Αν κάποιος περπατήσει στις οδούς Τορκουάτο Τάσο και Πινιόλο στο Μπέργκαμο, με τα αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα και τα ιστορικά καταστήματα, λίγα λεπτά από την «καρδιά» της μεσαιωνικής πόλης της Βορείου Ιταλίας, και χαμηλώσει το βλέμμα του θα παρατηρήσει… ψάρια να «ξεπηδούν» από τα φρεάτια.

Πώς, όμως, βρέθηκαν ψάρια σε μία πόλη που απέχει από τη θάλασσα τουλάχιστον 200 χλμ.; Πρόκειται για σχέδια που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση ειδικών στένσιλ από μαθητές του καλλιτεχνικού Λυκείου Φαντόνι, στο πλαίσιο καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τη θαλάσσια ρύπανση.

Η εκστρατεία με τίτλο «Η θάλασσα αρχίζει από εδώ» καλεί τους πολίτες να μην πετούν αποτσίγαρα και άλλα απόβλητα στα φρεάτια της πόλης, καθώς είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν στη θάλασσα.

Η πρωτοβουλία των τοπικών ενώσεων Il Cerchio di Gesso και Borgo del Tasso, σε χρηματοδότηση του Δήμου του Μπέργκαμο και με τη συμμετοχή των μαθητών του τμήματος με κατεύθυνση Αρχιτεκτονική και Περιβάλλον, θέλει να αφυπνίσει τους κατοίκους σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα με την λανθασμένη απόρριψη τσιγάρων.

Photo: Instagram/ Comunedibergamo

Τα αποτσίγαρα που περνούν μέσα από τους αγωγούς φτάνουν στη θάλασσα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των μη βιοδιασπώμενων αποβλήτων στη Μεσόγειο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το τοπικό δίκτυο BergamoNews υπολογίζεται πως 195 εκατ. αποτσίγαρα απορρίπτονται στην Ιταλία κάθε μέρα, αριθμός που οι αρμόδιες αρχές αισιοδοξούν θα περιοριστεί μετά την απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Photo: Instagram/ Comunedibergamo

Σε μία προσπάθεια, λοιπόν, να αναδειχθούν οι επιπτώσεις από τις κακές συνήθειες των ανθρώπων, οι ντόπιοι κι ειδικότερα οι μαθητές των σχολείων κλήθηκαν να σκεφτούν ιδέες για τη δημιουργία ενός λογοτύπου με σκοπό να τοποθετηθεί στις αποχετεύσεις της περιοχής.

Το Λύκειο Φαντόνι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και οι μαθητές κατέθεσαν τις προτάσεις τους και αναδείχθηκαν νικητές, με αμοιβή 50 ευρώ έκαστος για την αγορά υλικών σχεδίου.

Στη συνέχεια και συνοδεία της καθηγήτριας Ρεμπέκα Λιμόντα, ψέκασαν τα στένσιλ με τα ψάρια και τους αστερίες στα φρεάτια.

Photo: Instagram/ Comunedibergamo

Η δημοτική σύμβουλος Κλάουντια Λεντζίνι, δήλωσε στο Bergamo Tomorrow πως το έργο παρακινεί τους πολίτες να προβληματιστούν σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των καθημερινών τους ενεργειών και εξήγησε ότι «κάθε μικρή ενέργεια έχει συνέπειες και, μέσω αυτής της εκστρατείας, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό ακόμα περισσότερο».

Παράλληλα, η Οριάνα Ρουτζίνι, δημοτική σύμβουλος για την οικολογική μετάβαση και το περιβάλλον τόνισε πως ακόμα και τα αποτσίγαρα μπορούν να ενταχθούν στην αλυσίδα της ανακύκλωσης, καθώς «έπειτα από προσεκτικό καθαρισμό, ακόμη και αυτά μπορούν να μετατραπούν σε πολυμερή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή αντικειμένων, όπως σκελετοί γυαλιών ή λαβές ομπρελών».

Τρανταχτό παράδειγμα της ανακύκλωσης αποτελεί η Σλοβακία, όπου τα αποτσίγαρα μετατρέπονται σε ειδική ίνα, η οποία αποτελεί υλικό για την παρασκευή ασφάλτου.

«Έξυπνοι κάδοι» συμπιέζουν απόβλητα

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το κρυμμένο στολίδι της Λομβαρδίας αποκαλύπτει την «πράσινη» και βιώσιμη πλευρά του.

Πρόσφατα τοποθετήθηκαν σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης 150 «έξυπνοι κάδοι», χωρητικότητας 120 λίτρων, στους οποίους μπορούν να τοποθετηθούν πλαστικά και χάρτινα απόβλητα που συμπιέζονται και είναι έτοιμα για ανακύκλωση.

Οι «έξυπνοι κάδοι» αντικαθιστούν εν μέρει τους συμβατικούς κάδους χωρητικότητας μόλις 80 λίτρα, ενώ πρόκειται να τοποθετηθούν και 20 κάδοι για τη συγκέντρωση γυάλινων συσκευασιών.

Κύριος στόχος είναι η αντιμετώπιση των σκουπιδιών στο δρόμο, τα οποία σύμφωνα με υπολογισμούς έφτασαν τους 2.800 τόνους το 2023 και τους 3.000 τόνους το 2024.

Photo: Instagram/ Comunedibergamo

Επιπλέον, έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση ειδικού συρταριού, στο οποίο συγκεντρώνονται και συμπιέζονται αποτσίγαρα.

Όσο για τη λειτουργία τους δεν είναι απαραίτητη η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς στην επιφάνειά τους διαθέτουν ηλιακούς συλλέκτες που τους καθιστούν αυτόνομους. Την ίδια ώρα, έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι προσβάσιμοι σε όλους, καθώς διαθέτουν διπλό άνοιγμα, ένα με χειρολαβή και ένα με πεντάλ.

Όταν ο κάδος είναι πλήρης, δεδομένα αποστέλλονται ηλεκτρονικά, επιτρέποντας την απομακρυσμένη λειτουργία από τους χειριστές, με αποτέλεσμα να περιορίζονται κόστος και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η πρωτοβουλία με συνολικό κόστος 984.000 ευρώ- κονδύλια από το Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας – αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη βελτίωση της χωριστής συλλογής απορριμμάτων και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Βέβαια, ο Δήμος του Μπέργκαμο βρίσκεται ήδη σε καλό σημείο σχετικά με την ανακύκλωση, καθώς το συνολικό ποσοστό ξεπερνά το 77%, συγκριτικά με τον μέσο όρο της χώρας που αγγίζει το 66%.

Photo: Instagram/ Comunedibergamo

Διαβάστε ακόμη 

Dream home: «Παράδεισος προς πώληση» στη Μύκονο για 19 εκατ. ευρώ (pics)

Ρεύμα: Καθαρά Δευτέρα με… ούριο άνεμο στην τιμή από τις ΑΠΕ (pics) 

Γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2025 (πίνακας) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα