Την πρώτη Διυπουργική Επιτροπή για την εκπόνηση του σχεδίου δίκαιης μετάβασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης, στην μεταλιγνιτκή εποχή, συγκροτεί σήμερα η κυβέρνηση υπό την προεδρεία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Στόχος πρωτίστως, είναι η ΔΕΗ να προχωρήσει με υπεύθυνο τρόπο στην αποκατάσταση της γης και των ορυχείων που προβλέπει ο νόμος, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί και ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης κ. Γιώργος Στάσσης.
Όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς, η αναπτυξιακή παράμετρος του σχεδίου θα «ξεδιπλωθεί» σε διάφορους πυλώνες, καλύπτοντας τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην επανεκπαίδευση των ανθρώπων κλπ, στην ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τους αρχηγούς των κρατών-μελών τους τρεις άξονες και ένα συνολικό πακέτο, με το οποίο θα γίνει η δίκαιη μετάβαση όλης της Ευρώπης.
Η χρηματοδοτική στήριξη θα επικεντρωθεί στις περιοχές που έχουν πρόβλημα με την απόσυρση του άνθρακα ή του λιγνίτη, ενθαρρύνοντας παράλληλα την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναπτυξιακή προσπάθεια.
Τα εργαλεία που έχει χτίσει η ΕΕ έχουν ένα σκέλος κρατικών παρεμβάσεων που θα συνδυαστούν με μόχλευση ώστε να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να χορηγηθούν δάνεια προς δήμους και κοινότητες. Με βάση το σχεδιασμό. Ο σχεδιασμός προβλέπει: πρώτον, ότι χρήματα θα δοθούν για την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο τα οποία θα προέλθουν από τον «κουμπαρά» του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (συνολικού ύψους 7,5 δις. ευρώ κατά την πρόταση της Κομισιόν) και τα οποία θα μοχλευθούν με χρήματα από το ΕΣΠΑ. Δεύτερον, επενδύσεις, πρωτίστως του ιδιωτικού τομέα, που θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλες αναπτυξιακές τράπεζες. Τρίτον δάνεια που θα χορηγηθούν για έργα που θα υλοποιήσουν οι δημοτικές-περιφερειακές αρχές, στο πλαίσιο ενός public sector lending facility από την ΕΤΕπ.
Η Ελλάδα θα καταθέσει ένα Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης, ένα masterplan για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη το καλοκαίρι. Κεντρικός του άξονας θα είναι η δημιουργία νέων πόλων ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας για τις περιοχές αυτές καθώς επίσης και η ανάπτυξη σε νέους τομείς.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, η Ελλάδα προτείνεται να λάβει περίπου 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Όπως ανέφερε, τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ (Ταμείο Συνοχής και εθνικούς πόρους). Έτσι, υπολογίζεται να φτάσουμε –όσον αφορά στην συνεισφορά του πρώτου πυλώνα- σε ένα ποσό της τάξης των 900 εκατ.-1,5 δις ευρώ για την Ελλάδα.
Σε ότι αφορά τον δεύτερο πυλώνα, με επίκεντρο το πρόγραμμα InvestEU, το διάδοχο του λεγόμενου «Ταμείου Γιούνκερ» για την περίοδο 2021-2027, η χώρα μας προσβλέπει σε χρηματοδοτήσεις της τάξης των 1,8 δις. ευρώ τουλάχιστον, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είχε υψηλή απορροφητικότητα από το Ταμείο Γιούνκερ. Τέλος η χώρα μας προσβλέπει σε ποσό 1-1,2 δις. ευρώ για δάνεια προς τον δημόσιο τομέα.
Συνολικά, το πακέτο για την Ελλάδα υπολογίζεται να είναι της τάξης των 3,7-4,4 δις. ευρώ. «Όσον αφορά στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, αν κάνουμε τους υπολογισμούς για τα χρήματα που παίρνει η Ελλάδα ανά θέση εργασίας στα ορυχεία, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη με ποσό που αντιστοιχεί σε 73.400 ευρώ ανά εργαζόμενο. Είναι ένα πολύ καλό πακέτο αν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και έχουμε ολοκληρωμένα projects προς χρηματοδότηση» είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι στην διυπουργική θα συμμετέχει και η Ευρωπαία Επίτροπος κα Elisa Ferreira, αρμόδια για «Θέματα Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων», η οποία θα παρουσιάσει τα σχέδια της Κομισιόν για το θέμα. Εκτός από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κυβερνητική Επιτροπή θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης.