Χωρίς βιασύνη αναμένεται να κινηθεί η κυβέρνηση στο μέτωπο των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της ενέργειας καθώς η πανδημία αλλάζει όλα τα δεδομένα, δυσχεραίνει τις μετακινήσεις και ανατρέπει κάθε σχεδιασμό.

Αντίθετα, την ανάγκη για επιτάχυνση του βηματισμού στην εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ, εκφράζουν κυβερνητικοί παράγοντες. Οι τιμές του νικελίου  έχουν υποχωρήσει στα 11.850 δολάρια ο τόνος, με αρμόδιες πηγές να στέλνουν το μήνυμα ότι «πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα». Υπενθυμίζεται ότι για την βιομηχανία, η κυβέρνηση έχει δώσει περιθώριο ενός χρόνου για την εξεύρεση λύσης που εκπνέει το α΄τρίμηνο του 2021. Στην ΛΑΡΚΟ, έχει ήδη εγκατασταθεί ειδικός διαχειριστής, ο οποίος θα λάβει και την τελευταία κρατική επιχορήγηση ώστε η εταιρία να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι να βρεθεί κάποιος ενδιαφερόμενος και να αγοράσει τμήμα του ενεργητικού της.

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, το ΥΠΕΝ επιδιώκει αφενός να διατηρήσει σε εγρήγορση το πρόγραμμα για την πώληση σημαντικών περιουσιακών assets που θα συμβάλλουν στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας αφετέρου αυτό να γίνει με τους καλύτερους όρους.

Όμως η συγκυρία που διανύουμε δεν προσφέρει ούτε τις επιθυμητές αποτιμήσεις αλλά ούτε και το κατάλληλο κλίμα για να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον.

Αρχής γενομένης από την αγορά πετρελαίου που η κρίση δοκιμάζει τις αντοχές του σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, είναι φυσικό να παρατείνεται επ΄αόριστον η πώληση των ΕΛΠΕ, η οποία είχε «παγώσει» και προ κρίσης.

Ο προβληματισμός επεκτείνεται και στον τομέα των υδρογοναθράκων καθώς το κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς γίνεται εχθρικό για αυτού τους είδους τις επενδύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στον τομέα αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΥΠΕΝ.

Ένα βήμα πίσω, αναμένεται να πάει και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αφού οι συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία μετακινούν το χρονοδιάγραμμα και σβήνουν τις ελπίδες για ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, στο  οποίο πόνταρε η ελληνική πλευρά για να διευρύνει τον ανταγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι για την ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή έχουν δικαίωμα προτίμησης οι Κινέζοι της State Grid.  

Στην ΔΕΠΑ, το ΥΠΕΝ κινήθηκε στην κόψη του ξυραφιού. Αρχικά με το διαγωνισμό για τις Υποδομές και μεσούσης της κρίσης, με την επιμονή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, να προχωρήσει η α΄ φάση της διαδικασίας για την ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που κινητοποίησε την αφρόκρεμα ελληνικών ενεργειακών ομίλων και της Shell αλλά η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι δεν θα ρισκάρει να εξελιχθεί μέχρι να ομαλοποιηθεί το κλίμα στην αγορά.

Εκ των πραγμάτων στο στάδιο που βρίσκεται ο διαγωνισμός το «μαχαίρι και το καρπούζι» έχει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο καλείται να προχωρήσει την διαδικασία της προεπιλογής και να αποφασίσει με ποιους από τους εννέα υποψήφιους θα προχωρήσει.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η πορεία της νόσου δεν μπορεί από το να οδηγεί τις εξελίξεις και σε αυτό τον τομέα, εκτιμώντας ότι η αναβολή μπορεί να είναι από δίμηνη έως και πολύμηνη ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα στην αγορά.

Το ίδιο ισχύει και για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία έχει δρομολογηθεί από το ΥΠΕΝ για τον Σεπτέμβριο και ήδη προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τον τεχνικό σύμβουλο αλλά και η πώληση της υπόγειας αποθήκης στην Καβάλα. Από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι για την πώληση εκκρεμούν κάποιες διαδικασίες, αρμοδιότητας της ΡΑΕ και του ΤΑΙΠΕΔ που θα δρομολογηθούν άμεσα.

Τον προηγούμενο μήνα υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που περιγράφει τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την παραχώρηση της χρήσης, την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) από τους υφυπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας.