Η διπλή κρίση, ενεργειακή και γεωπολιτική, οδηγεί σε ανατροπή του σκηνικού όσον αφορά τη θέση των υδρογονανθράκων αναδεικνύοντας μια δεύτερη και ιδιαίτερα σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΔΕΥ Αρ. Στεφάτου στο πλαίσιο του 3ου Power & Gas Forum.
Όπως εξήγησε, επί μια δεκαετία, από το 2010 έως το 2020 εξελίχθηκε μια αυξανόμενη αποεπένδυση σε διεθνές επίπεδο, από την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Η μείωση των επενδύσεων μονό για το 2020 οδηγεί σε πτώση της παραγωγής κατά 3,14 εκατ. βαρέλια/ημέρα ως το 2025 σε πετρέλαιο και αέριο. Ποσότητα ίση με αυτή που ο ΟΠΕΚ διαθέτει σήμερα ως υπερβάλλουσα παραγωγική δυνατότητα για την εξισορρόπηση της αγοράς.
Το έλλειμμα που δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με τις συνέπειες της διπλής κρίσης αλλάζει τις προτεραιότητες, προτάσσοντας παράλληλα με την ενεργειακή μετάβαση, την ασφάλεια εφοδιασμού και τις τιμές.
Αυτό δημιουργεί μια υπό προϋποθέσεις μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί τη μόνη χώρα της Ευρώπης με ανεκμετάλλευτα πιθανολογούμενα κοιτάσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, η ΕΔΕΥ εισηγείται έναν νέο «οδικό χάρτη» για την επιτάχυνση των διαδικασιών με επίκεντρο τις γεωλογικές λεκάνες του Ιονίου και της Κρήτης. Σύμφωνα με αυτό το σχεδιασμό οι σεισμικές έρευνες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν εντός 1-2 ετών, σε βάθος 3-4 ετών να γίνουν οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις και σε 6-7 χρόνια από σήμερα να έχουμε τις πρώτες παραγωγικές γεωτρήσεις.
Τα πλεονεκτήματα και τα «προαπαιτούμενα»
Η Ελλάδα, κατά τον κ. Στεφάτο, διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως οι ολοκληρωμένες υποδομές, το δίκτυο και οι διασυνδέσεις, καθώς φυσικά και η γεωγραφική της θέση. Έτσι μπορεί να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα διαμόρφωσης διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου (από ΑΠΕ μέχρι ορυκτά καύσιμα), συνέργειες στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, επίλυση των σημερινών προβλημάτων εφοδιασμού και απεξάρτηση από τη γεωπολιτική πίεση.
Από την πλευρά της η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Managing Director της Energean στην Ελλάδα Κατερίνα Σάρδη επιβεβαίωσε ότι ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα είναι εφικτό καθώς η Energean στο Ισραήλ ολοκλήρωσε τις σχετικές διαδικασίες σε ακόμη λιγότερο χρόνο.
Παράλληλα, όμως, ανέπτυξε αναλυτικά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία στις υφιστάμενες παραχωρήσεις του Κατακόλου και των Ιωαννίνων, καταλήγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κανένα νέο έργο χωρίς σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο και fast track διαδικασία αδειοδότησης».
Η κυρία Σάρδη αναφέρθηκε στις ερευνητικές και παραγωγικές δραστηριότητες της Energean, η οποία σήμερα διαθέτει το μεγαλύτερο γεωτρητικό πρόγραμμα στην Αν. Μεσόγειο, με επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. δολ. σε 4 χώρες (Ισραήλ, Ιταλία, Αίγυπτο, Ελλάδα).
Ανέδειξε ακόμη τα νέα έργα της Energean στον Πρίνο στην κατεύθυνση της απανθρακοποίησης, ενώ επιβεβαίωσε ότι το 2023 θα έχουμε την πρώτη νέα παραγωγή πετρελαίου στην Ελλάδα, μετά από 40 χρόνια, από το κοίτασμα Epsilon.