«Φανταστείτε μια Σκωτία όπου η φύση βρίσκεται σε αφύπνιση. Όπου ένα πλούσιο μωσαϊκό από ενδημικά δάση, υγροβιότοπους, λιβάδια με αγριολούλουδα και βοσκοτόπια αποκαθίσταται. Όπου η γη και οι θάλασσες σφύζουν από ζωή. Όπου οι άνθρωποι αισθάνονται συνδεδεμένοι με τον φυσικό κόσμο, όπου κι αν ζουν. Και όπου οι επιχειρήσεις που βασίζονται στη φύση υποστηρίζουν ακμάζουσες κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Φανταστείτε τη Σκωτία ως το πρώτο Έθνος Αποκατάστασης της Φύσης στον κόσμο», κάπως έτσι υποδέχεται τους αναγνώστες η Scottish Rewilding Alliance.
Η ένωση με έδρα το Φίντχορν της Σκωτίας απαρτίζεται από 26 οργανώσεις που μοιράζονται έναν κοινό στόχο: Να καταστήσουν δυνατή την αποκατάσταση της φύσης στην περιοχή. Μέσω κοινής ατζέντας σχετικά με το χαρακτηριστικό σκωτσέζικο τοπίο η ένωση παροτρύνει την κυβέρνηση να ανακηρύξει τη Σκωτία το πρώτο έθνος στον κόσμο που θα ανακτήσει τη χαμένη φύση. Σκοπός είναι η αποκατάσταση του 30% της γης και των θαλασσών ώστε να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που θα υποστηρίζει τοπικές οικονομίες βασισμένες στη φύση.
Η πρωτοβουλία κίνησε το ενδιαφέρον ενός αναπάντεχου συμμάχου, ο οποίος με μήνυμα του στάθηκε στο πλευρό της ένωσης. Ο λόγος για τον γνωστό για την περιβαλλοντική δράση βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram, που αριθμεί 62,1 εκατ. ακολούθους, στήριξε την προσπάθεια της Scottish Rewilding Alliance.
«Η Scottish Rewilding Alliance προτρέπει τη σκωτσέζικη κυβέρνηση να ανακηρύξει τη Σκωτία έθνος για την αποκατάσταση της φύσης, με τη δέσμευση ότι θα ανακτήσει σε ποσοστό 30% τη γη και τις θάλασσες προς όφελος της φύσης, του κλίματος και των ανθρώπων. Πριν περίπου 6.000 χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Σκωτίας καλυπτόταν από πυκνά δάση, διάσπαρτα με πλούσιους θάμνους, ρείκια και έλη. Σήμερα, αντιθέτως, το τοπίο έχει γυμνούς λόφους, με εξαιρετικά υποβαθμισμένα βοσκοτόπια προβάτων (τα αποκαλούμενα “ναυάγια”) και μη γηγενείς φυτείες ελάτης. Με αυτήν την εκστρατεία, η Σκωτία θα μπορούσε να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην αναγέννηση των τοπίων της, στην εξασφάλιση καθαρού αέρα και νερού, στην αποθήκευση άνθρακα, στη μείωση των πλημμυρών, στην αποκατάσταση της άγριας ζωής και στη βελτίωση της ζωής των ντόπιων», αναφέρει η ανάρτηση που συνοδεύεται από δεκάδες σχόλια χρηστών.
Η ένωση έχει δημιουργήσει ένα ταμείο αποκατάστασης της φύσης ύψους 65 εκατομμυρίων λιρών και έχει ήδη επενδύσει σχεδόν 40 εκατομμύρια στερλίνες από το 2021, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 150 έργα και έχουν στηριχθεί τοπικές επιχειρήσεις για να ενισχυθεί ο φυσιοτουρισμός, έχει βελτιωθεί η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου και το θαλάσσιο περιβάλλον σε όλη τη Σκωτία, έχουν σχεδιαστεί κοινοτικοί κήποι, αλλά η Scottish Rewilding Alliance δεν σταματά εδώ.
Στο πλαίσιο πρόσφατης εκστρατείας της Rewilding Britain στόχος ήταν η συγκέντρωση 200.000 λιρών για την οικονομική στήριξη της ένωσης για «μία πιο πράσινη, πιο δίκαιη Σκωτία στην οποία οι κοινότητες και η φύση ευδοκιμούν μαζί» όπως είπε ο Κέβιν Κάμινγκ, μέλος της Scottish Rewilding Alliance.
Όπως εξήγησε στόχος είναι η «αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων της φύσης και του κλίματος, και παράλληλα μία σειρά θετικών στοιχείων για τους ανθρώπους όπως καλύτερη υγεία, νέες θέσεις εργασίας, επισιτιστική ασφάλεια, υγιή ποτάμια και θάλασσες».
Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει δεσμευτεί ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες για έργα αποκατάστασης ώστε να ανακτηθεί η φύση κατά 30%. Όσο για τον Ντι Κάπριο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνει το ενδιαφέρον του για περιβαλλοντικά ζητήματα και δη στη Σκωτία, αφού συμμετείχε στη Σύνοδο COP26 που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη:
Στην Ε.Ε το Πρόγραμμα Σταθερότητας – Πώς θα κινηθεί η οικονομία μέχρι το 2027
Εφορία…. παντού – Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ