Είναι μικροσκοπικό, μπορεί να βρίσκεται στην αυλή σας αυτή τη στιγμή, δε δαγκώνει, δεν τσιμπάει, αλλά πηδάει!

Τα κολλέμβολα Dicyrtomina minuta της οικογένειας Dicyrtomidae κάνουν τις πιο γρήγορες τούμπες στον κόσμο, καταφέρνοντας ακόμα και 368 περιστροφές ανά δευτερόλεπτο αν νιώσουν ότι απειλούνται.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Integrative Organismal Biology, σύμφωνα με την οποία το άλμα τους είναι το πιο γρήγορο στη φύση.

Τα αρθρόποδα, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, χρησιμοποιούν το άλμα για να μετακινούνται ή για να ξεφύγουν από ένα αρπακτικό. Κάνοντας αυτό απελευθερώνουν γρήγορα αποθηκευμένη ενέργεια.

Τα κολλέμβολα είναι από τα πιο συνηθισμένα αρθρόποδα με περισσότερα από 8.000 είδη, τα οποία εντοπίζονται σε επιφάνειες ξύλου, κοντά στο νερό, σε φυτά, στο έδαφος και ανάμεσα στα πεσμένα φύλλα.

Ωστόσο, παρά την αφθονία τους και παρότι βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά σημεία, η συμπεριφορά τους και δη το άλμα που πραγματοποιούν με την ουρά τους, η οποία θυμίζει ελατήριο και έχει διχαλωτή μορφή, δεν είχε μελετηθεί στο παρελθόν. Επιπλέον, όπως αναφέρει η έκθεση, τα ανατομικά χαρακτηριστικά της ουράς της δεν εντοπίζονται σε άλλα αρθρόποδα.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ κατέγραψε με κάμερα υψηλής ευκρίνειας το άλμα των ζωυφίων, καταγράφοντας μεταξύ 4.500 και 40.000 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το έντομο μπορεί να πηδήξει 60 φορές ψηλότερα και 100 φορές περισσότερο από το μήκος του σώματός του, ενώ μπορεί να φτάσει τις 368 περιστροφές ανά δευτερόλεπτο. Όλα αυτά χάρη στο ανατομικό χαρακτηριστικό με τη μορφή διχάλας, τη λεγόμενη φούρκα, που πιέζει την επιφάνεια και τα κάνει να εκτοξεύονται πραγματοποιώντας απίστευτα γρήγορες τούμπες.

«Χρειάζεται μόνο ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου για να επιστρέψει στο έδαφος και μπορεί να φτάσει σε μέγιστο ρυθμό 368 περιστροφών ανά δευτερόλεπτο», δήλωσε ο Άντριαν Σμιθ, επικεφαλής της μελέτης, ο οποίος συγκέντρωσε τα άτομα για την έρευνά του αναζητώντας τα ανάμεσα στα φύλλα στον κήπο του σπιτιού του.

Μάλιστα, συνέκρινε την επιτάχυνση και τον ρυθμό του άλματός τους με εκείνο του ψύλλου, με τη διαφορά ότι τα κολλέμβολα Dicyrtomina minuta περιστρέφονται. «Κανένα άλλο ζώο στη γη δεν κάνει την ανάποδη τούμπα πιο γρήγορα από αυτό», τόνισε ο Σμιθ και εξήγησε ότι πηδάει τόσο γρήγορα που δε μπορείς να το δεις σε πραγματικό χρόνο.

Συμπλήρωσε, δε, ότι αν κάποιος κινηματογραφούσε το άλμα με μία συμβατική κάμερα, τότε το άλμα θα φαινόταν μόνο σε ένα καρέ.

Αντιθέτως, με την κάμερα υψηλής ταχύτητας που χρησιμοποιήθηκε διαπιστώθηκε η εκπληκτική ικανότητα του ζώου, που αμερικανικά δημοσιεύματα συγκρίνουν με το ταλέντο της χρυσής Ολυμπιονίκη της ενόργανης Σιμόν Μπάιλς.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα κολλέμβολα εκτοξεύονται από μία επιφάνεια προς το πάνω και πίσω, ποτέ μπροστά, το οποίο τους οδηγεί να πιστεύουν ότι πρόκειται για αντίδραση σε περίπτωση κινδύνου. Με λίγα λόγια δε χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο απλώς για να μετακινηθούν, αλλά όταν φοβούνται ότι θα τους επιτεθεί εχθρικό είδος.

Photo: Adrian Smith

Διαβάστε ακόμη

«Καίνε» και πάλι οι τιμές στο ρεύμα – Φλερτάρει με τα €1000 η χονδρική τιμή τις βραδινές ώρες

ΣΕΚΑΠ: Πώς οι Ιάπωνες της JTI την έχουν εξελίξει σε κερδοφόρα εξωστρεφή εταιρεία 

AEGEAN: Προσβλέπει σε τριπλό όφελος από τη στρατηγική συμφωνία με τη VOLOTEA

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ