Την αυλαία δύο πολύ μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων από τις οποίες πρόκειται να αντληθούν έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ κατεβάζει το ΤΑΙΠΕΔ και η ΔΕΗ με την ολοκλήρωση των δύο διαγωνισμών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και το ΔΕΔΔΗΕ.
Πρόκειται για δύο παράλληλες διαδικασίες για τις οποίες η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού που συγκέντρωσαν αλλά και των υψηλών τιμημάτων που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα καταβληθούν.
Η εξέλιξη των διαγωνισμών δίνει και άλλο αέρα στον πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ ώστε να μπορέσει να μεταφέρει το μήνυμα της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας αλλά και την εμπιστοσύνη κορυφαίων διεθνών επενδυτών στα ελληνικά asset.
Για σήμερα έχει προβλεφθεί από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, η υποβολή της βελτιωμένης προσφοράς από την ιταλική Italgas που ήταν ο πλειοδότης του διαγωνισμού για να καταλήξει το ΔΣ στον προτιμητέο επενδυτή.
Για αύριο είναι προγραμματισμένο εκτός απροόπτου το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για τον διαχειριστή του δικτύου διανομής στον οποίο κοντράρονται οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι του πλανήτη: CVC Capital, KKR, Macquarie και First Sentier.
Aπό τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, οι Ιταλοί, οι οποίοι ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί εδώ και μήνες για την ΔΕΠΑ Υποδομών έχουν υποβάλλει ένα τίμημα μεταξύ 700 και 800 εκατ. ευρώ που τους έδωσε τον αέρα του νικητή από την περασμένη Πέμπτη που αποσφραγίστηκαν οι δεσμευτικές προσφορές.
Η Italgas δεν έκρυψε ποτέ το μεγάλο ενδιαφέρον της για τα δίκτυα φυσικού αερίου και η απόκτηση της ελληνικής εταιρείας της δίνει το πλεονέκτημα του κυρίαρχου παίκτη στο σύνολο της αγοράς καθώς αποκτά το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (πρόκειται να αποκτήσει και το υπόλοιπο 49%) και το 100% της ΔΕΔΑ (υπόλοιπη Ελλάδα).
Με τα αποκαλυπτήρια του προτιμητέου επενδυτή, θα ακολουθήσει η σύναψη της σύμβασης αγοραπωλησίας, που θα σταλεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ παράλληλα θα χρειαστεί και η έγκριση της Κομισιόν.
Η Italgas αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο διαχειριστή δικτύων φυσικού αερίου. Διαχειρίζεται πάνω από 70.000 χιλιόμετρα και εξυπηρετεί 7,5 εκατ. τελικούς καταναλωτές με μερίδιο περίπου 35% στην αγορά. Βασικός της μέτοχος είναι η CDP Reti, που ελέγχεται από το ιταλικό Δημόσιο, ενώ μειοψηφικό ποσοστό κατέχει η State Grid, ευρύτερα γνωστή στην Ελλάδα από την συμμετοχή της στον ΑΔΜΗΕ.
Η εξέλιξη με την ΔΕΠΑ Υποδομών ενδυναμώνει την Ιταλική παρουσία των ενεργειακών ομίλων καθώς στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ήδη μέσω του ΔΕΣΦΑ η Snam, η οποία συμμετέχει και στον TAP, η ENEL, από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους των ΑΠΕ, η Edison, η οποία μαζί με τα ΕΛΠΕ ελέγχουν την Elpedison και η ENI στην ΖΕΝΙΘ.
Στο μέτωπο του ΔΕΔΔΗΕ, η εμφάνιση τεσσάρων τελικά υποψηφίων ανεβάζει τις προσδοκίες του τιμήματος με τα αισιόδοξα σενάρια να μιλούν για άντληση εσόδων από τη μεταβίβαση του 49% ακόμη και άνω από το 1,5 δισ. ευρώ. Στόχος της ΔΕΗ είναι η ολοκλήρωση της συναλλαγής προς τα τέλη του έτους.