search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Η Πορτογαλία «ψηφίζει» χορτοφαγία

Η κυβέρνηση με εθνικό σχέδιο προωθεί τη διατροφή με βάση τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης σε μία προσπάθεια να μετριαστούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

Photo: Pexels

Η πορτογαλική κυβέρνηση ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (NECP), στο πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνεται η δημιουργία εθνικής στρατηγικής για την προώθηση της κατανάλωσης πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης.

Στόχος η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής που προκύπτει, μεταξύ άλλων, και από την παραγωγή ζωικών προϊόντων.

Όπως αναφέρει το κυβερνητικό έγγραφο προωθείται η διατροφή χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία προβλέπει όχι μόνο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το γεωργικό τομέα, αλλά ενισχύει και την πιο υγιεινή διατροφή.

Στα μέτρα που προβλέπονται περιλαμβάνεται η ενθάρρυνση της παραγωγής και κατανάλωσης φυτικής πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια. Επιπλέον, αναμένεται να προστεθούν γεύματα φυτικής προέλευσης στα σχολικά κυλικεία και θα δημιουργηθεί εκστρατεία ενημέρωσης γύρω από τα οφέλη της κατανάλωσης τέτοιων προϊόντων.

Η γραμμή δράσης του PNEC 2030 προωθεί «μια διαφοροποιημένη δίαιτα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της κατανάλωσης πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης και της προώθησης της κατανάλωσης εναλλακτικών πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης», με σκοπό τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον αγροτικό τομέα και την προώθηση της υγιεινής διατροφής.

Επιπλέον, προβλέπει την προώθηση μικρών αγροδιατροφικών αλυσίδων, οι οποίες στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των ρύπων καθώς θα περιοριστεί η ανάγκη για συσκευασία, μεταφορά και ψύξη των προϊόντων. Παράλληλα, αντιμετωπίζεται στόχος είναι ο περιορισμός σπατάλης τροφίμων και η αλλαγή των μεθόδων παραγωγής.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, στην Πορτογαλία περίπου το 30% του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αποδίδεται στην παραγωγή τροφίμων, ξεπερνώντας ακόμη και αυτό των μεταφορών. Περίπου το μισό από αυτό προέρχεται από το κρέας και τα ψάρια, ενώ η χώρα έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αποτύπωμα από τα τρόφιμα ανάμεσα στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες. Ειδικότερα, η υψηλή κατανάλωση κρέατος ευθύνεται για τουλάχιστον το 49% του εθνικού αποτυπώματος. Επισημαίνεται ότι η Πορτογαλία παράγει μόλις το 12% των οσπρίων που καταναλώνει.

Το σχέδιο αναφέρει ότι η στρατηγική θα αφορά τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση προϊόντων όπως ο αρακάς και τα φασόλια. Θα περιλαμβάνει μέτρα για την εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με τα οφέλη των φυτικών τροφίμων για την υγεία και το περιβάλλον.

Οι οργανώσεις ProVeg Portugal και ZERO που στηρίζουν τη φυτική διατροφή τονίζουν ότι η νέα γραμμή δράσης της PEPAC εξακολουθεί να απαιτεί σαφή καθορισμό των πηγών χρηματοδότησης και πώς παρουσιάζει υπερβολικά μεγάλες προθεσμίες υλοποίησης, χωρίς δεδομένα μετρήσεων και επιπτώσεων.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, τα όσπρια, όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα μπιζέλια, οι φακές, έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής, υψηλή ανθεκτικότητα και ευελιξία, αντιπροσωπεύοντας μια βιώσιμη λύση για την παροχή πρωτεΐνης στον πληθυσμό.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την αλλαγή του διατροφικού συστήματος της χώρας», δήλωσε η Τζοάνα Ολιβέρια, διευθύντρια της οργάνωσης ProVeg Portugal, και προέτρεψε την κυβέρνηση να καθορίσει σαφή προϋπολογισμό, προθεσμίες και στόχους.

Την ίδια ώρα, το σχέδιο της Πορτογαλίας για την ενέργεια και το κλίμα περιλαμβάνει πλάνα για περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τα άτομα και τις κοινοτικές ομάδες να ξεκινήσουν τα δικά τους τοπικά έργα ανανεώσιμης ενέργειας.

Το 2023, η Δανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που δημοσίευσε έναν οδικό χάρτη για ένα φυτικό σύστημα τροφίμων. Εκτός από την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του συστήματος τροφίμων και τον μετριασμό των αερίων του θερμοκηπίου, το σχέδιο της Δανίας ανέδειξε τη δυνατότητα παραγωγής φυτικής πρωτεΐνης που οδηγεί στην εξοικονόμηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της εθνικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα 

«Ουδέτερη σύσταση» για τις ελληνικές μετοχές το 2025 από τη Goldman Sachs

Viva: «Πόλεμος» μέχρι τελικής πτώσης Καρώνη και Dimon

To πιο ακριβό μαλλί στον κόσμο που κοστίζει 2 εκατ. ευρώ το κιλό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version