντοράντο»: 134 άδειες για μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης (pics)
Πινακίδες και τέλη ΙΧ «με τον μήνα» από τον Απρίλιο