Στο πιο θερμό φθινόπωρο των τελευταίων ετών εισέρχεται το πρόγραμμα των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων που εξελίσσεται στη σκιά της κλιματικής κρίσης και των τεράστιων ζημιών που προκάλεσε ο πύρινος όλεθρος στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, χτυπώντας ένα ισχυρό καμπανάκι για την ενεργειακή αυτοτέλεια σε κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Ο σχεδιασμός για την πώληση του 49% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) δεν μεταβάλλεται, καθώς το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών παραμένει για τις 4 Σεπτεμβρίου.

Θα ακολουθήσει η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, για την οποία υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από την ιταλική Italgas και την τσεχική EPI, δύο από τις πέντε συνολικά ιδιωτικοποιήσεις που αναμένεται να εξελιχθούν μέσα στον επόμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο εναλλακτικών σχεδίων αξιοποίησης και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα φανεί σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν, ενώ για την Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας εκτιμάται ότι θα ανάψει πράσινο φως από το 2022.

Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, έχει ανοίξει παράθυρο για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τους δύο παράλληλους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και του ειδικού διαχειριστή από Οκτώβριο και Σεπτέμβριο αντίστοιχα.

Σε ώριμη φάση η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

Οι συμπτώσεις και οι συγκυρίες φαίνεται να ακολουθούν κατά πόδας την είσοδο ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς τόσο η πρώτη φάση του διαγωνισμού (εκδήλωση ενδιαφέροντος) όσο και η δεύτερη (υποβολή δεσμευτικών προσφορών) σημαδεύτηκαν από τη μανία της φύσης.

Στην πρώτη περίπτωση με την καταστροφική «Μήδεια», τον περασμένο Φεβρουάριο, που βύθισε στο σκοτάδι 250.000 κατοικίες λόγω της κακοκαιρίας και της βαρυχειμωνιάς. Τώρα με τις καταστροφικές πυρκαγιές που προκάλεσαν αναταραχή στην άσκηση της πολιτικής πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, αλλά πρωτίστως έντονο ανθρώπινο πόνο για τις ανυπολόγιστες ζημιές και τα κατεστραμμένα σπίτια.

Μια άκρως δυσμενής εξέλιξη που στερεί όχι μόνο χιλιάδες στρέμματα πρασίνου στο Λεκανοπέδιο, στην Εύβοια και την Πελοπόννησο, αλλά προκαλεί και τεράστιες καταστροφές στο δίκτυο της θυγατρικής της ΔΕΗ, που υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 20-25 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του διαγωνισμού δεν επηρεάζεται από τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών και επομένως οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΔΕΔΔΗΕ θα ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που έχει χαραχθεί.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, προτιμητέος επενδυτής είναι εφικτό να αναδειχθεί εντός του επόμενου μήνα ώστε στη συνέχεια να συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων που θα εγκρίνει την πώληση με στόχο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Ο πήχης για το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ έχει μπει πολύ ψηλά και δικαιολογείται από το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από κολοσσιαίους διεθνείς επενδυτικούς οίκους.

Η κυβέρνηση έχει υψώσει ένα δίχτυ προστασίας για να προχωρήσει η μεγάλη ιδιωτικοποίηση και προσβλέπει σε αυξημένο τίμημα άνω του 1,5 δισ. ευρώ, με τη λογιστική αξία να προσδιορίζεται στα 3 δισ. ευρώ.

Στην επόμενη και τελική κούρσα της παραχώρησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ συμμετέχουν εννέα funds, από τα οποία όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι τέσσερα εμφανίζονται ως πολύ ενεργά στο data room ζητώντας συνεχώς συναντήσεις και στοιχεία για τον Διαχειριστή. Οσοι παρακολουθούν από κοντά τον διαγωνισμό αναφέρουν ότι πίσω από αυτούς τους τέσσερις ισχυρούς μνηστήρες θα συνασπιστούν και κάποιοι μικρότεροι επενδυτές που δυσκολεύονται να βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη συμμετοχή τους. Δύο μάλιστα εκ των υποψηφίων θεωρούνται ήδη εκτός παιχνιδιού.

Στους υποψηφίους με ισχυρό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση συμπεριλαμβάνονται η CVC Capital Partners, με ισχυρότατη παρουσία σε διάφορα ελληνικά assets από τον τομέα του εμπορίου, της υγείας και των υποδομών, το αυστραλιανό fund Macquarie, εξίσου δραστήριο στους διαγωνισμούς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, το εξειδικευμένο fund στις υποδομές με έδρα το Λουξεμβούργο First Sentier και το αμερικανικό KKR.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές έχουν εντείνει τις επαφές τους τελευταία και με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) κάνοντας συναντήσεις και ζητώντας στοιχεία για το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρυθμιστής έχει προχωρήσει στην έγκριση του ρυθμιζόμενου ετήσιου εσόδου για την περίοδο 2021-2024, το οποίο ξεκινάει από τα 771 εκατ. ευρώ για το 2021 και φτάνει στα 798 εκατ. το 2024. Πρόσφατα μάλιστα η ολομέλεια συμπεριέλαβε στην περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ και κόστος 6 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε απορρίψει με προηγούμενη απόφασή της. Η έγκριση της ΡΑΕ, ωστόσο, για τα ρυθμιζόμενα έσοδα δεν φαίνεται να έχει κοινοποιηθεί ακόμη στον Διαχειριστή, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ζητούν διευκρινίσεις και τα επίσημα στοιχεία για να καθορίσουν τις προσφορές τους.

Η ΔΕΗ προσβλέπει πολλά στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς με την ολοκλήρωσή της θα αποκτήσει τους αναγκαίους πόρους για να μειώσει τον δανεισμό της και παράλληλα θα βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο εξωστρέφειας του ομίλου. Επιπλέον, η Επιχείρηση θα εξασφαλίσει έναν στρατηγικό εταίρο που θα υποστηρίξει τις νέες επενδυτικές ανάγκες για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου διανομής το οποίο τα προηγούμενα χρόνια στερήθηκε πολύτιμους πόρους αφήνοντας τρύπες στο δίκτυο λόγω της έλλειψης συντήρησης.

Από Σεπτέμβριο οι προσφορές και για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Ανάμεσα σε δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες θα κριθεί ο ανάδοχος της ΔΕΠΑ Υποδομών που ελέγχεται κατά 65% από το ΤΑΙΠΕΔ και 35% από τα ΕΛ.ΠΕ. και ανήκει στην κατηγορία των ώριμων ιδιωτικοποιήσεων.

Στις 15 Ιουλίου δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν για την εταιρεία που ελέγχει το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης αερίου από την ιταλική Italgas, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία και ανήκει στους κορυφαίους διαχειριστές της Ε.Ε., και από την τσεχική EP Investment Advisors με έδρα την Πράγα. Το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε πρόσφατα στην αποσφράγιση του τεχνικού φακέλου των προσφορών για τον έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων και αναμένεται, εκτός απροόπτου, μέσα στον επόμενο μήνα το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή. Επονται οι προβλεπόμενες εγκρίσεις από τη ΡΑΕ και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού με στόχο, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, την ολοκλήρωση και αυτής της συναλλαγής έως το τέλος του έτους.

Η αισιοδοξία που επικρατεί στο ένα σκέλος της δίδυμης αποκρατικοποίησης δεν ισχύει όμως για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, που έχει παγώσει λόγω της δικαστικής διένεξης με την Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE Α.Ε.

Η πρώην βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων έχει δικαιωθεί πρωτόδικα για τον τρόπο τιμολόγησής της από τη ΔΕΠΑ, καθώς το δικαστήριο της έχει επιδικάσει το ποσό των 61 εκατ. ευρώ έναντι συνολικής αποζημίωσης ύψους 302 εκατ. ευρώ που διεκδικούσε η εταιρεία. Ωστόσο, τόσο η ΔΕΠΑ όσο και η ELFE έχουν προσφύγει κατά της απόφασης, με την εκδίκαση των εφέσεων να έχει προσδιοριστεί για τον Σεπτέμβριο.

Αγκάθι στη συνεργασία των δύο πλευρών αποτελεί ο τρόπος τιμολόγησης του αερίου. Η βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων υποστηρίζει ότι καταχρηστικά μέχρι το 2015 αγόραζε αέριο τιμολογούμενο με ρήτρα πετρελαίου, γεγονός που επιβάρυνε το κόστος. Επίσης, αναφέρει ότι εάν η τιμή του αερίου είχε υπολογιστεί με βάση τις τιμές στα διεθνή hubs φυσικού αερίου, τότε δεν θα υπήρχε χρέος και η ΔΕΠΑ θα έπρεπε να καταβάλει χρήματα στην εταιρεία. O δικαστικός πόλεμος, πέρα από τις καθυστερήσεις που δημιουργεί, εγκυμονεί και κινδύνους, με μεγαλύτερο εξ αυτών, αν χάσει η ΔΕΠΑ, να πρέπει να αποζημιώσει για τη ρήτρα πετρελαίου και άλλους βιομηχανικούς πελάτες, κάτι που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου.

Γι’ αυτό και στην κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν αρχίσει να ξαναζεσταίνουν ένα παλιότερα σενάριο με δύο εναλλακτικές επιλογές: είτε την πώληση στρατηγικού ποσοστού της ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω Χ.Α., είτε την αυτόνομη πώληση του φιλέτου της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο Αττικής με 500.000 πελάτες φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και με ισχυρή καθαρή κερδοφορία 10,4 εκατ. ευρώ.

Υπόγεια Αποθήκη Καβάλας: Μακρύς ο δρόμος των προσφορών

Οσο για την παραχώρηση και μετατροπή του εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε χώρο αποθήκευσης (Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου – ΥΑΦΑ), οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται το 2022. Στη β’ φάση πέρασαν το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΣΦΑ και η Energean, αλλά εκκρεμεί η έκδοση του κανονισμού τιμολόγησης της ΥΑΦΑ από τη ΡΑΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη μεταξύ ΥΠΕΝ, Ρυθμιστικής Αρχής και ΤΑΙΠΕΔ, επισημάνθηκε από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ότι ο διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τον κανονισμό τιμολόγησης. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας έχει δεσμευτεί ότι ο σχετικός κανονισμός θα έχει εγκριθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

 

Διαβάστε ακόμη

Ρύθμιση οφειλών – 2η ευκαιρία – Πτωχευτικός: Τα 15 βήματα για να λάβετε βεβαίωση ευάλωτου δανειολήπτη

MAVA – Renault: Το μεγάλο ξεπούλημα και ο «Γολγοθάς» των εργαζομένων

Ο κήπος του Αστέρα Διαμαντούπολης (συνέχεια), ο υφέρπων ανασχηματισμός και το… πολύ ελληνικό Ελληνικό