Το νέο επιθετικό σχέδιο της Ιαπωνίας για την πρωτοκαθεδρία στην καθαρή ενέργεια αναταράσσει την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, την οποία βοήθησε να πρωτοστατήσει πριν από 60 χρόνια.
Η χώρα, ο κορυφαίος εισαγωγέας ΥΦΑ στον κόσμο, ζήτησε, όπως αναφέρει το Bloomberg, την αντικατάσταση του φυσικού αερίου από περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, σε ένα αναθεωρημένο σχέδιο που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα. Η αλλαγή στοχεύει στη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ΥΦΑ κατά το μισό αυτή τη δεκαετία, δημιουργώντας αναταραχή για τις ιαπωνικές εταιρείες κοινής ωφέλειας, καθώς και για προμηθευτές από το Κατάρ μέχρι την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.
Οι αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές θα έχουν αποτέλεσμα οι αγοραστές ΥΦΑ της Ιαπωνίας να μειωθούν κατά ένα τρίτο έως το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με traders και αναλυτές. Θα αναγκάσουν τις εγχώριες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να εγκαταλείψουν τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες ΥΦΑ, οι οποίες αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά των εισαγωγών της χώρας, αυξάνοντας παράλληλα την εξάρτηση από την πιο ταραχώδη αγορά άμεσης παράδοσης.
Ο κίνδυνος των τιμών
«Η κίνηση θα μειώσει περαιτέρω την προθυμία των αγοραστών ΥΦΑ της Ιαπωνίας να υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες που εκτείνονται πέρα από το 2030, γεγονός που θα τους αφήσει πιο εκτεθειμένους σε βραχυπρόθεσμες δυναμικές τιμών εάν η ζήτηση καταλήξει υψηλότερα από το στόχο», δήλωσε ο Σαούλ Καβόνικ, αναλυτής ενέργειας στην Credit Suisse Group AG.
Η πολιτική αυτή ήταν μια έκπληξη για τους προμηθευτές σε όλο τον κόσμο. Το φυσικό αέριο, -κάποτε ευρέως γνωστό ως γέφυρα για ένα πράσινο μέλλον-, άρχισε να υποχωρεί καθώς ορισμένες κυβερνήσεις ενισχύουν τις προσπάθειες για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής και το κόστος των ΑΠΕ μειώνεται δραστικά. Μέχρι πρόσφατα, η Ιαπωνία θεωρούσε το φυσικό αέριο ως καθαρότερη εναλλακτική λύση για τον άνθρακα.
Για να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της πτώσης του ΥΦΑ κατά 50%, η χώρα θα πρέπει να επανεκκινήσει σχεδόν όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της – μια δύσκολη υπόθεση λαμβάνοντας υπόψη τις ισχυρές τοπικές αντιδράσεις. Η αβεβαιότητα θα αναγκάσει την Ιαπωνία να βυθιστεί στην αγορά άμεσης παράδοσης ή να υπογράψει βραχυπρόθεσμες συμβάσεις, οι οποίες σήμερα αποτελούν μόνο το 30% των συνολικών εισαγωγών.
«Αναπόφευκτα, το μερίδιο της άμεσης παράδοσης και των βραχυπρόθεσμων αγορών αναμένεται να αυξηθεί», δήλωσε ο Χιρόσι Χασιμότο, αναλυτής στο Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας της Ιαπωνίας. «Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας αναμένεται να μειώσουν τις περιόδους των συμβάσεων καθώς και τους όγκους όχι μόνο λόγω της νέας πολιτικής, αλλά και της αβεβαιότητας σχετικά με τις απαιτήσεις από μεμονωμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες».
Η επιθυμία της Ιαπωνίας για μακροπρόθεσμες συμφωνίες ΥΦΑ βοήθησε στην οικοδόμηση και τη διατήρηση της βιομηχανίας από τη δεκαετία του 1960. Οι προσφορές που διαρκούν περισσότερο από 20 χρόνια αποτελούν πυλώνες για νέα έργα εξαγωγής ΥΦΑ και χωρίς αυτές είναι δύσκολο για τους ομίλους να λάβουν υποστήριξη από τράπεζες και επενδυτές για νέα τερματικά ή επεκτάσεις.
Αυτά είναι άσχημα νέα για το Κατάρ, το οποίο αυξάνει επιθετικά την παραγωγή και για προτεινόμενα έργα από τις ΗΠΑ έως την Παπούα Νέα Γουινέα που αγωνίζονται για επενδύσεις.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που έχουν μερίδιο σε εξαγωγικές εγκαταστάσεις ΥΦΑ είναι πιθανό να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε τερματικούς σταθμούς εισαγωγής και έργα ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία προκειμένου να αυξήσουν τη ζήτηση για τα καύσιμα τους, ανέφεραν traders Αυτό θα μετατρέψει την Ιαπωνία σε μεσάζοντα ΥΦΑ καθώς η εγχώρια κατανάλωση μειώνεται.
Εξισορρόπηση χαρτοφυλακίων
Οι ιαπωνικές εταιρείες ήδη αναζητούσαν συμβόλαια βραχυπρόθεσμης διάρκειας κάτω των 10 ετών, καθώς ο μειωμένος πληθυσμός και η πρόοδος της ενεργειακής απόδοσης σηματοδοτούσε ότι η ζήτηση ΥΦΑ της είχε ήδη κορυφωθεί την τελευταία δεκαετία. Όμως, οι νέοι στόχοι της κυβέρνησης δείχνουν ότι η ζήτηση θα μειωθεί περισσότερο από το αναμενόμενο και απαιτείται από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την εξισορρόπηση των χαρτοφυλακίων ΥΦΑ.
Εάν επιτευχθούν οι στόχοι του 2030, η ζήτηση ΥΦΑ της Ιαπωνίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 25 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με αναλυτή του BloombergNEF. Η Ιαπωνία εισήγαγε 74,4 εκατομμύρια τόνους το 2020.
Πάντως, οι ιαπωνικές εταιρείες θα σκεφτούν δύο φορές πριν ανανεώσουν συμβόλαια παλαιού τύπου ή επενδύσουν σε νέες εγκαταστάσεις εξαγωγής. Η παλαιότερη συμφωνία ΥΦΑ της Ιαπωνίας με την Ινδονησία, η οποία ίσχυε για σχεδόν 50 χρόνια, λύθηκε πέρυσι λόγω της αβεβαιότητας που επιδεινώθηκε από την πανδημία κορωνοϊού.