Το τυπικό σκέλος ολοκληρώθηκε και ανοίγει ο δρόμος για να μπει σε τροχιά υλοποίησης ένα έργο με ουσιαστική, αλλά συμβολική σημασία. Ο λόγος για το υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας στον Άη Στράτη. Ένα νησί που κουβαλάει φορτισμένη ιστορία από το παρελθόν, αλλά φιλοδοξεί να γράψει τη νέα «πράσινη σελίδα» του για την επόμενη μέρα.
Η (ομόφωνη) απόφαση ανακήρυξης ως οριστικού αναδόχου της Τέρνα Ενεργειακής, που έγινε από το Δ.Σ. του ΚΑΠΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, δίνει στον μεγαλύτερο εγχώριο όμιλο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, αλλά και μεγαλύτερο ελληνικών συμφερόντων επενδυτή ΑΠΕ διεθνώς, το «έναυσμα» προκειμένου να θέσει τη δική του «σφραγίδα» σε αυτό το μικρό, -για τα δεδομένα της ΤΕΝΕΡΓ-, αλλά ταυτόχρονα πρωτοποριακό έργο.
Η αφετηρία, η χαμένη δεκαετία και ο διαγωνισμός
Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει από μόνη της τη δική της μακρά ιστορία. Και αυτό καθώς η αφετηρία της βρίσκεται στο 2011, δηλαδή μια ολόκληρη δεκαετία πριν, όταν το ΚΑΠΕ και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου υπέγραψαν τη σχετική αρχική συμφωνία. Στη συνέχεια ο «φάκελος χάθηκε» λόγω και των γνωστών παθογενειών της ελληνικής διοίκησης. Όλα αυτά μέχρι πέρυσι που η ΡΑΕ με απόφασή της προχώρησε σε καθορισμό «ειδικού πλαισίου λειτουργίας και διαχείρισης του ερευνητικού-επιδεικτικού υβριδικού σταθµού και του ηλεκτρικού συστήµατος της νήσου Άγιος Ευστράτιος, κατά παρέκκλιση του Κώδικα ∆ιαχείρισης Μη ∆ιασυνδεδεµένων Νησιών», την οποία ακολούθησε αντίστοιχη απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος.
Έτσι, κατέστη δυνατό να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός τον Ιούνιο. Στις 16 Οκτωβρίου η Τέρνα Ενεργειακή βγήκε προσωρινός ανάδοχος με τον συνολικό προϋπολογισμό για τις εργασίες κατασκευής και τις υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης για 12 χρόνια να ανέρχεται σε 7,71 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), ενώ η διάρκεια κατασκευής θα είναι 25 μήνες. Εκείνη την περίοδο μάλιστα πληροφορίες μιλούσαν και για εξαιρετικά «δημοφιλείς» πιθανές συνέργειες, καθώς, όπως αναφερόταν, ενδιαφέρον για τους συσσωρευτές αποθήκευσης ενέργειας είχε εκδηλωθεί από την πλευρά της αμερικανικής Tesla.
Τι θα περιλαμβάνει το καινοτόμο project
Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία:
-ενός Υβριδικού Σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια, έναν φωτοβολταϊκό σταθμό, συσσωρευτές αποθήκευσης και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου.
-ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεθέρμανσης για τον οικισμό του Αη Στράτη, συμπεριλαμβανομένων των κτηριακών εγκαταστάσεων. Το σύστημα τηλεθέρμανσης θα περιλαμβάνει κεντρικές μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας (δεξαμενές θερμού νερού), καθώς και το δίκτυο διανομής της θερμικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Η θερμική ενέργεια που θα παράγεται, θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και θερμού νερού στα κτήρια ολόκληρου του οικισμού του Αγ. Ευστράτιου.
Τα δύο υποσυστήματα θα συνεργάζονται και θα λειτουργούν ως ένα. Στόχος είναι η διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού σε ποσοστό μεγαλύτερο από 85% και παράλληλα η μεγιστοποίηση της κάλυψης των αναγκών των κατοίκων σε θέρμανση και σε θερμό νερό χρήσης, από ΑΠΕ.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αη Στράτης θα εξελιχθεί σε ένα από τα ελάχιστα, -πιθανά και το δεύτερο, μετά την Τήλο-, ενεργειακά αυτόνομα νησιά της Μεσογείου.
Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα έργο-πιλότο με στόχο καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα από τα έσοδα της πώλησης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας που σήμερα καλύπτονται από τοπικό ντιζελοκίνητο σταθμό της ΔΕΗ, σόμπες και καυσόξυλα…
Το στοίχημα εντοπίζεται στην οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος ενώ είναι σαφές ότι ο ανάδοχος, η Τέρνα Ενεργειακή, δεν επιδιώκει να καταγράψει κέρδος από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Άλλωστε, το να μετατρέψεις ένα νησί που δεν διαθέτει ούτε «δείγμα» ΑΠΕ, σε ενεργειακά αυτόνομο με διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών σε ποσοστό 85% αποτελεί από μόνο του το μεγαλύτερο «κέρδος»…