Δύο ιαπωνικές εταιρείες συνεργάζονται για να επιτύχουν έναν μεγάλο στόχο: την παραγωγή υδρογόνου στο φεγγάρι.

Η Takasago Thermal Engineering σχεδίασε έναν μίνι ηλεκτρολύτη που μπορεί να προσαρμοστεί σε χαμηλή βαρύτητα και να αντέξει τις έντονες δονήσεις ενός πυραύλου κατά την απογείωση. Μόλις φτάσει στο διάστημα, η μηχανή παραγωγής υδρογόνου θα λειτουργεί εξ αποστάσεως από το Κέντρο Ελέγχου Αποστολών του ispace στο Τόκιο.

«Αρχίσαμε να μελετάμε το υδρογόνο πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Τώρα, αναπτύσσουμε έναν ηλεκτρολύτη μεγάλης κλίμακας. Αυτό που θα κάνουμε στο διάστημα θα μας δώσει συγκεκριμένη τεχνολογία και δεξιότητες για να… διαφοροποιηθούμε από τους ανταγωνιστές», δήλωσε ο Hiroyuki Muraoka, εκτελεστικός διευθυντής της Takasago Thermal Engineering, σε συνέντευξή του στο »CNBC Tech: The Edge».

Για την αποστολή που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί μέχρι το τέλος του 2024, η Takasago φέρνει μια μικρή ποσότητα γήινου νερού για την ηλεκτρόλυση. Αν το πείραμα πάει όπως έχει προγραμματιστεί, η εταιρεία θα επεκταθεί και τελικά θα παράγει υδρογόνο από σεληνιακό νερό σε επερχόμενες αποστολές.

«Το πιο δύσκολο σημείο είναι η προσαρμογή στη χαμηλή βαρύτητα. Στο φεγγάρι, η βαρύτητα είναι το ένα έκτο σε σύγκριση με εκείνη της Γης», δήλωσε ο Atsushi Kato, διευθυντής της Takasago Thermal Engineering.

«Πρόκειται για μια πειραματική αποστολή. Μόλις λάβουμε τα δεδομένα, τότε θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε όχι μόνο εμείς οι ίδιοι, αλλά και εταιρείες που έχουν ενδιαφέρον να συνεργαστούν μαζί μας», δήλωσε ο Muraoka.

Ο ηλεκτρολύτης θα ταξιδέψει με την προσεδάφιση της ispace, μια βελτιωμένη έκδοση του πρώτου μοντέλου της εταιρείας, το οποίο απογειώθηκε το 2022, αλλά απέτυχε να προσεδαφιστεί στο φεγγάρι. Το Lander θα μεταφέρει επίσης ένα rover, το οποίο θα εξερευνήσει τη σεληνιακή επιφάνεια και θα συλλέξει δεδομένα, και θα τροφοδοτεί με ηλιακή ενέργεια τον ηλεκτρολύτη.

«Μόλις ολοκληρώσαμε όλες τις τελικές δοκιμές του συστήματος και τις περιβαλλοντικές δοκιμές. Όλα τα ωφέλιμα φορτία είναι επίσης έτοιμα για κύλιση. Επιλέξαμε προσεκτικά το σημείο προσεδάφισης για να αποφύγουμε ένα παρόμοιο ζήτημα στην Αποστολή 2. Και φυσικά, βελτιώσαμε και το λογισμικό μας», δήλωσε ο επικεφαλής τεχνολογίας της ispace, Ryo Ujiie, στην εκπομπή “The Edge” του CNBC.

Εάν η αποστολή αποδειχθεί επιτυχής, θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για τη χρήση του υδρογόνου ως προωθητικού υλικού για διαστημόπλοια, καθώς και να διευρύνει τις δυνατότητες εξερεύνησης του διαστήματος.

«Αν φτιάξουμε έναν σταθμό φυσικού αερίου στο φεγγάρι, μπορούμε να ζήσουμε μακριά, όπως στον Άρη κ.ο.κ.», δήλωσε ο Ujiie.

Η αποστολή 2 αναμένεται να εκτοξευθεί με πύραυλο της SpaceX το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Το Ispace στοχεύει να αυξήσει τη συχνότητα των σεληνιακών προσεδαφίσεων και ήδη εξετάζει την αποστολή 3.

Διαβάστε ακόμη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα οινοποιεία της Ευρώπης

Ο Έλληνας επιστήμονας που δώρισε $400 εκατ. στο Πανεπιστήμιο Columbia – Το αποτύπωμά του στη φαρμακοβιομηχανία

Νέα φάμπρικα φοροδιαφυγής με πανάκριβα κινητά χωρίς ΦΠΑ (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ