Η παρουσία νερού, η δυνατότητα καλλιέργειας λαχανικών και οσπρίων ακόμα και η εκτροφή ψαριών στην επιφάνεια της Σελήνης βρίσκονται στο κέντρο ερευνών με θετικά αποτελέσματα αφού στόχος είναι η δημιουργία ανθρώπινων αποικιών στο -όχι πολύ μακρινό- μέλλον.
Ωστόσο, νέα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της NASA, η οποία δημοσιεύθηκε στο Planetary Science Journal, προβληματίζουν τους επιστήμονες καθώς ο δορυφόρος σταδιακά συρρικνώνεται και όσο αυτό συμβαίνει καταγράφονται σεισμικές δονήσεις στην επιφάνειά του.
Αυτή η δραστηριότητα στο ρεγόλιθο, το πέτρωμα που καλύπτει την επιφάνεια της Σελήνης, θα μπορούσε να εμποδίσει μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές όπως η προγραμματισμένη για το 2026 Artemis III.
Αναλυτικότερα, η μελέτη αποκαλύπτει ότι καθώς ο πυρήνας του φεγγαριού ψύχεται και συρρικνώνεται, η επιφάνειά του αναπτύσσει πτυχές που προκαλούν «σεληνιακούς σεισμούς», ακόμα και κατολισθήσεις με διάρκεια μέχρι μερικών ωρών.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η περιοχή του νότιου πόλου είναι επιρρεπής σε τέτοια φαινόμενα και είναι πιθανό να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους μελλοντικούς αποίκους, καθώς μπορεί να απειληθεί η ανθρώπινη ζωή και ο εξοπλισμός.
Εντούτοις, καμία περιοχή της Σελήνης δε μένει ανεπηρέαστη από τη σεισμική δραστηριότητα που οδηγεί σε παραμόρφωση με τη μορφή λοβωτών ρηγμάτων, όπως όταν ένα σταφύλι μετατρέπεται σε «στεγνή» σταφίδα.
Μιλώντας στην USA Today ο Τομ Γουότερς, σεληνιακός γεωλόγος, ομότιμος επιστήμονας του Ινστιτούτου Σμισθόνιαν και ένας εκ των ερευνητών, εξήγησε πως καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα, η οποία λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό των επόμενων αποστολών στο φεγγάρι.
Παράλληλα, μιλώντας στο CNN αυτή τη φορά, τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και δεν πρόκειται αυτές οι πληροφορίες να αποθαρρύνουν, αλλά να προειδοποιήσουν πως η Σελήνη δεν είναι αυτό το ήρεμος μέρος όπου δε συμβαίνει τίποτα.
Συγκεκριμένα, η περίμετρός της υπολογίζεται ότι έχει συρρικνωθεί κατά 45 μέτρα τα τελευταία εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, με τον εύθραυστο φλοιό της να σχηματίζει ασταθείς κορυφογραμμές σε ύψος ακόμα και δεκάδων μέτρων ως αποτέλεσμα των δονήσεων. Το γεγονός, μάλιστα, ότι δεν έχουν ακόμα διαβρωθεί υποδηλώνει ότι σχηματίστηκαν πρόσφατα, κατά τον Γουότερς.
Η συρρίκνωση του φεγγαριού δεν μας επηρεάζει στη Γη, όμως οι επιπτώσεις της γίνονται αισθητές στην επιφάνειά του.
Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα σχετικά με τους σεληνιακούς σεισμούς που ανιχνεύθηκαν από σεισμογράφους, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στη Σελήνη κατά την αποστολή Απόλλων πριν περίπου 50 χρόνια. Τότε είχαν καταγραφεί σεισμοί μεγέθους έως και 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο η πρόσφατη έρευνα συνέδεσε τις ραβδώσεις στην επιφάνεια με τη σεισμική δραστηριότητα.
«Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν αυτοί οι επιφανειακοί σεληνιακοί σεισμοί, αλλά δε γνωρίζαμε ποια πραγματικά ήταν η πηγή», πρόσθεσε στο CNN ο ειδικός, συμπληρώνοντας ότι ο ισχυρότερος καταγεγραμμένος σεισμός ήταν ισοδύναμος με μέγεθος 5,0 Ρίχτερ κάτι που για τα δεδομένα της Γης θα θεωρείτο μέτριας έντασης, εντούτοις στη Σελήνη εξαιτίας της χαμηλότερης βαρύτητας θα ήταν ιδιαίτερα αισθητός ρίχνοντας στο έδαφος όποιον περπατά εκείνη τη στιγμή.
Οι σεληνιακοί σεισμοί θα μπορούσαν πράγματι να αποτελέσουν πρόβλημα για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές, δήλωσε στο CNN ο Γιοσίο Νακαμούρα, ομότιμος καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, ο οποίος ήταν μεταξύ των ερευνητών που εξέτασαν πρώτοι τα δεδομένα των σεισμογράφων της αποστολής Απόλλων.
Ο ειδικός εντούτοις εκτιμά ότι οι δονήσεις σημειώνονται δεκάδες χιλιόμετρα κάτω από τη σεληνιακή επιφάνεια χωρίς ακόμα να είναι γνωστό τι προκαλεί τους επιφανειακούς σεισμούς.
Παρ’όλα αυτά, συμφώνησε ότι ανεξάρτητα από το τι τους προκαλεί αποτελούν πιθανή απειλή για μελλοντικές αποστολές και είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα για αυτούς.
Photo: Pexels
Διαβάστε ακόμη:
ΥΠΕΘΟ: «Τελεσίγραφο» για αναβάθμιση POS και ταμειακών έως 29 Φεβρουαρίου
Fitness 2024: Ολα τα είδη της νέας γυμναστικής
Τα αγαπημένα ρολόγια των “γιάπις” της δεκαετίας του 80 επιστρέφουν δυναμικά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ